Cum ar putea arăta pensiile speciale după reformă. Cu prag, supraimpozitate și fără posibilitatea de cumul

Cum ar putea arăta pensiile speciale după reformă. Cu prag, supraimpozitate și fără posibilitatea de cumul

Comisiile juridică şi de muncă ale Senatului vor dezbate, luni, pentru raport, proiectul de lege al Guvernului privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, potrivit ordinii de zi ale celor două comisii publicate pe site-ul instituţiei.

Proiectul de lege al Guvernului vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile de serviciu, jalon inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Modificările propuse de Guvern vizează calculul pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut, stagiul de contributivitate minim fiind similar celui aplicat în sistemul public de pensii. Termenul de adoptare tacită a proiectului de lege în Senat se împlineşte pe 31 martie.

ADVERTISING

Ce amendamente a stabilit coaliția

Surse citate de News.ro au dezvăluit ce s-a decis la discuțiile liderilor coaliției de guvernare ce s-au întins duminică până seara târziu. PSD şi PNL urmează să aducă mai multe amendamente la proiectul de lege, printre variantele vehiculate fiind principiul potrivit căruia nicio pensie nu va mai depăşi venitul din timpul activităţii.

De asemenea, pensiile vor fi indexate anual cu rata inflaţiei şi se va interzice cumulul mai multor pensii speciale.

În plus, alte amendamente discutate ar viza o impozitare a părţii de necontributivitate din pensia specială, deci o supraimpozitare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În cazul pensiilor din sistemul de apărare şi ordine publică, se vor elimina mai multe sporuri care erau calculate în stabilirea pensiei de serviciu.

Câți pensionari speciali are România și ce spune ministrul Muncii

Într-o intervenție la Prima News, duminică seara, ministrului Muncii, Marius Budăi, anunțase că partidele de la guvernare vor depune amendamente în comisiile de luni.

„Colegii mei miniştri au înţeles şi au venit cu aceste amendamente pe care le discutam şi în seara asta şi mâine se depun la liderii de grupuri parlamentare de la Senat, se vor dezbate în comisie şi vor fi trecute în vot final, astfel încât să nu ajungă la Camera Deputaţilor, proiectul de lege cu amendamente nedezbătute şi la Senat”, a confirmat Budăi, citat de Agerpres.

ADVERTISING

El a spus că Ministerul Muncii doar a adunat propuneri de la ministerele direct implicate și că în cadrul discuțiilor a văzut determinare la liderii coaliției pentru a rezolva această problemă.

„Ministerul Muncii nu o să aibă niciodată drept de iniţiativă pe un statut special, fie că vorbim de magistraţi, fie că vorbim de apărare şi ordine publică, fie că vorbim de diplomaţi, fie că vorbim de navigatori şi aşa mai departe. (…) Noi centralizăm ceea ce ne vine de la ministere. Nu avem noi posibilitatea, indiferent cine ar fi ministru, nu are posibilitatea legală şi constituţională să facă orice modificare pe statutul magistraţilor, de exemplu”, a spus Budăi.

Întrebat câți pensionari speciali are România, Budăi a răspuns: „Aproximativ 200.000. Sunt 190.000 în apărare şi ordine publică şi 10.000 în cele două legi de magistratură, navigatorii, MAE, Curtea de Conturi şi funcţionari publici parlamentari”. Potrivit ministrului, efortul financiar pentru aceste pensii speciale este de „0,72% din PIB pentru pensiile militare și 0,1% din PIB pentru cele şase legi”, iar cea mai mare pensie specială din România este de 40.000 - 50.000 de lei pe lună.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇