China: Sancţiunile împotriva Rusiei sunt din ce în ce mai scandaloase. NATO continuă să se extindă. Criza din Ucraina e un avertisment

China: Sancţiunile împotriva Rusiei sunt din ce în ce mai scandaloase. NATO continuă să se extindă. Criza din Ucraina e un avertisment

China înclină din ce în ce spre Rusia, în problema conflictului din Ucraina, deşi se declară neutră şi obiectivă.

Un înalt oficial chinez a susținut că țările occidentale „armează” globalizarea, iar sancţiunile împotriva Rusiei ar fi „din ce în ce mai scandaloase”. Iar ministrul de Externe susţine că poziția Chinei este de partea dreaptă a istoriei”.

Război în Ucraina. Ziua 25 - desfăşurarea evenimentelor

Viceministrul de Externe al Chinei, Le Yucheng, a susținut, sâmbătă, că „abuzul” de sancțiuni va avea „consecințe dezastruoase” pentru lume.

ADVERTISING

„Sancțiunile vor dăuna doar oamenilor obișnuiți, vor afecta sistemul economic și financiar postbelic și vor înrăutăți economia mondială”, a spus el, la Forumul Internațional pentru Strategie și Securitate organizat de Universitatea Tsinghua.

Oficialul chinez a adăugat că „experiența istorică a demonstrat în repetate rânduri că sancțiunile nu pot rezolva problemele”.

Viceministrul Le consideră că „rădăcina” conflictului din Ucraina este „mentalitatea Războiului Rece și politica de putere” și a dat vina pe NATO pentru că nu a respectat o aşa-zisă „promisiune” de a nu se extinde spre est.

ADVERTISING

În opinia oficialului chinez citat de CNN, NATO ar fi trebuit să se dizolve și să fie „consemnată în istorie” odată cu Pactul de la Varșovia.

„NATO continuă să se consolideze și să se extindă. Ne putem imagina rezultatul, criza din Ucraina este un avertisment”, a adăugat Le.

Poziţia Chinei legată de războiul din Ucraina a fost ambiguă până acum. Nu a numit conflictul o invazie, dar nici nu a oferit ajutor explicit Rusiei. Președintele Chinei, Xi Jinping, a vorbit doar despre a sprijini eforturile de mediere dintre Rusia și Ucraina, dar China a alimentat și dezinformarea rusă cu privire la conflict și a susţinut retorica Moscovei care critică NATO.

ADVERTISING

Vineri, Joe Biden i-a descris lui Xi Jinping „implicaţiile şi consecinţele în cazul în care China oferă sprijin material Rusiei, în timp ce aceasta duce un atac brutal asupra oraşelor şi civililor ucraineni”, informează Casa Albă.

Cei doi lideri şi-au semnalat dorinţa de a „menţine deschise canalele de comunicare” în cadrul unei întrevederi online, care a durat aproape două ore.

Conflictele şi antagonismele, ca evenimentele în desfăşurare din Ucraina, nu sunt în interesul nimănui, iar China şi SUA au responsabilitatea de a ajuta la pacea mondială, a afirmat, la rândul său, preşedintele chinez Xi Jinping.

Duminică, ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a declarat că „timpul va dovedi că poziția Chinei este de partea dreaptă a istoriei” în privința războiului din Ucraina.

„China va continua să emită opinii independente, bazate pe fondul problemei și într-o atitudine obiectivă și corectă. Nu vom accepta niciodată nicio constrângere și presiune externă și, de asemenea, ne opunem oricăror acuzații și suspiciuni nefondate”, a spus Wang Yi, citat tot de CNN.

Wang crede că „soluția pe termen lung este abandonarea mentalității Războiului Rece, abținerea de la confruntarea pe grupuri și formarea cu adevărat a unei arhitecturi de securitate regională echilibrată, eficientă și durabilă. Numai în acest fel se poate atinge stabilitatea pe termen lung pe continentul european.”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇