Ciucă insistă că pensiile militare nu sunt pensii speciale: Sunt ocupaționale. Așa este în toate țările UE și NATO

Ciucă insistă că pensiile militare nu sunt pensii speciale: Sunt ocupaționale. Așa este în toate țările UE și NATO
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, din nou, că pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt ocupaţionale, și aşa este în toate ţările UE şi NATO.

Ciucă a subliniat că, din păcate, a fost o greşeală în momentul în care s-a considerat că pensiile militare fac parte din categoria pensiilor speciale.

”La nivelul Ministerului Apărării Naţionale s-a realizat acest proces de reformă a sistemului de pensii. Din păcate, a fost o greşeală în momentul în care s-a considerat că pensiile militare fac parte din categoria pensiilor speciale, susţin încă o dată, cu toată responsabilitatea, pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt pensii ocupaţionale, de serviciu, aşa este în toate ţările din Uniunea Europeană şi din NATO”, a spus premeirul, joi, la Chişinău, potrivit News.ro.

ADVERTISING

El a continuat: ”Nu cred că este oportun, absolut deloc, pentru niciun partid politic, să capitalizeze, să se urce pe un astfel de subiect într-un astfel de moment”.

Şeful Executivului a arătat că ”oamenii din sistemul de apărare, indiferent în care minister îşi desfăşoară activitatea, trebuie să aibă încredere, trebuie să aibă perspectivă, trebuie să aibă credibilitate pentru a-şi desfăşoara activitatea cu profesionalism”.

”Ei sunt cei la care, de la cetăţean până la Guvern, apelează ori de câte ori situaţia o impune. Ca atare, în momentul de faţă este declaraţia pe care o susţin public”, a arătat Ciucă.

ADVERTISING

Ce spune Banca Mondială cu privire la pensiile de serviciu

România beneficiază de posibilitatea de a atrage 30 de miliarde de euro de la Comisia Europeană, prin granturi, adică plăți directe, fără obligația restituirii, dar și împrumuturi cu o dobândă preferențială, în urma unui Plan Național de Reziliență și Redresare (PNRR), negociat cu executivul european.

În documentul semnat de ambele părți, țara noastră își ia angajamentul să rezolve problema pensiilor speciale, aceasta fiind una dintre condițiile principale pentru a avea acces la fonduri.

ADVERTISING

Pentru reformarea pensiilor speciale, reprezentanții Ministerului Muncii au cerut un raport de la Banca Mondială, care să propună câteva soluții.

Documentul a ajuns pe masa ministrului Marius Budăi la sfârșitul lunii februarie. Din el reiese că instituția internațională a propus patru scenarii pentru pensiile de serviciu: eliminare, înghețare, un nou plafon de referință sau reformularea condițiilor de acordare.

Guvernul a mers pe ultima variantă și astfel schița proiectului de lege, care încă se negociază, prevede ca: 

  • Pensiile speciale să se calculeze pe baza veniturilor avute pentru întreaga carieră, exact ca la cele contributive;
  • Vârsta de pensionare să fie 63 de ani pentru femei, 65 pentru bărbați, la fel ca în sistemul contributiv;
  • Excepțiile sunt cazurile medicale, dar pensia specială nu poate fi încasată decât după împlinirea vârstei de 55 de ani;

Deși este cea mai puțin radicală propunere, și aceasta va întâmpina o mare rezistență din partea angajaților din domeniile „speciale”, pentru că vine cu o creștere substanțială a vârstei de pensionare.

În acest moment, magistrații din România se pot pensiona după 25 de ani activitate, indiferent de vârstă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇