Focul și sabotajele, noile arme ale Rusiei - Europa e în alertă maximă

Focul și sabotajele, noile arme ale Rusiei - Europa e în alertă maximă
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Serviciile de securitate din Europa sunt în alertă, din cauza unui nou instrument de război al Rusiei – incendierea și sabotajul.

Incendii misterioase și atacuri asupra infrastructurii au avut loc în țările baltice, Germania și Marea Britanie.

Când a izbucnit un incendiu la un magazin Ikea din Vilnius, în Lituania, puțini s-ar fi gândit la Rusia până când premierul polonez, Donald Tusk, n-a sugerat că ar fi putut fi opera unui sabotor străin.

Anchetatorii au găsit deja o potențială implicare a Rusiei într-un atac incendiar în estul Londrei, un infern care a distrus cel mai mare mall din Polonia, o tentativă de sabotaj în Bavaria (Germania) și graffiti antisemite la Paris, scrie The Guardian.

Deși nu există nicio dovadă că aceste incidente de pe tot continentul sunt coordonate, serviciile de securitate cred că ar putea face parte dintr-o încercare sistemică a Moscovei de a destabiliza Occidentul, care a sprijinit Ucraina militar şi financiar.

ADVERTISING

După Războiul Rece, operațiunile de informații pe teritoriu străin au constat în spioni și oamenii lor de legătură, dar în epoca rețelelor sociale, pot fi angajați oricând sabotori sau vandali, plătiți cu câteva sute de euro sau în criptomonede. Iar apoi e aproape imposibil să faci conexiunea cu un serviciu de spionaj.

Preocuparea că aceste atacuri hibride ar putea fi opera Rusiei a fost ridicată la un summit al miniștrilor de Externe și Apărare, care a avut loc săptămâna aceasta, la Bruxelles. Oficiali de securitate olandezi, estonieni și lituanieni au avertizat toți despre vulnerabilitățile din ţările lor.

Un ministru, care a dorit să rămână anonim, s-a declarat profund îngrijorat de „sabotaj, sabotaj fizic, organizat, finanțat și făcut de împuterniciți ruși”.

Săptămâna trecută, premierul Donald Tusk a dezvăluit că autoritățile poloneze au arestat nouă persoane în legătură cu acte de sabotaj comise la ordinul serviciilor ruse. E vorba despre „bătăi, incendiere și tentativă de incendiere”, iar anchetatorii verifică dacă Moscova a fost implicată în incendiul dintr-un centru comercial din Varșovia, afirmație pe care ambasada Rusiei a descris-o ca fiind o teorie a conspirației.

ADVERTISING

Incidente orchestrate de ruşi?

În aprilie, un cetăţean britanic a orchestrat un atac incendiar asupra a două proprietăţi legate de un om de afaceri ucrainean, dintr-o zonă industrială din Leyton, estul Londrei. Anchetatorii cred că a fost recrutat de serviciile de informații ruse.

Marți, ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, a declarat că țara a fost deja victima sabotajului rus. „Au angajat 10 persoane pentru a ataca mașina ministrului de Interne și mașina unui jurnalist. Acesta este comportamentul normal al Rusiei. Ne pare rău să spunem, dar trebuie să înțelegem că Rusia este din ce în ce mai agresivă față de țările europene și, de asemenea, față de țările NATO”, a spus el.

ADVERTISING

El se referea la incidentele din februarie, când au fost sparte geamurile mașinii aparținând ministrului de Interne, Lauri Läänemets, și a unui jurnalist. Şase persoane au fost arestate la scurt timp după aceea, inclusiv cetăţeni ruşi şi cetăţeni ruso-estoni.

În Germania, în aprilie, doi cetățeni ruso-germani au fost arestați pentru că au complotat pentru a sabota inclusiv o bază militară din Bavaria. Principalul suspect a fost acuzat că a pus la cale o explozie, un incendiu și că menține contactul cu serviciile secrete ruse.

Anchetatorii din Franța iau în calcul dacă graffiti-urile pictate pe memorialul Holocaustului din Paris săptămâna trecută au fost comandate de serviciile de securitate ruse. Ne amintim de incidentele de anul trecut, când Steaua lui David a fost vopsită cu spray pe clădirile din Paris și împrejurimi, stârnind temeri că reapar tentativele din epoca nazistă de a identifica astfel casele evreilor.

Atacurile se adaugă la o intensă campanie de dezinformare. Miercuri, mai multe școli din jurul Atenei au fost evacuate, după o farsă cu bombă. Poliția a urmărit un server rusesc și a spus că scopul alertei era „perturbarea ordinii publice”.

Țările UE urmăresc toate aceste evenimente

Centrul național de gestionare a crizelor (NKVC) din Lituania a avertizat companiile, inclusiv centrele comerciale și organizațiile care sprijină Ucraina, să fie mereu vigilente.

„Nivelul de amenințare este destul de ridicat. Îndemnăm publicul să rămână vigilent”, a spus Vilmantas Vitkauskas, șeful NKVC, acum două săptămâni.

Luni, instituţia națională olandeză pentru securitate și combatere a terorismului a avertizat referitor la riscul unor operațiuni subversive în Țările de Jos, inclusiv „spionaj și prepoziționare pentru sabotarea infrastructurii vitale”.

Marți, la Bruxelles, ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a declarat că Rusia „încearcă să intimideze” țările NATO, făcând statele membre ale UE vulnerabile.

„Da, suntem vulnerabili. Cred că toți suntem. Avem o infrastructură vitală. Avem infrastructură pe fundul mării, avem aprovizionare cu energie electrică, alimentare cu apă, suntem vulnerabili la atacuri cibernetice. Vedem acum în mai multe țări europene că Rusia încearcă să ne destabilizeze și, de asemenea, să ne intimideze.

Cred că acesta a fost un mod în care Rusia și, de asemenea, Uniunea Sovietică au lucrat de-a lungul istoriei recente, într-adevăr; în cei 75 de ani de NATO cred că am văzut des asta”, a spus ea.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a arătat, de asemenea, cu degetul spre Moscova: „Am văzut mai multe arestări în întreaga alianță și în diferite țări aliate NATO de persoane care sunt acuzate de incendiere sau sabotaj. Sunt procese în desfăşurare. Dar ceea ce pot spune este că am observat o activitate sporită a serviciilor de informaţii ruseşti în întreaga alianță. Prin urmare, ne-am sporit vigilența.”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇