MApN propune încă o categorie de speciali, cu drept de pensie ca militarii și polițiștii UPDATE Proiectul a fost retras

MApN propune încă o categorie de speciali, cu drept de pensie ca militarii și polițiștii <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Proiectul a fost retras
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul Apărării a propus ca personalul civil din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională să beneficieze la pensie de aceleaşi prevederi ca personalul militar şi poliţiştii.

Asta înseamnă să mai apară o categorie de personal care să beneficieze de o reducere a stagiului de cotizare la sistemul public de pensii.

Baza? Munca acestui personal civil ar fi prestată în condiţii deosebite sau în condiţii speciale.

UPDATE: Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că a retras din dezbatere proiectul. „Ministerul Apărării Naționale a decis retragerea proiectului de modificare a Legii nr. 263/2010, ca urmare a observațiilor primite până la acest moment, în cadrul procedurii de transparență decizională începută în data de 17 martie”, a transmis MApN luni după-amiaza.

ADVERTISING

Care era scopul legii

Informaţia privind acest proiect a apărut într-un comunicat de presă al MApN, care astfel supunea consultării publice un act normativ iniţiat şi elaborat de instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Scopul legii: Crearea cadrului normativ care să permită încadrarea activităţii personalului civil din propriile instituţii în condiţii de muncă deosebite şi speciale. Proiectul integral poate fi consultat AICI

În prezent, personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională îşi desfăşoară activitatea în unităţi militare, în aceleaşi locuri de muncă şi împreună cu personalul militar sau poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare. 

ADVERTISING

“Personalul civil din unităţile militare este încadrat în funcţii contractuale sau în funcţii publice şi exercită aproape toate profesiile şi meseriile existente la nivel naţional.

Organizarea structurilor militare pe timp de pace presupune, cu excepţia subunităţilor luptătoare, entităţi organizatorice în care sunt prevăzute atât funcţii militare, cât şi funcţii civile, în cadrul cărora activităţile se desfăşoară în echipe mixte, formate din personal militar şi personal civil.

Concret, propunerea legislativă vizează crearea dreptului personalului civil care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională de reducere a stagiului de cotizare la sistemul public de pensii realizat în condiţii deosebite sau în condiţii speciale, prin acordarea de perioade suplimentare la calculul vechimii în muncă, în vederea pensionării, potrivit prevederilor aplicabile personalului militar, respectiv poliţiştilor”, a transmis Ministerul Apărării.

ADVERTISING

MApN afirma că adoptarea acestei iniţiative legislative “va contribui direct la creşterea performanţei profesionale a personalului civil care desfăşoară activităţi împreună şi în aceleaşi condiţii cu personalul militar şi poliţiştii, printr-o motivare corespunzătoare cerinţelor impuse de locul de muncă şi activităţile desfăşurate în instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi la creşterea eficienţei organizaţionale, prin întărirea coeziunii microstructurilor mixte din punct de vedere al statutului personalului care le compun”.

De asemenea, Ministerul Apărării susţine că “aceste rezultate preconizate au ca efecte directe şi benefice asigurarea bunei funcţionalităţi şi operativităţii instituţiilor de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi îndeplinirea în condiţii de performanţă a misiunilor şi obiectivelor lor”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇