Ministrul Apărării: Serviciul militar obligatoriu e exclus. Se discută despre unul voluntar, pentru persoane între 18 și 35 de ani

Ministrul Apărării: Serviciul militar obligatoriu e exclus. Se discută despre unul voluntar, pentru persoane între 18 și 35 de ani

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, susţine că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este exclusă şi nu există niciun fel de discuţie în acest sens.

Tîlvăr a precizat că Armata Română a scăzut de la 320.000 de oameni la aproximativ 80.000 şi este nevoie de pregătirea unor rezerve.

”E o perioadă în care lucrurile care ţin de Armată generează astfel de preocupări. Serviciul militar obligatoriu este exclus (...) nu există nicio discuţie la momentul acesta în acest sens”, a declarat Angel Tîlvăr, luni seară, la Euronews România.

ADVERTISING

Ministrul a explicat, însă, că se pune în discuţie existenţa unui serviciu militar voluntar, al cărui scop este de a satisface nevoia de rezervă pentru Armata.

Ministrul a precizat că există un proiect care prevede un stagiu militar de câteva luni, pentru persoane de 18-35 de ani.

”Nu ştim cum se va întâmpla, suntem în faza în care discutăm despre asta”, adaugă bag ministrul.

”Din punct de vedere numeric Armata a scăzut, iar nevoile operaţionale sunt cele care sunt şi care nu au mai fost în Europa de mult”, spune ministrul Apărării.

ADVERTISING

Acesta susţine, însă, cu tărie că nu există pericolul unui război.

”România nu este în pericol de război, nu este în pericol să fie atacată. Nu înseamnă că nu trebuie să fie în acord şi în linie cu ce se întâmplă şi în alte armate din acest punct de vedere. Şi nivelul de tehnică militară a crescut, eficacitatea tehnicii militare a crescut. Dar întotdeauna există nevoia să împrospătezi şi să ai oameni la dispoziţie într-o situaţie”, a mai declarat Tîlvăr.

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a afirmat că se urmăreşte introducerea unui serviciu militar voluntar, care vizează tinerii între 18 şi 35 de ani, care doresc să îmbrace haina militară. El a menţionat că trebuie găsite instrumentele necesare pentru a avea o populaţie pregătită.

ADVERTISING

”Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, a argumentat el.

Parlamentarii din comisiile de Apărare vor să discute cu reprezentanții Ministerului Apărării, dar și cu șeful statului major al Armatei, despre legea privind pregătirea populației pentru apărare în caz de război. Un astfel de proiect nu se află deocamdată în circuitul parlamentar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇