Senatul a adoptat cu circ legea pensiilor speciale. USR: Ciucă va fi impozitat doar cu 550 de lei. PNL trimite Opoziția la război: "Doamna Șoșoacă, veți fi comandant acolo!"

Senatul a adoptat cu circ legea pensiilor speciale. USR: Ciucă va fi impozitat doar cu 550 de lei. PNL trimite Opoziția la război: "Doamna Șoșoacă, veți fi comandant acolo!"

Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege al Guvernului privind pensiile speciale, cu amendamentele agreate în cadrul coaliţiei.

Printre modificările admise se numără:

  • nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii,
  • se interzice cumulul pensiilor speciale,
  • se introduce un impozit de 15%
  • se prevede că pensiile speciale vor fi indexate anual cu rata inflaţiei.

Proiectul de lege a fost votat cu 79 de voturi pentru şi 37 împotrivă.

Senatul este primă cameră sesizată, aşa că legea ajunge la dezbatere în Camera Deputaţilor.

Reforma pensiilor speciale este jalon în PNRR, astfel că de adoptarea legii depinde tranşa numărul trei de plată a fondurilor europene. Proiectul a stat mai multe luni în Senat, iar Comisia Europeană şi Banca Mondială au transmis mai multe observaţii la lege.

Dezbatere cu scandal

La dezbaterea de azi din plenul Senatului a fost ceva scandal, iar parlamentarii USR au organizat un protest cu bannere.

image-62
Foto: Facebook/Dan Barna

USR l-a acuzat pe premierul Nicolae Ciucă ca primeşte o pensie de 18.000 de lei, pe lângă salariul de premier şi că, în urma impozitării introduse, va pierde doar 550 de lei.

ADVERTISING

În replică, PNL l-a apărat pe premier, arătând că acesta a fost şeful Statului Major al Armatei. ”Văd că vorbesc foarte mulţi despre armată şi sunt foarte mulţi care nu au făcut armata. Poate ar trebui să organizăm o tabără militară şi să-i invităm să vadă puţin ce înseamnă să faci armata”, a replicat liberalul Virgil Guran. USR şi-a susţinut amendamentele respinse în comisie, în plen, însă fără succes.

Senatorul Radu Oprea (PSD) a criticat USR în cadrul dezbaterii pe proiectul de lege privind pensiile speciale.

”Sunt unii specializaţi în această sală care vin azi să stoarcă o lacrimă cetăţeanului român, profitând de revolta din societate privind inegalităţile. Inegalităţile din sistemul de pensii sunt una dintre aceste cauze care, într-adevăr, stârnesc această revoltă în societate. Dar, din păcate, într-o perioadă a emoţiilor, argumentele logice nu mai sunt ascultate.

Cei care vin să ne spună că trebuie să tăiem pensiile speciale pentru că pierdem banii din PNRR sunt cei care au introdus în secret, noaptea ca hoţii, aceste prevederi în PNRR fără nicio dezbatere publică”, a afirmat social-democratul. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ciucă, cel cu trei cravate

Senatorul USR Ştefan Pălărie a venit la tribună purtând la gât trei cravate. ”O să vorbim despre domnul premier Nicolae Ciucă, premierul ţării, un om blajin, neconflictual, multă lume îl apreciază. Domnul Nicolae Ciucă îşi poată o primă cravată în funcţie de salarizarea dumnealui, câştigă 16.400 de lei, net, are o cravată pentru acest salariu.

Problema este că mai are o cravată, invizibilă, care e tot acolo, are o pensie specială. Domnul Ciucă este un pensionar de lux, care primeşte 18.000 de lei, pe lângă cei 16.400 de lei, pentru faptul că a ieşit în condiţii speciale la pensie din armată. Nu mai spunem că a ieşit anticipat (..)

În baza legilor dvs şi a amendamentelor, aş vrea să dau citire unui mic calcul, cu cât va fi impozitat. (..) Am făcut un calcul, 550 de lei, nu ştiu cât este economia de la buget nici de la fondul de pensii, nu ştiu cum veţi reuşi să obţineţi o mare performanţă.

Dvs aţi făcut ca pensia specială de parlamentar să nu se mai numească pensie specială, ci indemnizaţie de parlamentar pentru limitare de vârstă. Această mică rebotezare nu intră în incompatiblitatea de cumul de pensii. Va putea să aibă salariu, pensie specială de militar şi încă o pensie specială de parlamentar”, a spus senatorul USR. 

image-61
Foto: Facebook/Dan Barna

”Aşa au fost croite textele de lege supuse astăzi votului. Dacă un român ascultă ce vorbim, o să înţeleagă că nu are nicio legătură nici cu Banca Mondială, nici cu specialişti în domeniul reformei pensiilor, are legătură cu nişte trepăduşi care au hotărât să croiască în jurul acestor legi astfel încât astăzi Nicolae Ciucă să piardă doar 550 de lei dintr-o pensie de 18.000 de lei, despre asta vorbim”, a precizat Ştefan Pălărie. 

ADVERTISING

În replică, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu (PNL), a spus: ”Am o rugăminte pentru vorbitori, înţeleg nevoia de a se afirma politic, şi de a jigni şi de a dezbate pe lângă lege, dar o să vă rog să vă aduc aminte că vorbim despre legea pensiilor speciale şi nu despre generalul Nicolae Ciucă.

Simt nevoia unei precizări de dragul de a menţine bunul simţ în politica românească. Când domnul Pălărie o să fie în teatrul de operaţiuni în Afganistan şi Irak, când o să fie şeful Statului Major, când o să aibă o carieră care să ducă armata la credibilitatea pe care o are şi nu scorul USR, atunci o să vă rog să vorbiţi despre generalul Ciucă în termenii ofensatori în care aţi vorbit.

Până atunci ar trebui fiecare dintre noi să vorbim despre lege”.

"Doamna Şoşoacă, dumneavoastră veţi fi comandant acolo"

Senatorul PNL Virgil Guran a arătat, la rândul lui, că nu este de acord când aude cum se vorbeşte despre colegii militari, colegii care au ieşit la pensie.

”Această pensie medie e de aproximativ 4.000 de lei în Armată. (...) Văd că vorbesc foarte mulţi despre armată şi sunt foarte mulţi care nu au făcut armata. Poate ar trebui să organizăm o tabără militară şi să-i invităm să vadă puţin ce înseamnă să faci armata. Doamna Şoşoacă, dumneavoastră veţi fi comandant acolo”, a spus el.

Guran a completat: ”Pensia nu e nici nesimţită, nici specială, ci este pensie militară. (..) Cei care au pensii mai mari au fost în teatre de operaţiuni. Ştiţi ce condiţii sunt? Poate aţi văzut în filme cei care ţineţi teorii.

Înseamnă că stai în cort, la 30, 40 de grade, chiar 50 uneori, să stai departe de familie câte 6 luni, un an de zile şi apoi să vezi câte două-trei luni. Să ieşi de acolo din tabără şi să vezi un coleg care a murit din cauza unei explozii, să stai tot timpul cu teamă că poţi fi atacat de talibani sau de cine poţi fi atacat.

Şi acolo eşti plătit în plus şi contribui în plus, şi vei avea o pensie mai mare”, a arătat Guran în plen, adăugând că ţinând cont de războiul din Ucraina, ar trebui să respectăm mai mult militarii, pentru că le sunt îngrădite foarte multe drepturi.  

Senatorul PNL a spus despre Nicolae Ciucă că ”a fost şeful Armatei Române şi a stat aproape 20 de ani în teatrele de operaţiuni”. ”Dacă vi se pare că cel care conduce Armata Română şi are o pensie de 3.000 de euro pe lună, dacă vi se pare că această pensie este foarte mare, uitaţi-vă ce se întâmplă în NATO, că un maior are această pensie în NATO”, a arătat el. 

El a precizat că este militar de carieră, dar nu are pensie specială, pentru că a ieşit mai repede în rezervă, astfel că nu îşi apără pensia. 

Câţi speciali are România

Întrebat câți pensionari speciali are România, ministrul Muncii, Marius Budăi, a răspuns:

„Aproximativ 200.000. Sunt 190.000 în apărare şi ordine publică şi 10.000 în cele două legi de magistratură, navigatorii, MAE, Curtea de Conturi şi funcţionari publici parlamentari”.

Potrivit ministrului, efortul financiar pentru aceste pensii speciale este de „0,72% din PIB pentru pensiile militare și 0,1% din PIB pentru cele şase legi”, iar cea mai mare pensie specială din România este de 40.000 - 50.000 de lei pe lună.

PNRR bate la uşă

România beneficiază de posibilitatea de a atrage 30 de miliarde de euro de la Comisia Europeană, prin granturi, adică plăți directe, fără obligația restituirii, dar și împrumuturi cu o dobândă preferențială, în urma unui Plan Național de Reziliență și Redresare (PNRR), negociat cu executivul european.

În documentul semnat de ambele părți, țara noastră își ia angajamentul să rezolve problema pensiilor speciale, aceasta fiind una dintre condițiile principale pentru a avea acces la fonduri.

Săptămâna aceasta, o delegație a Comisiei Europene este în România unde se va întâlni cu oficialii Guvernului pentru „etapa implementării planurilor naționale de redresare și reziliență (PNRR)”, a declarat pentru spotmedia.ro Anca Păduraru, purtător de cuvânt al Reprezentanței Comisiei Europene din România.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇