Un cardinal de 90 de ani, supranumit „conștiința Hong Kong-ului”, a fost arestat. Vaticanul a reacționat

Un cardinal de 90 de ani, supranumit „conștiința Hong Kong-ului”, a fost arestat. Vaticanul a reacționat
Foto: Wikipedia

Poliția din Hong Kong l-a arestat pe cardinalul Joseph Zen, un episcop de 90 de ani și un critic deschis al Partidului Comunist Chinez, ceea ce a stârnit îngrijorarea Vaticanului și condamnarea din partea Statelor Unite.

Zen este unul dintre cei patru activiști pro-democrație de profil înalt arestați de poliție. Ceilalți trei sunt vedeta Cantopop Denise Ho, fostul deputat Margaret Ng și academicianul Hui Po-keung, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

Aceștia au fost arestați sub suspiciunea de complicitate cu forțele străine, o acuzație prevăzută de legea de securitate națională a orașului, conform unei declarații a poliției din Hong Kong, citate de CNN.

ADVERTISING

Poliția a susținut că cei patru au cerut guvernelor străine să impună sancțiuni asupra Hong Kong-ului, ceea ce a fost considerat un act care pune în pericol securitatea națională. Ulterior, cei arestați au fost eliberați pe cauțiune.

Arestările lor fac parte dintr-o anchetă privind un fond de ajutorare, în prezent desființat, pentru protestele pro-democrație și antiguvernamentale din oraș din 2019, anunță postul public de televiziune RTHK.

Cei patru erau administratori ai Fondului de ajutor umanitar 612, care a fost înființat în iunie 2019 pentru a oferi ajutor financiar și consiliere juridică pentru protestatarii care au fost răniți sau arestați. Fondul și-a încetat activitatea anul trecut, după ce poliția de securitate națională a anunțat că a lansat o anchetă privind sursele de donații.

ADVERTISING

Zen a fost cel mai important cleric romano-catolic din Hong Kong. El este unul dintre cei mai vehemenți critici ai orașului, atât la adresa guvernului din Hong Kong, cât și a Beijingului, fiind cunoscut printre susținătorii săi drept „conștiința Hong Kong-ului".

Ca răspuns la arestarea lui Zen, Vaticanul a declarat pentru CNN că a aflat vestea cu „îngrijorare" și că „urmărește evoluția situației cu extremă atenție". Arestările au provocat, de asemenea, condamnări din partea SUA și a Europei.

„Prin arestarea acestor activiști veterani, cercetători și lideri religioși în temeiul așa-numitei legi a securității naționale, autoritățile din Hong Kong au demonstrat din nou că vor urmări toate mijloacele necesare pentru a înăbuși disidența și a submina drepturile și libertățile de protecție", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, în cadrul unei conferințe de presă.

ADVERTISING

Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, Înaltul Reprezentant Josep Borrell, a scris pe Twitter că urmărește evoluțiile cu „mare îngrijorare". Directorul regional pentru Asia-Pacific al Amnesty International, Erwin van der Borght, a declarat și el că arestările reprezintă o „escaladare șocantă" chiar și după „standardele recente ale înrăutățirii represiunii din Hong Kong" și demonstrează „nepăsarea autorităților din Hong Kong față de drepturile fundamentale ale cetățenilor săi".

Arestările au avut loc la câteva zile după ce John Lee, un fost ofițer de poliție și șef al serviciului de securitate, a fost ales duminică drept următorul lider al Hong Kong-ului.

Acestea sunt cele mai recente întâmplări dintr-o amplă campanie de reprimare a mișcării prodemocrație din Hong Kong, după impunerea unei controversate legi a securității naționale asupra orașului în 2020. De atunci, majoritatea figurilor pro-democratice proeminente din oraș au fost arestate sau au plecat în exil, în timp ce multe instituții media independente și organizații neguvernamentale au fost închise.

Guvernul din Hong Kong a negat în repetate rânduri criticile potrivit cărora legea a înăbușit libertățile, susținând, în schimb, că a restabilit ordinea în oraș după mișcarea de protest din 2019.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇