Guvernul pregăteşte o lege ca să avem un soi de armată voluntară, pe lângă rezerviştii voluntari care există deja.
Proiectul de lege privind militarii voluntari în termen include pregătire de până la patru luni, costurile fiind acoperite de către Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
Această formă de pregătire nu va înlocui serviciul militar în calitate de rezervist voluntar, ci vine în completare, ca o formă distinctă, scrie Agerpres.
Statul Major al Apărării a iniţiat un proiect de modificare şi completare a Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, în care se propune introducerea acestei noi forme de îndeplinire a serviciului militar activ, în calitate de militar voluntar în termen.
Pentru acest nou statut sunt eligibili cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care doresc să aibă o pregătire militară, a anunţat MApN, la o întâlnire informală cu jurnaliştii, conform Monitorul Apărării, citat de Mediafax.
Prin introducerea acestui concept se are în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv, ca urmare a suspendării serviciului militar obligatoriu pe timp de pace.
Conform propunerii legislative, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistenţă medicală şi medicamente, precum şi de indemnizaţie lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat (între 2.800 şi 3.200 de lei), şi se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare.
La finalizarea programul de pregătire, aceştia vor primi o îndemnizaţie reprezentând trei câştiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferente anului pentru care se face plata (acest salariu mediu brut este în 2024 de 7.567 lei), urmând ca centrele militare să îi ia evidenţă şi să îi introducă în rezerva operaţională.
Cetăţenii care vor executa serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen pot reprezenta o sursă importantă pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României. Aceştia vor putea opta şi pentru intrarea în efectivele active ale armatei. În rezerva voluntară, aceştia vor primi 30% din solda unui militar.
Ciolacu: E corectă abordarea, dar nu trebuia dată cu toporul
Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat la Mioveni despre legea pregătită de MApN.
”Pe mine ce mă deranjează este contextul. În momentul în care orice ţară trebuie să se pregătească şi pentru ce este mai rău, dar nu trebuie să pui în faţă contextul războiului din Ucraina şi că, vezi Doamne, există un pericol care va veni dinspre Rusia spre România.
Nu vine de acolo niciun pericol. Dar cu adevărat ne trebuie o ţară normală şi atunci trebuie să anticipezi anumite lucruri, cum este acest sistem de voluntariat, plătit, în care oamenii se instruiesc şi învaţă basic-ul în arta apărării”, a spus premierul Ciolacu.
El a arătat că este corectă abordarea, ”dar nu trebuia dată cu toporul în contextul unui război de la frontieră, ca România să înţeleagă din acea ştire că aoleu, vine războiul peste noi. Nu vine niciun război”.
”Eu cred că trebuie să facă acest voluntariat plătit, poate sunt momente în viaţă când vrei să faci acest lucru, să vezi cum este, poate pe urmă urmezi o carieră militară, că e, totuşi, o rampă de selecţie, poate depistează anumite capacităţi umane de care are nevoie armata în aceste instruiri voluntare”, a subliniat şeful Executivului, citat de News.ro.
”În loc să spunem, domnule, într-o ţară normală aşa se face. De aceea avem recruţi într-o ţară normală, pentru că e sistem voluntar. Pe urmă, noi îi abordăm, stăm de vorbă cu ei, le facem oferte. Ieşim şi dăm cu toporul în perete, că aoleu, trebuie să ne pregătim. De ce să ne pregătim? România nu a fost niciodată mai sigură cum este azi", a afirmat Ciolacu.
Întrebat dacă a primit ordin de la Centru, Ciolacu a spus că este caporal şi că are peste 55 de ani, astfel că nu mai este în rezervă, ci în retragere.