Ucraina anunţă că aproape 15.000 de soldaţi ruşi au murit şi mai mult de 200 de avioane de luptă, elicoptere și drone au fost distruse

Ucraina anunţă că aproape 15.000 de soldaţi ruşi au murit şi mai mult de 200 de avioane de luptă, elicoptere și drone au fost distruse

Ucraina susţine că aproape 15.000 de militari ruşi au murit de la începutul invaziei pe 24 februarie.

Într-o actualizare postată pe pagina de Facebook a Statului Major al Ucrainei, se arată că 14.700 de soldați ruși au fost uciși în 25 de zile de lupte.

Ucrainenii mai spun că au distrus 476 de tancuri, peste 200 de avioane de luptă, elicoptere și drone și aproximativ 1.487 de transportoare blindate.

În plus, Ucraina mai spune că a ucis un important ofițer de marină. Statul Major al Ucrainei a scris pe Facebook că acest căpitan de prim rang a fost ucis în timpul unor lupte intense, deși circumstanțele morții sale sunt neclare, iar Moscova nu a comentat încă pe acest subiect. Andrei Pali era comandant adjunct al flotei ruse de la Marea Neagră și se crede că este primul ofițer de marină ucis în război.

ADVERTISING

Însă alți ofiţeri de rang înalt ai armatei, care au fost forțați de împrejurări să intre în prima linie a frontului, au fost uciși de forțele ucrainene. Sâmbătă, Kievul a anunţat că l-a eliminat pe generalul Andrei Mordvicev, cel mai important ofiţer care ar fi murit în luptă până acum.

Toate aceste informaţii nu pot fi verificate independent, deși surse occidentale cred că Rusia a suferit pierderi semnificative, iar oficialii americani din apărare au estimat că cel puțin 7.000 de soldați ruși au fost uciși în acțiune, cu până la 21.000 răniți.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sâmbătă noapte, Institute for the Study of War (ISW), un thinktank american care monitorizează luptele, a precizat: “Forţele Ucrainei au înfrânt campania iniţială a Rusiei în acest război. Asta creează condiţiile unui impas în Ucraina”.

De exemplu, ISW a analizat fotografiile făcute de satelitul Maxar în jurul Kievului și a constatat că ruşii au săpat tranșee și au construit poziții defensive pentru artileria grea, ceea ce sugerează un război pozițional de durată, mai degrabă decât reluarea unei ofensive asupra orașului.

ADVERTISING

Rușii au probleme cu aprovizonarea prin Belarus, după ce toate legăturile feroviare dintre această țară și Ucraina au fost întrerupte, ofensiva fiind în impas și la Cernihiv, Sumî și Harkov, mai arată raportul ISW de sâmbătă noaptea.

Război în Ucraina. Ziua 25 - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇