33 de ani de la masacrul din Piaţa Tiananmen. China vrea să șteargă istoria și la Hong Kong

33 de ani de la masacrul din Piaţa Tiananmen. China vrea să șteargă istoria și la Hong Kong

Decenii la rând, zeci de mii de oameni s-au adunat pe 4 iunie în Victoria Park din Honk Kong pentru a comemora victimele masacrului din Piaţa Tiananmen. În memoria celor ucişi în 1989, la ora opt seara în această zi parcul s-a transformat în fiecare an într-o mare de lumânări aprinse, ridicate de cei care au promis să nu uite niciodată.

Astăzi, poliţia din Hong Kong a arestat mai multe persoane pentru presupuse tentative de a comemora în public 33 de ani de la reprimarea mişcării pro-democraţie din Piaţa Tiananmen, la Beijing, informează AFP. Cel puţin şase persoane au fost arestate de poliţie, inclusiv activistul Yu Wai-pan, de la Liga Social-Democraţilor (LSD), partid politic democratic aflat în colimatorul autorităţilor.

Yu şi alţi doi membri ai LSD au venit în cartierul comercial foarte frecventat Causeway Bay în timpul serii şi au păstrat în picioare un moment de reculegere, purtând măşti ce aveau cruci lipite pe gură. Ei au fost imediat arestaţi de poliţie pentru a fi percheziţionaţi, apoi au fost eliberaţi, însă Yu a fost din nou arestat câteva minute mai târziu, când se apropia de parcul Victoria, loc tradiţional de comemorare a sângeroaselor evenimente din 4 iunie 1989.

ADVERTISING

De asemenea, poliţia a confirmat arestarea unei femei de 80 de ani, pentru obstrucţionarea forţelor de apărare a ordinii publice, dar nu a furnizat deocamdată niciun fel de cifre privind numărul de persoane arestate.

Autorităţile au avertizat că orice participare la "adunări neautorizate", sâmbătă, va fi pasibilă de cinci ani de închisoare și au încercuit parcul Victoria.

Un test decisiv

Dacă lumânările se vor aprinde şi astăzi sau nu – acesta  va fi “un test decisiv pentru Hong Kong, pentru libertăţile şi aspiraţiile sale, şi pentru relaţia sa cu restul Chinei şi cu lumea”, scrie Jessie Yeung, din Hong Kong, pentru CNN.

În China continentală, autorităţile au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a şterge orice amintire a masacrului, continuă Yeung: au cenzurat ştirile, au şters orice menţionare a acestuia de pe internet, i-au arestat şi i-au exilat pe organizatorii protestelor. Generaţii întregi au crescut aici fără să ştie ce s-a întâmplat pe 4 iunie.

ADVERTISING

Dar în Hong Kong, încă o colonie britanică în anii de după masacru, care s-a bucurat de o semiautonomie şi după ce a revenit sub autoritatea Chinei în 1997, oamenii nu au uitat.

În ultima vreme însă, au fost tot mai puţine lumânări aprinse în Victoria Park. În 2020 şi 2021, autorităţile au interzis adunările, ca parte a restricţiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus, deşi locuitorii cred că acesta a fost doar un pretext. În 2020, mii de oameni s-au strâns oricum în parc, sfidând autorităţile.

Tiananmen Square Massacre memorial vigil in Hong K
4 iunie, 2020, Hong Kong. Foto: Hepta.ro

Însă anul trecut, guvernul a dispus o mobilizare masivă a forţelor de ordine pentru a împiedica adunările publice neautorizate “şi parcul a fost pustiu pentru prima dată în mai bine de trei decenii. Iar anul acesta nu pare să fie diferit”, crede Yeung.

32nd anniversary of the 1989 Tiananmen Square crac
4 iunie 2021, Victoria Park. Foto: Hepta.ro

La sfârşitul lunii mai, întrebată dacă în acest an va fi permisă comemorarea victimelor în Victoria Park, şefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, care se va retrage din funcţie în această lună, a oferit un răspuns echivoc, invocând “o mulţime de cerinţe legale”.

ADVERTISING

Luând act de acţiunile unor oameni de a “promova, susţine şi instiga pe alţii să participe la o adunare neautorizată în zona Victoria Park” pe 4 iunie, forţele de ordine din Honk Kong au sfătuit populaţia să nu participe şi au avertizat că cei care promovează şi organizează manifestaţii ilegale, inclusiv în mediul online, pot fi amendaţi şi chiar reţinuţi. Din nou, au fost invocate măsuri antiCovid.

În baza legii securității naționale, militanții sunt arestați, fiind considerați agenți străini

Intrată în vigoare la sfârşitul lunii iunii 2020, noua lege a securităţii naţionale a fost introdusă de guvernul chinez central pentru a restaura ordinea în urma protestelor pro democraţie alimentate de elemente străine, după cum susţin autorităţile. Deşi se insistă că legea nu restrânge libertatea presei sau libertatea de opinie, activişti, foşti parlamentari şi jurnalişti au fost arestaţi de la intrarea ei în vigoare şi zeci de mii de locuitori au părăsit oraşul de teama persecuţiilor.

Organizatorii comemorării din Victoria Park au fost destructuraţi, iar unii dintre ei au fost închişi, fiind acuzaţi că au acţionat ca “agenţi străini”.

“Soarta Pieţei Tiananmen şi cea a Hong Kongului au fost legate între ele de-a lungul vremii. Chiar şi înainte de masacru, când studenţii protestatari din Beijing foloseau piaţa ca bază pentru a cere reforme guvernamentale şi mai multă democraţie, locuitorii din Hong Kong organizau manifestaţii în semn de solidaritate”, scrie Yeung.

În timpul masacrului din 1989, când guvernul chinez a trimis tancurile pentru a înăbuşi un astfel de protest din Piaţa Tiananmen, la care participau zeci de mii de studenţi, locuitorii din Hong Kong au fost printre primii care au sărit în ajutor.

Nu există date oficiale cu privire la numărul celor ucişi atunci, dar se estimează că este vorba de câteva sute până la mii de victime. Se mai estimează că în jur de 10.000 de oameni au fost arestaţi şi câteva zeci de protestatari au fost executaţi.

China nu a oferit niciodată o explicaţie completă a represiunii din 1989. Oficialii chinezi au furnizat un bilanţ de aproximativ 300 de morţi.

La ultima comemorare din Victoria Park, cea din 2019, au participat peste 180.000 de oameni. Lucrurile s-au schimbat de atunci. Alianța Hong Kong în sprijinul Mișcărilor Patriotice Democratice din China, organizatorul evenimentului de pe 4 iunie, s-a destrămat, invocând noua lege a securităţii naţionale. În decembrie anul trecut, monumentul “Stâlpul ruşinii” consacrat victimelor masacrului a fost distrus de Universitatea din Hong Kong.

The ''Pillar of Shame'', commemorative statue of t
Stâlpul rușinii din campusul Universității din Hong Kong, înainte de demolare. Foto: Hepta.ro

Mai mult, biserica catolică din Hong Kong a anunţat că, pentru prima oară în trei decenii, nu va marca în acest an ziua de 4 iunie, la câteva săptâmâni după ce cardinalul Joseph Zen, în vârstă de 90 de ani, unul dintre cei mai importanţi clerici catolici din Asia şi un critic deschis al partidului comunist din China, a fost arestat împreună cu mai mulţi activişti pro democraţie, mai notează Jessie Yeung.

Rămâne de văzut dacă oamenii din Hong Kong vor rezista eforturilor de a arunca în uitare sângerosul 4 iunie 1989 din Piaţa Tiananmen.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇