Angajații din minerit și energie se pot pensiona cu cu 13 ani mai devreme, după o decizie de luni a magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Magistrații ÎCCJ au decis asupra Legii 197/2021, la cererea Curții de Apel Suceava. Legea nu era luată în considerare de casele de pensii și era interpretată diferit de instanțele din țară.
În urma deciziei de astăzi, pentru angajații din minerit și energie se pot pensiona după un stagiu de cotizare de 25 de ani și o vechime minimă de 30 de ani. Mai exact, se recunoaște că minerii și energeticienii muncesc în condiții speciale, așa că se pot pensiona cel mai devreme la 52 de ani.
„Detalii soluţie: Decizia nr.2: Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Suceava şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 56 ind.2 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată şi completată prin Legea nr. 197/2021, dispoziţiile legale evocate recunosc ope legis o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 25 de ani, corespunzător activităţii desfăşurate cel puţin 30 de ani în locurile de muncă prevăzute de art. 30 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată şi completată prin Legea nr. 197/2021, indiferent de condiţiile în care a fost încadrată activitatea de angajator/fostul angajator, conform legislaţiei anterioare şi indiferent de tipul contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajator/fostul angajator. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 13 martie 2023”, este pronunțarea dată de Instanța Supremă, citată de igj.ro.
Decizia a fost comentată, pe Facebook, de senatorul liberal Ion Iordache.
„După o luptă grea, care a durat mai bine de trei ani, s-a făcut dreptate! Ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, nu mai are niciun motiv să refuze pensionarea anticipată a angajaților Complexului Energetic Oltenia! Înalta Curte de Casație și Justiție a decis astăzi recunoașterea condițiilor de muncă din perioada 2001-2021, ca fiind condiții speciale și reducerea vârstei de pensionare a minerilor!
Prin decizia ÎCCJ, Complexul Energetic Oltenia este scutit și de plata contribuțiilor, deci nu există o povară financiară suplimentară pentru bugetul companiei. Am susținut permanent această lege și le-am spus oamenilor că este o chestiune de timp până se va aplica. Felicitări tuturor angajaților și liderilor de sindicat care au contribuit la această victorie!”, a scris pe Facebook Ion Iordache.