Operațiune rusă de destabilizare a mai multor țări UE, inclusiv România. FSB a folosit sabotori moldoveni

Operațiune rusă de destabilizare a mai multor țări UE, inclusiv România. FSB a folosit sabotori moldoveni

Grafitti-urile cu Steaua lui David care au fost desenate pe ziduri din Paris și din câteva orașe suburbane, în luna octombrie 2023, au fost comandate de Rusia, potrivit unei surse apropiate anchetei.

Desenele, în plin conflict dintre Israel și Hamas, au fost realizate în cadrul unei operațiuni conduse de serviciile de securitate ruse (FSB), a declarat sursa pentru Le Figaro.

Ancheta franceză a început în 26 octombrie 2023, când două persoane au fost arestate în timp ce desenau Steaua lui David pe ziduri. Era vorba despre un cuplu de moldoveni, care au spus că au fost plătiți cu sume între 300 și 500 de euro, că li s-a plătit biletul de avion de la Chișinău la Paris Beauvais și că li s-au pus la dispoziție telefoane. Un al treilea bărbat le-a dat șabloanele și vopseaua de tip spray. El a fost și cel care a făcut fotografiile pentru a le posta pe rețelele de socializare.

Sponsorul lor, Anatoli Prizenko, un om de afaceri moldovean pro-rus, a fost identificat rapid.

ADVERTISING

Într-un raport confidențial, dezvăluit de Le Monde, și al cărui conținut a fost confirmat pentru AFP de o sursă apropiată subiectului, Direcția Generală de Securitate Internă a Franței (DGSI) asigură că această operațiune a fost condusă de „Departamentul 5”, serviciul FSB responsabil cu operațiunile internaționale.

Această campanie de dezinformare din Franța face parte dintr-o operațiune de interferență mai amplă desfășurată în mai multe țări europene, potrivit Le Monde.

Tot conform cotidianului, această operațiune a început în primăvara anului 2023 în Polonia, unde moldovenii, controlați de la distanță de FSB, au efectuat acțiuni de dezinformare, supraveghere și sabotaj.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, aceștia au răspândit apoi sloganuri anti-NATO, sugerând că această mișcare provine din societatea civilă poloneză, adaugă Le Monde, care precizează că justiția poloneză a preluat mai multe dintre aceste cazuri.

În Spania, în iulie, demonstrații pro-ruse și anti-NATO, transmise pe rețelele de socializare, au fost remarcate și de serviciile de informații spaniole. De asemenea, Germania, România și Austria au fost vizate de această operațiune, mai afirmă Le Monde, precizând că nu au fost identificați autorii.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇