România ar putea fi forțată să reintroducă armata obligatorie - avertismentul unui general

România ar putea fi forțată să reintroducă armata obligatorie - avertismentul unui general

Virgil Bălăceanu, general în rezervă și fost comandant al brigăzii multinaționale din sud-estul Europei, spune că, dacă nu vom reface rezerva Armatei pe principiile voluntariatului, va trebui să reintroducem serviciul militar obligatoriu.

„La ora actuală noi avem sub 2.000 de rezervişti voluntari, Polonia are 38.000 de rezervişti”, a mai afirmat Bălăceanu, el adăugând că forţele de apărare israeliene au mobilizat peste noapte 300.000 de rezervişti, din aproape 500.000 pe care îi au în evidenţă.

Virgil Bălăceanu a precizat că nu există o armată în timp de pace care să nu aibă o rezervă şi a dat exemplul Ucrainei, care ”nu ar fi rezistat dacă nu avea rezerva, care înseamnă completarea unităţilor”.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, direcţia de succes este de refacere a rezervelor, pe principiile voluntariatului, fie prin rezerva voluntară, fie prin serviciul voluntar soldat în termen.

”E nevoie şi de pregătirea rezervei operaţionale, cei care au îndeplinit stagiul militar până în 2007. Toate aceste probleme sunt cuprinse, ca amendamente, la legea de pregătire a populaţiei pentru apărare.

"Întrebaţi-i şi dvs pe parlamentari de ce o lege care este absolut necesară privind refacerea rezervei armatei României încă circulă în procedură inter-instituţională de mai bine de doi ani de zile, se fac 3 ani de zile”, a spus Virgil Bălăceanu, luni seara, la Prima News. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Această lege introduce pregătirea rezerviştilor până la 15 zile, cu o anumită periodicitate, în timp, în ani, a celor care au satisfăcut stagiul militar.

Legea "introduce serviciul militar soldat în termen, 4 luni de zile şi cu motivaţii financiare, care nu discutăm acest element acum. (..) Dacă nu vom reface rezerva Armatei României pe principiile voluntariatului, atunci va trebui să reintroducem serviciul militar obligatoriu, iar o asemenea decizie nu poate fi amânată în perspectiva următorilor cinci ani. Credeţi că vom avea vreun partid politic care în programul electoral să pună problema reintroducerii serviciului militar obligatoriu? Exclud o asemenea posibilitate, pentru că ar însemna un dezastru la alegeri”, adaugă Virgil Bălăceanu.

ADVERTISING

Acesta a menţionat că, totuşi, după alegeri, partidele care vor câştiga "vor fi obligate, dacă Armata României nu va avea rezerva refăcută, să decidă reintroducerea serviciului militar obligatoriu”. 

”Din păcate, Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării nu reuşeşte să îi încadreze pe toţi cei care au fost selecţionaţi pentru postul de rezervist voluntar, sunt elemente contradictorii. Adică tineri, cetăţeni ai României, vin să se încadreze ca rezervişti voluntari, trec probele, sunt selecţionaţi, dar există situaţii în care aceştia nu sunt încadraţi”, a mai precizat Virgil Bălăceanu. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇