Armata a crescut, în ciuda plecărilor masive. MApN se plânge de incertitudinea pensiilor militare și salariile mici

Armata a crescut, în ciuda plecărilor masive. MApN se plânge de incertitudinea pensiilor militare și salariile mici
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Chiar dacă a existat un val important de pensionări și demisii, Armata României a crescut în primele 8 luni ale anului.

„În perioada ianuarie-august, numărul total de intrări în sistem a depăşit numărul ieşirilor, după cum urmează: au fost încadrate aproximativ 3.800 de funcţii (dintre care aproximativ 700 ofiţeri, 400 maiştri militari, 1.100 subofiţeri, 1.000 SGP şi 600 personal civil contractual).

Toţi militarii au fost numiţi în funcţii aflate la baza ierarhiei militare, în structurile prioritare, în special în unităţile care îşi consolidează capacitatea de luptă; au ieşit din sistem aproximativ 3.600 de persoane (dintre care 400 ofiţeri, 250 maiştri militari, 800 subofiţeri, 1.650 SGP şi 500 personal civil contractual)", se precizează într-un comunicat al Ministerului Apărării, citat de Agerpres.

ADVERTISING

Instituția indică și motivele plecărilor din sistem - teama de pierdere a privilegiilor la pensionare - care a impactat pătura superioară, „personal cu experienţă şi expertiză, greu de înlocuit pe termen scurt şi mediu“ - și salariile mici, care îi descumpănesc pe cei aflaţi în partea inferioară şi medie a carierei.

„Ieşirile militarilor au fost prin treceri în rezervă neplanificate prin demisie (37%), reducerea vârstei standard de pensionare (35%), clasări medicale (21%) şi altele. Pe categorii de personal, constatăm că pentru ofiţeri şi maiştri militari/subofiţeri, ieşirile au fost prin trecere în rezervă cu reducerea vârstei standard de pensionare (59%) şi demisie (17%), alte ieşiri, în timp ce la SGP ponderea cea mai mare a avut-o trecerea în rezervă prin demisie (55%)", se mai arată în comunicat.

ADVERTISING

Ministerul precizează că pentru a contrabalansa plecările a fost mărită cifra de şcolarizare și sunt desfășurate campanii ample de recrutare şi selecţie pentru posturile de SGP şi de militari rezervişti voluntari, respectiv trecerea SGP în corpul profesional al subofiţerilor.

În acest an aproximativ 700 de SGP au trecut în rândul subofiţerilor.

„Locurile scoase la concurs de instituţiile de învăţământ militar au crescut semnificativ în ultimii ani. În 2023, în cele cinci colegii naţionale militare sunt înscrişi aproximativ 2.800 de liceeni, în timp ce şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri au o cifră de şcolarizare de 2.000 elevi, iar instituţiile militare de învăţământ superior au peste 3.500 studenţi", arată MApN.

ADVERTISING

În ce-i privește pe cei cu experiență, MApN a luat un set de măsuri prin care speră să oprească pensionările.

„Planul cuprinde propuneri legislative în domeniul îmbunătăţirii nivelului de salarizare (actualizarea soldei de grad; acordarea unor indemnizaţii/bonificaţii pentru păstrarea angajaţilor etc.) şi măsuri de tip non-salarial (oportunităţi de dezvoltare profesională, decontarea cheltuielilor de transport, îmbunătăţirea asistenţei medicale, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă etc.). Unele dintre măsuri au fost deja puse în aplicare, altele sunt în diferite faze de implementare. (...)

În ceea ce priveşte rezerviştii voluntari, odată cu majorarea remuneraţiei, în perioada în care rezervistul voluntar nu participă la instruire sau misiuni, de la 10% la 30% din soldă, a crescut numărul celor care doresc să încheie contracte de rezervişti voluntari cu armata. În anul 2023 au fost bugetate un număr de 2.187 de locuri la nivel naţional. Până la această dată, au fost încadrate peste 1.700 de funcţii", indică MApN.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇