În Estonia, oamenii obișnuiți învață să lupte, în weekend: Dacă rușii vin aici, vom ucide cât mai mulți posibil! (Foto & Video)

În Estonia, oamenii obișnuiți învață să lupte, în weekend: Dacă rușii vin aici, vom ucide cât mai mulți posibil! (Foto & Video)

Armata de voluntari a Estoniei a crescut după invazia Rusiei în Ucraina. Oamenii obișnuiți care la sfârșit de săptămână învață să lupte au un mesaj pentru celelalte țări pe care Rusia le-ar putea ataca: „Treziți-vă și pregătiți-vă!”.

Voluntarii care fac pregătire militară pe o insulă din Estonia sunt numiți „SAS”, fiindcă se antrenează sâmbăta și duminica („Saturdays and Sundays”). Mulți sunt tați de vârstă mijlocie, iar printre ei se numără și câteva mame, se arată într-un reportaj Sky News.

În timp ce Ministerul Apărării din România încearcă să formeze o armată de voluntari, pe lângă cele 5.000 de posturi scoase recent la concurs, în Estonia voluntarii fac de mai mulți ani pregătire militară la sfârșit de săptămână. Mesajul lor pentru civilii din alte țări care ar putea fi atacate de Rusia este direct: "Treziți-vă și învățați să luptați!".

"Știți, ținem la libertatea noastră. Am pierdut-o o dată, așa că nu mai vrem s-o pățim iar. Este greșit să crezi că altcineva va veni să lupte în războiul tău, dacă nu ești pregătit să lupți tu însuți", a spus maiorul Tanel Kapper, comandantul forțelor Ligii de Apărare de pe insula Hiiuma, în timp ce oamenii lui se răsfirau printre pinii înalți și subțiri, lăsându-se în genunchi, țintind și deschizând focul - un exercițiu pe care voluntarii îl fac în mod obișnuit.

ADVERTISING

Estonia și-a dublat forțele terestre

Statul baltic, care are o graniță de 288 de kilometri cu Rusia și și-a recâștigat independența față de fosta Uniune Sovietică în 1991, cunoaște foarte bine pericolul care vine dinspre Moscova.

Din acest motiv, conducerea armatei a dublat efectivele forțelor de apărare terestră, formate din oameni care ar trebui să sprijine armata profesionistă, mult mai mică, într-o situație de criză.

La doi ani de la începerea războiului din Ucraina, Estonia are acum 20.000 de oameni în forțele terestre. Pe lângă cei 10.000 de foști recruți aflați în rezervă, armata țării baltice poate conta pe încă aproximativ 10.000 de voluntari din Liga de Apărare.

Ukraine war: Estonia's weekend warriors prepare for war with Russia

General-maiorul Ilmar Tamm, comandantul Ligii de Apărare, a spus că rolul principal al trupelor sale este să detecteze un atac al trupelor ruse. Șansele unei agresiuni ruse vor crește dacă Putin câștigă în Ucraina, consideră el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Insula care poate fi folosită pentru a izola țările baltice

Pe insula Hiiuma se poate ajunge plecând cu feribotul de pe continent. Situată pe coasta de vest a Estoniei, această insulă împădurită are aproximativ 9.000 de locuitori și în fiecare vară este o destinație populară de vacanță.

Însă acest loc idilic ar putea deveni și o țintă-cheie pentru Rusia, în eventualitatea unei confruntări cu NATO. Arătând spre o hartă, maiorul Kapper a spus că Moscova ar putea folosi insula ca poziție în Marea Baltică pentru a reteza accesul către statele baltice printr-un culoar vital.

Este și un motiv pentru care militarii britanici staționați în Estonia, în cadrul unei misiuni NATO de descurajare a amenințării ruse, au făcut aplicații pe insulă.

ADVERTISING

Tot aici au venit într-un weekend și aproximativ 20 de voluntari din Liga de Apărare, care au exersat atacarea inamicului în pădurea înghețată.

Echipați corespunzător, bărbații și femeile care în timpul săptămânii merg la serviciu și-au încărcat puștile cu muniție reală și au început să exerseze ambuscada.

După ce s-au antrenat, ei s-au întors la barăcile lor improvizate, dotate cu o saună - ceva întâlnit în toate bazele militare estoniene - numai bună pentru a înmuia oasele înghețate după ore în șir petrecute alergând la temperaturi sub zero grade.

Duminica trecută după-amiaza n-au mai avut timp de răsfăț - voluntarii au fost nevoiți să-și demonteze puștile și să le curețe înainte de a se întoarce la viața lor civilă.

"Dacă rușii vin aici, vom ucide cât mai mulți posibil"

Și, totuși, de ce s-ar duce niște oameni obișnuiți, în timpul lor liber de la sfârșitul unei săptămâni de muncă, să facă primească ordine și să facă instrucție în toiul iernii?

Întrebat de ce este atât de important pentru el să apere insula, Taavi, un bărbat care are doi copii, a răspuns simplu: "E casa mea. E simplu…. e un loc bun."

Având în vedere că voluntarii constituie una dintre puținele linii de apărare de pe insulă, ritmul antrenamentului a fost dublat la două weekend-uri pe lună, a spus maiorul Kapper. El are un avertisment clar pentru ruși: "Va fi o baie de sânge dacă veniți aici. Vom ucide cu siguranță cât mai mulți dintre voi."

Iar pentru celelalte state NATO care ar putea fi vizate de un atac al rușilor mesajul e la fel de clar: "Să se trezească. Nu se vor opri în Ucraina. Dacă nu-i oprim, se vor duce tot mai departe."

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇