Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă prezintă varianta definitivă a reformei pensiilor speciale.
Astfel, liderul PSD a depus luni amendamentele la legea pensiilor speciale care este dezbătută acum în Camera Deputaţilor (unde este şef), iar premierul a explicat modificările aduse de aceste amendamente care au fost negociate de ministrul Muncii (Marius Budăi – PSD) la Bruxelles.
Iată principalele modificări, aşa cum au fost ele prezentate de Nicolae Ciucă pe Facebook:
- Vârsta de pensionare va fi aceeaşi în tot sistemul (65 de ani) şi se elimină excepţiile.
- Pentru diplomaţi şi personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti, dar şi pentru personalul militar, vârsta de pensionare creşte la 65 de ani, în mod etapizat, până în 2035.
- Se majorează eşalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariaţi – diplomaţi, funcţionari parlamentari, angajaţii Curţii de Conturi.
- Scade numărul beneficiarilor pensiilor de serviciu fiind exclus personalului asimilat, respectiv personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, angajaţii încadraţi pe funcţii de execuţie specific în cadrul misiunilor diplomatice.
- Veniturile din pensie trebuie să fie proporţionale contribuţiei la sistemul public
- Nicio pensie de serviciu nu va depăşi venitul obţinut în perioada de activitate.
- Se modifică baza de calcul pentru alinierea la sistemul public, începând cu anul viitor. Dacă în prezent erau avute în vedere veniturile din ultimele 12 luni, această perioadă va creşte eşalonat la 300 de luni.
- Baza de calcul scade de la 80 la 65% pentru toate categoriile de beneficiari.
- Pensiile aflate în plată se vor impozita cu 30% pentru partea care depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut (acum 6.700 de lei)
- Nu se mai pot cumula pensiile speciale
„În plus, se va iniția la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o inițiativă privind recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, pentru a elimina inechitățile generate de diferențele de venituri”, a anunțat premierul.
Pe larg, amendamentele la proiectul de lege pot fi accesate AICI.
Amintim că premierul Ciucă este el însuşi beneficiar de pensie militară. Potrivit USR, Nicolae Ciucă primește de la Ministerul Apărării Naționale o pensie de 18.000 de lei, iar pentru funcția de premier încasează 16.400 de lei.
La rândul său, liderul PSD a venit cu precizări:
"Ţinta tuturor celor care am lucrat la aceste soluţii este ca principiul contributivităţii să primeze în întreg sistemul de pensii publice! Astfel, de acum înainte, nimeni nu va mai putea construi sisteme paralele, în care să-şi aranjeze din pix pensii uriaşe, mai mari decât venitul din activitatea profesională”, a scris şi Marcel Ciolacu tot pe Facebook.
Liderul PSD a adăugat că prin această acţiune se asigură că România îndeplineşte condiţiile necesare pentru a primi tranşa de peste 3 miliarde de euro din PNRR.
„Avem o nevoie uriaşă de aceşti bani pentru investiţii în sisteme publice esenţiale, precum Educaţia şi Sănătatea”, a subliniat Ciolacu.
Iată detalii despre PNRR și reformele sale: Ce jaloane am ratat și ce bani am pierdut sau amânat