Ziua 25. Ruşii pierd tot mai mulți ofițeri superiori în Ucraina. Temeri privind deportarea civililor în lagăre de concentrare

Ziua 25. Ruşii pierd tot mai mulți ofițeri superiori în Ucraina. Temeri privind deportarea civililor în lagăre de concentrare

Rusia a invadat Ucraina deja de 25 de zile, iar până acum nu există niciun semn că războiul se va termina curând.

Armata rusă, care nu a înregistrat până acum victorii notabile, a transmis un ultimatum pentru apăratorii orașului Mariupol, pe care l-au tot bombardat, să lase armele și să plece, până luni la ora 05:00.

Anunțul a fost făcut în ziua în care au lovit și școala de artă din acest oraș, deşi era folosită ca adăpost de sute de copii, femei şi bătrâni. În plus, autorităţile din Lugansk transmit că un tanc rusesc a tras într-un cămin de bătrâni din orașul Kreminna, zeci de oameni fiind ucişi.

Pe de altă parte, Kievul susţine că până acum forțele de apărare au ucis aproape 15.000 de militari ruși, printre care și șase generali și mai mulți ofițeri superiori.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, evenimentele din ziua 25 de război din Ucraina:

23:45 - Fostul fotbalist David Beckham anunță că pe conturile sale de social media, unde este urmărit de zeci de milioane de oameni, va posta și un medic din Harkov, care se ocupă de nașteri în condiții de război, în contextul invaziei ruse în Ucraina. El a făcut și un apel la strângerea de fonduri prin UNICEF în ajutorul oamenilor din Ucraina.

23:16 - Peste 360.000 de refugiați au intrat în Republica Moldova de la începutul războiului din Ucraina. În prezent, au rămas acolo 100.000 de ucraineni, aproximativ 4% din populația țării gazdă, iar jumătate dintre aceștia sunt copii, anunță ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu.

23:00 - Președintele Zelenski a vorbit cu Ashton Kutcher și Mila Kunis și le-a mulțumit pentru ajutor. Aceștia au strâns deja 35 de milioane de dolari pentru refugiații ucraineni și nu se opresc aici.

22:45 - Ucraina are termen până la primele ore ale zilei de luni, 21 martie, să predea orașul Mariupol, apoi, între orele 10 și 12, ora Moscovei, vor fi deschise coridoare umanitare, garantând tuturor celor care vor ieși că nu vor fi uciși, a spus, duminică seara, generalul rus Mihail Mizintsev.

ADVERTISING

21:50 - Armata ucraineană l-a ucis pe Serghei Mașkin, comandantul serviciului de informații militare al separatiștilor din autoproclamata Republică Populară Donețk, informează presa locală.

21:14 - Casa Albă a dezminţit duminică speculaţiile privind o posibilă vizită a preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, în Ucraina, în cadrul turneului în Europa din următoarele zile.

20:45 - O parte din angajații ucraineni blocați la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl au reușit să plece, după mai bine de trei săptămâni în care au fost blocați acolo de trupele ruse. Ei au dormit pe jos și au mâncat o dată pe zi, în tot acest timp, sub amenințarea armelor rușilor.

20:05 - În orașul ocupat Svatove, din nordul regiunii Lugansk, forțele de ocupație ruse merg din casă în casă și caută oameni aflați pe niște liste, spune analistul politic Mattia Nelles, care are are pe cineva în zonă. Ar fi căutați cei care au legături cu forțele de apărare ucrainene și mișcarea de rezistență.

19:44 - Ambasadorul Chinei în SUA spune că țara sa nu trimite Rusiei arme, pentru a fi folosite în Ucraina, dar nu a exclus definitiv posibilitatea ca Beijingul să facă acest lucru în viitor.

„Ceea ce face China este să trimită alimente, medicamente, saci de dormit și lapte praf pentru bebeluși, nu arme și muniții oricărei părți”, a spus el.

19:03 - Rusia confirmă moartea lui Andrei Pali, comandant adjunct al Flotei Mării Negre, fost comandant adjunct al forțelor ruse din Siria, care urma să fie promovat contraamiral, ucis în acțiune la Mariupol. Ironia sorții este că el era născut și crescut la Kiev, scrie cotidianul rus Kommersant.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

18:50 - Președintele Zelenski le-a spus parlamentarilor israelieni că vor trebui să trăiască cu alegerile pe care le fac cu privire la protejarea Ucrainei împotriva invaziei ruse.

Adresându-se duminică legislatorilor din Knesset, printr-un apel video, el a făcut comparații între ofensiva rusă și „soluția finală” - planul Germaniei naziste de a extermina evreii.

El a pus sub semnul întrebării reticența Israelului de a vinde sistemul de apărare antirachetă Iron Dome Ucrainei.

„Toată lumea știe că sistemele voastre de apărare antirachetă sunt cele mai bune și că ne puteți ajuta cu siguranță poporul, să salvați viețile ucrainenilor, ale evreilor ucraineni. Ne întrebăm de ce nu putem să primim arme de la voi, de ce Israelul nu a impus sancțiuni puternice Rusiei sau nu pune presiune asupra afacerilor rusești. Oricum ar fi, alegerea vă aparține, fraților și surorilor, și atunci trebuie să trăiți cu răspunsul vostru, poporul lui Israel”, a spus Zelenski, care s-a născut într-o familie de evrei ucraineni.

18:14 - Rapoartele conform cărora ucrainenii din orașul-port asediat Mariupol sunt deportați în Rusia sunt „oribile” și „de neconceput”, dacă sunt adevărate, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Este vorba despre așa-zisele coridoare umanitare impuse unilateral de ruși, prin care civili sunt evacuați în Rusia și Belarus, pe care ucrainenii le consideră niște adevărate deportări pe model stalinist.

De asemenea, americanii se tem că în acest fel vor apărea și primele lagăre de concentrare, unde vor fi trimiși civilii din zonele ocupate.

17:21 - Serviciile de informații militare ale Ucrainei susțin că elitele Rusiei plănuiesc să-l răstoarne pe Putin, pentru a restabili legăturile economice cu țările occidentale, scrie The Kiev Independent.

ADVERTISING

Aleksandr Bortnikov, șeful agenției de securitate FSB, ar fi considerat succesorul lui Putin, potrivit informațiilor ucrainene.

Și Vladimir Putin a condus FSB (fostul KGB), pentru o scurtă perioadă, din iulie 1998 până în august 1999, când președintele Boris Elțîn l-a numit premier.

În această săptămână au existat informații despre unele tensiuni, la Moscova, între FSB și Garda Națională (Rosgvardia), condusă de Victor Zolotov, iar adjunctul acestuia, generalul Roman Gavrilov, a fost reținut de FSB și plasat în arest la domiciliu.

Zolotov, fost agent KGB, era în 1999 șeful gărzilor de corp care îl păzeau pe Putin.

16:37 - Preşedintele Zelenski a declarat pentru CNN că este „gata pentru negocieri” cu Vladimir Putin, dar spune că, în cazul în care acestea eşuează, „ar însemna al Treilea Răboi Mondial”.

16:25 - Cel puţin 902 civili şi-au pierdut viaţa în războiul din Ucraina, de la începutul invaziei până sâmbătă la miezul nopţii, a informat duminică biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi (OHCHR).

Bilanțul victimelor este probabil mult mai mare, în condițiile în care ONU admite că nu a putut să verifice rapoartele din orașele asediate de ruși, cum ar fi Mariupol.

15:55 - Zece milioane de persoane au fugit din casele lor în Ucraina din cauza războiului „devastator” condus de Rusia, a declarat duminică Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi Filippo Grandi. Circa 90% sunt femei și copii.

15:30 - Slovacia a început să primească rachete Patriot, pe care le poziționează în centrul țării. Nu este clar încă dacă Bratislava trimite până la urmă vechile sale sisteme antiaeriene sovietice S-300 armatei Ucrainei, așa cum a propus recent.

15:00 - Mihail Podolyak, un consilier al președintelui Zelenski, susține că șase generali ruși au fost uciși în Ucraina.

14:55 - Preşedintele Zelenski a semnat un decret privind difuzarea unitară pentru toate canalele de televiziune ucrainene, cât timp e în vigoare legea marțială.

14:43 - MApN confirmă că aeronavele noastre de luptă au escortat noaptea trecută un avion Wizz Air care raportase o alertă cu bombă.

14:28 - Un tanc rusesc a tras într-un cămin de bătrâni din orașul Kreminna (est), potrivit şefului administrației din Lugansk. Serghei Haiday a spus că forțele ruse au deschis focul „în mod cinic și deliberat”, ucigând 56 de oameni. Iar cei 15 supraviețuitori au fost „răpiți de ocupanți” înainte de a fi duși într-un cămin din Svatove.

14:20 - Locuitorii din Kahovka au ieșit astăzi la un miting pașnic împotriva ocupației ruse.

14:11 - Companiile aeriene au fost nevoite să caute rute noi, după ce Rusia a interzis intrarea avioanelor în spațiul său aerian. În prezent, unele avioane zboară peste Polul Nord pentru a ocoli Rusia.

14:04 - Papa Francisc a numit conflictul din Ucraina un „masacru fără sens”. El le-a cerut politicienilor să oprească „acest război respingător”.

„Agresiunea violentă împotriva Ucrainei nu încetinește, din păcate”, le-a spus el zecilor de mii de oameni adunaţi în Piața Sf. Petru, pentru discursul și binecuvântarea de duminică. „Este un masacru fără sens, în care în fiecare zi se repetă atrocități”, a adăugat papa Francisc.

13:53 - Ucraina anunţă că a ucis un important ofițer de marină. Statul Major al Ucrainei a scris pe Facebook că acest căpitan de prim rang a fost ucis în timpul unor lupte intense, deși circumstanțele morții sale sunt neclare, iar Moscova nu a comentat încă pe acest subiect. Andrei Pali era comandant adjunct al flotei ruse de la Marea Neagră și se crede că este primul ofițer de marină ucis în război.

13:44 - Doi copii din Ucraina, care suferă de maladii grave, au fost preluaţi, duminică dimineaţa, de echipajele SMURD Iaşi din vama Sculeni, pentru a fi transferaţi de pe Aeroportul Internaţional Iaşi la un centru medical din Italia unde urmează a fi operaţi. E vorba despre o fetiţă de şapte luni şi un băiat de doi ani, din Odessa.

13:21 - Într-o actualizare postată pe pagina de Facebook a Statului Major al Ucrainei, oficialii au spus că 14.700 de soldați ruși au fost uciși în 25 de zile de lupte.

Ucrainenii mai spun că au distrus 476 de tancuri, peste 200 de avioane de luptă, elicoptere și drone și aproximativ 1.487 de transportoare blindate.

Aceste informaţii nu pot fi verificate independent, deși surse occidentale cred că Rusia a suferit pierderi semnificative, iar oficialii americani din apărare au estimat că cel puțin 7.000 de soldați ruși au fost uciși în acțiune, cu până la 21.000 răniți.

13:07 - Brandul ucrainean MillaNova, cunoscut pentru rochiile sale de mireasă, produce acum ţinute pentru soldaţii şi personalul medical din ţară, potrivit CNN.

Aflaţi în buticuri dedicate mireselor din 50 de ţări, inclusiv SUA, Marea Britanie, Franţa şi China, angajaţii MillaNova au lucrat neobosit în ultimele două săptămâni pentru a onora comenzile internaţionale, în timp ce au realizat suplimentar şi aceste articole de îmbrăcăminte.

Milla-Nova
Foto: Milla Nova

12:54 - Prim-ministrul britanic Boris Johnson şi-a atras critici, inclusiv din propria tabără conservatoare, după ce a comparat lupta ucrainenilor împotriva invaziei ruse cu britanicii care au votat pentru Brexit pentru "a alege libertatea".

12:45 - Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, afirmă că Rusia şi Ucraina se apropie de un acord pe subiecte "critice", el exprimându-şi speranţa într-o încetare a focului, dacă cele două părţi nu vor da înapoi de la progresele obţinute până acum.

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov şi cel ucrainean Dmitro Kuleba s-au întâlnit în această lună la Antalia (Turcia), pentru o discuţie la care a fost prezent şi Mevlut Cavusoglu, dar care nu a produs rezultate concrete. Însă Cavusoglu, care s-a deplasat, de asemenea, în Rusia şi Ucraina săptămâna trecută, pentru a se întâlni separat cu Lavrov şi Kuleba, afirmă că a existat "o apropiere a poziţiilor ambelor părţi pe subiecte importante, subiecte critice".

12:33 - De la începerea conflictului din Ucraina, 4.180 de ucraineni au solicitat azil în România. La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 89,2%.

12:20 - Rusia susţine că astronauţii săi nu au purtat costume galbene cu albastru pentru a-și arăta solidaritatea cu Ucraina, ci pentru că acestea sunt costumele sunt în culorile Universităţii Tehnice Bauman din Moscova, pe care toţi trei cosmonauţii au absolvit-o.

12:03 - Preşedintele Zelenski, care şi-a evidenţiat moştenirea evreiască, se va adresa duminică prin videoconferinţă Parlamentului din Israel, Knesset, ţară care încearcă o mediere între Moscova şi Kiev.

În ultimele zile, preşedintele Zelenski şi-a multiplicat intervenţiile prin videoconferinţă adresându-se parlamentarilor străini cu scopul de a obţine sprijin pentru Ucraina.  Discursul său în Knesset e prevăzut pentru ora 18:00. 

11:45 - Mai mult de o cincime din cele 44 de milioane de persoane care trăiau în Ucraina înainte de invazie au fost mutate în interiorul ţării sau au fugit în alte state, potrivit estimărilor ONU.

Se estimează că peste 12 milioane de persoane sunt blocate în zonele afectate sau nu pot pleca din cauza riscurilor sporite de securitate, a distrugerii podurilor şi a drumurilor, precum şi a lipsei de resurse sau de informaţii cu privire la locul unde pot găsi siguranţă şi cazare.

11:18 - Una dintre cele mai mari oțelării din Europa ar fi fost distrusă. Anterior au fost raportate explozii la combinatul de oțel din Mariupol, cunoscut ca fabrica Azovstal. Acum parlamentarii ucraineni spun că aceasta a fost „distrusă” de bombardamentele rusești.

11:11 - 93% dintre ucraineni, chestionați de grupul sociologic „Rating”, cred că Ucraina va putea respinge atacurile Rusiei.

11:02 - Ministerul rus al Apărării susţine că a ucis zeci de „mercenari” într-o lovitură cu rachete asupra unui centru de antrenament din vestul Ucrainei. Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului, a declarat că peste 100 de soldați ucraineni și „mercenari străini” au fost uciși atunci când o „rachetă de înaltă precizie” a lovit o bază ucraineană de lângă Ovruci, în regiunea Jitomir.

„Rachete de înaltă precizie lansate din aer au lovit în centrul de pregătire al forțelelor speciale ucrainene, unde se aflau mercenari străini care au sosit în Ucraina”, a spus Konașenkov. Informaţia nu a putut fi verificată.

10:41 - Un înalt oficial militar ucrainean a anunţată că o lovitură aeriană auspra unei cazărmi, care a avut loc vineri în orașul Nikolaiev, din sud, a ucis peste 40 de pușcași marini. La morga orașului, trupurile a zeci de militari în uniformă au fost așezate unul lângă altul într-o zonă de depozitare. Un angajat de la morgă nu a precizat numărul morților.

Dacă va fi confirmată informaţia preluată de New York Times, care precizează că ar fi cel puţin 40 de morţi, acesta ar fi unul dintre cele mai dureroase atacuri asupra forțelor ucrainene de la începutul războiului.

10:29 - Rusia susţine că a folosit iar rachete hipersonice în Ucraina, de data aceasta pentru a distruge un rezervor de carburant al armatei ucrainene din sudul ţării.

10:18 - Compania Epic va direcționa toate veniturile generate de unul dintre cele mai populare jocuri pe calculator din lume, Fortnite, din perioada 20 martie 2022 - 3 aprilie 2022, către persoanele afectate de războiul din Ucraina, ca ajutor umanitar.

10:00 - Poliţia de Frontieră anunţă că sâmbătă au intrat în România 10.699 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 4,3% faţă de ziua precedentă. În total, la nivel naţional, au intrat în ţară 491.165 de cetăţeni ucraineni.

09:55 - Rușii au probleme cu aprovizonarea prin Belarus, după ce toate legăturile feroviare dintre această țară și Ucraina au fost întrerupte, ofensiva fiind în impas și la Cernihiv, Sumî și Harkov, arată raportul ISW de sâmbătă noaptea.

09:44 - Institute for the Study of War (ISW) a analizat fotografiile făcute de satelitul Maxar în jurul Kievului și a constatat că ruşii au săpat tranșee și au construit poziții defensive pentru artileria grea, ceea ce sugerează un război pozițional de durată, mai degrabă decât reluarea unei ofensive asupra orașului.

09:32 - De la începutul războiului, 115 copii au fost uciși și peste 140 răniți în Ucraina, potrivit Parchetului General al Ucrainei, citat de Nexta.

09:23 - Ruşii au bombardat o școală de artă din Mariupol, unde se adăposteau 400 de locuitori, a anunțat consiliul orașului. Într-o declarație postată pe canalele Telegram ale consiliului Mariupol și Radei Supreme ucrainene, consiliul a spus că înăuntru se aflau femei, copii și bătrâni și „sunt încă sub dărâmături”.

Numărul victimelor nu se ştie.

Mesajul i-a acuzat pe ruși că au comis crime de război.

09:19 - Active afiliate Rusiei în valoare de aproape 3 miliarde de dolari au fost găsite în instituții financiare din Bahamas, potrivit Băncii Centrale. Anterior, Bahamas s-a alăturat statelor care impun sancțiuni împotriva Rusiei și a Belarus.

09:11 - Șeful administrației regionale Lugansk a raportat că, în ultimele 24 de ore, trupele rusești au distrus 24 de clădiri rezidențiale în Rubijne și Severodonețk. Trei persoane au fost ucise, inclusiv doi copii.

09:06 - Australia va pune la dispoziție o viză umanitară temporară tuturor deținătorilor de vize temporare ucrainene aflaţi în prezent în ţară și celor care sosesc în lunile următoare. Schema de vize va permite oamenilor să lucreze și să acceseze sprijin guvernamental, inclusiv asigurare medicală, timp de trei ani. Din 23 februarie, Australia a acordat aproximativ 5.000 de vize, în mare parte temporare, ucrainenilor, dintre care aproximativ 750 au sosit în țară.

08:57 - Este probabil că Rusia va continua să folosească putere mare de foc în atacurile sale asupra zonelor urbane „deoarece caută să-și limiteze propriile pierderi deja considerabile”, a declarat Ministerul Apărării din UK, în cea mai recentă informare publicată.

Rusia a intensificat bombardarea zonelor urbane civile, în ultima săptămână, în timp ce a încercuit orașele din estul Ucrainei.

08:33 - Trupe paramilitare din Siria sunt gata să vină în Ucraina pentru a lupta în sprijinul aliatului lor, Rusia, dar nu au primit încă instrucțiuni să plece, au declarat doi dintre comandanții lor pentru Reuters.

Nabil Abdallah, un comandant al Forțelor Naționale de Apărare (NDF), este gata să-şi folosească experienţa în lupta urbană dobândită în timpul războiului din Siria pentru a ajuta Rusia. „Odată ce primim instrucțiuni de la conducerea siriană și rusă, vom lupta în acest război drept”, a spus Abdallah, pe 14 martie, la patru zile după ce președintele Vladimir Putin a dat undă verde ca 16.000 de voluntari din Orientul Mijlociu să se desfășoare în Ucraina.

08:10 - Alertele de raid aerian au fost declanşate, duminică dimineaţă, ”aproape în fiecare regiune” a Ucrainei, inclusiv în cele de vest.

Au fost activate sirene în regiunile Sumî, Nikolaev, Ternopil, Poltava, Kropîvnîţkîi, Harkov, Zaporojie, Kiev, Liov, Ivano-Frankivsk, Dnipro, Rivne, Volîn, Cerkasî, Jîtomîr, Viniţa, Odesa. 

07:44 - Ucraina are mâncare până la finalul lui 2023. Un oficial de la Administraţia Prezidenţială, Rostislav Shurma, a declarat că ţara sa are "destule rezerve de grâu, porumb, ulei de floarea soarelui şi produse alimentare de bază în depozite să ajungă pentru 3-5 ani". "Categoric ne vom hrăni singuri", a subliniat oficialul citat de Nexta.

07:29 - Președintele Zelenski a declarat că asediul orașului-port Mariupol este „o teroare care va fi amintită timp de secole”. În mesajul de azi noapte, Zelenski a spus, totuşi, că sunt necesare discuții de pace cu Rusia, deși „nu au fost ușoare și plăcute”.

07:18 - Într-un adăpost antiatomic din Kiev, cel puțin 20 de nou-născuți din mame surogat își așteaptă părinții. Unii au doar câteva zile, sunt bine îngrijiți, dar chiar și sub pământ bombardamentele se aud clar.

07:09 - 71 de copii sub 4 ani au fost evacuaţi dintr-un orfelinat din Sumî, a anunţat guvernatorul regiunii. Ei au stat două săptămâni într-un adăpost subteran. Mulţi au probleme de sănătate. Unii vor fi trimişi în alte ţări, iar alţii vor primi îngrijiri medicale la Kiev.

06:45 - Trupele ruse au oprit un convoi de autobuze care mergea spre Mariupol pentru a evacua rezidenţii. A fost oprit la câţiva kilometri de Berdiansk şi i s-a refuzat intrarea în oraş, iar şoferilor nu li s-a permis să-şi petreacă noaptea acolo. Berdiansk se află la aproximativ 85 km de Mariupol, localitate asediată de forţele ruse, de unde autorităţile locale au acuzat că mii de locuitori au fost mutaţi forţat în Rusia.

06:34 - Bulgaria nu va purta discuţii cu gigantul energetic rus Gazprom pentru a-şi reînnoi contractul de cumpărare de gaze naturale, a declarat vicepremierul Assen Vassilev. Statul bulgar îşi satisface aproape toate nevoile cu gaze ruseşti, în cadrul unui acord pe termen de 10 ani cu Gazprom, care expiră la sfârşitul anului 2022.

06:27 - Consiliul naţional de securitate şi apărare al Ucrainei a interzis activitatea partidelor politice pro-ruse în perioada în care legea marţială e în vigoare. Zelenski a anunţat decizia într-un mesaj video. Printre partidele vizate se numără Platforma Opoziţiei - Pentru viaţă şi Blocul Opoziţiei, care sunt reprezentate în Parlament.

Cele 11 partide interzise sunt considerate fie eurosceptice, fie antiliberale, fie pro-ruse.

06:16 - Încă un general rus ar fi fost ucis, potrivit Statului Major al armatei ucrainene.

El ar fi murit ca urmare a unui un atac asupra aeroportului de la nord de Herson. Potrivit oficialilor ucraineni, aeroportul a fost ocupat iniţial de forțele ruse și a servit ca post de comandă pentru Armata a 8-a. Dar într-un atac de miercuri trei elicoptere și mai multe vehicule au luat foc. Ulterior, ucrainenii susţin că au confirmat că generalul Andrei Mordvicev, comandantul Armatei a 8-a, ar fi fost ucis în acest atac.

06:04 - New York Times are mai multe detalii despre oamenii din Mariupol care ar fi duși în Rusia împotriva voinței lor. Piotr Andriuşcenko, un asistent al primarului orașului, a acuzat soldaţii au trecut „între 4.000 și 4.500 de locuitori din Mariupol cu forța peste granița spre Taganrog” fără pașapoarte.

05:56 - Un localnic din Nikolaiev cântă în fiecare zi din balcon imnul Ucrainei la saxofon.

05:35 - Un înalt oficial al guvernului chinez a declarat că sancțiunile impuse Rusiei sunt din ce în ce mai „revoltătoare”, iar cetățenii ruși au fost privați de unele bunuri „fără motiv”. Viceministrul de Externe Le Yucheng spune că NATO nu ar trebui să se extindă în continuare spre est, forțând o putere nucleară precum Rusia „în colț”.

04:34 - Cel puţin 260 de civili au fost ucişi în luptele din jurul oraşului Harkov de când trupele ruse au invadat Ucraina, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţi locale. Printre morţi se numără 14 copii. Oraşul din nord-est avea o populaţie de 1,5 milioane de locuitori şi continuă să fie bombardat de artilerie. Mai multe clădiri rezidenţiale au fost lovite şi au luat foc sâmbătă seara.

03:47 - Nou mesaj des la preşedintele Zelenski:

"Cea de-a 24-a zi a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia s-a încheiat. După opt ani de agresiune, ucrainenii au dovedit că ştiu să lupte mai profesionist ca o armată care luptă de zeci de ani în diferite regiuni şi în diferite condiţii.

Răspundem cu înţelepciune şi curaj numărului mare de echipamente şi soldaţi trimişi în Ucraina.

De aceea, de exemplu, ucraineana Ceornobaivka va intra în istoria războiului. Acesta este un loc în care armata rusă şi comandanţii lor s-au arătat complet aşa cum sunt: ​​incompetenţi, capabili să-şi conducă pur şi simplu oamenii la măcel", a declarat liderul Ucrainei.

03:19 - Australia a interzis vânzarea de alumină şi minereuri de aluminiu către Rusia, pentru a limita capacitatea ţării agresoare de a produce aluminiu, un export rusesc major şi o componentă importantă în arme şi muniţii.

Rusia se bazează pe Australia pentru 20% din necesarul de alumină.

03:06 - Premierul japonez şi omologul său indian au cerut încetarea imediată a violenţelor.

Într-o declaraţie comună, ei au subliniat importanţa siguranţei instalaţiilor nucleare din Ucraina şi s-au angajat să ia măsuri pentru a aborda criza umanitară.

02:01 - Rusia încă nu a reuşit să obţină controlul asupra spaţiului aerian ucrainean.

"Forţele aeriene ucrainene şi aviaţia aeriană continuă să apere în mod eficient spaţiul aerian ucrainean. Rusia nu a reuşit să câştige controlul asupra aerului şi se bazează în mare măsură pe armele de blocare lansate din siguranţa relativă a spaţiului aerian rusesc pentru a lovi ţinte în interiorul Ucrainei", anunţă Ministerul britanic al Apărării.

Obţinerea controlului spaţiului aerian a fost unul dintre principalele obiective ale Rusiei în primele zile ale conflictului, iar "eşecul continuu a redus semnificativ progresul lor operaţional".

01:00 - Moscova a acuzat Kievul că plănuieşte să însceneze un atac asupra unor facilităţi ce găzduiesc diplomaţi occidentali în Liov, oraş din vestul Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a susţinut că liderii ucraineni intenţionează să prezinte atacuri asupra unor facilităţi diplomatice ale Statelor Unite şi ale altor ţări occidentale ca "atac ţintit al forţelor armate ruse". Iată de ce oraşul Liov e atât de important pentru apărarea Ucrainei.




În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇