Boloș spune că pensiile speciale ne pot costa usturător, sute de milioane de euro din PNRR. Mai avem o lună pentru avertizori și centrala de la Rovinari

Boloș spune că pensiile speciale ne pot costa usturător, sute de milioane de euro din PNRR. Mai avem o lună pentru avertizori și centrala de la Rovinari

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, trage un nou semnal de alarmă legat de pensiile speciale, care ne pot costa usturător, sume de ordinul sutelor de milioane de euro, dacă nu ajungem la validarea acestui jalon în relaţia cu Comisia Europeană.

În plus, România mai are la dispoziţie mai puțin de o lună în care Guvernul trebuie să rezolve două condiții-cheie pentru a nu pierde banii din tranşa 2 din PNRR: reformularea legii avertizorilor de integritate și găsirea unei soluții pentru centrala de la Rovinari.

Spinoasa problemă a pensiilor speciale

„Pot să vă confirm conţinutul jalonului 215 din PNRR pe care îl ştiu pe de rost şi care spune două lucruri esenţiale pentru pensiile speciale.

Prima condiţie de sustenabilitate, adică să generăm prin proiectul de lege privind pensiile speciale cheltuieli pe care le putem susţine pe termen lung din bugetul de stat. Deci discutăm nu de o cheltuială de pe o zi pe alta.

ADVERTISING

Cea de-a doua condiţie este cea legată de contributivitate. Sigur de aici discuţiile care au loc în spaţiul public şi se nasc pe marginea acestui proiect de lege pot să fie numeroase, dar validarea efectivă a acestui jalon are loc de către Comisia Europeană.

În situaţia în care noi nu ajungem la o soluţie cu Comisia Europeană, există mecanismul plăţilor parţiale şi aici sigur ne poate costa usturător, sume de ordinul sutelor de milioane de euro dacă nu ajungem la validarea acestui jalon în relaţia cu Comisia Europeană.

Până la urmă, este o asumare de responsabilitate din partea Guvernului şi Parlamentului României”, a afirmat Marcel Boloş, la Digi24.

Liberalul nu crede că oficialii de la Bruxelles se vor dovedi maleabili pe acest subiect.

„Vreau să vă spun cât de intransigentă este Comisia şi că noi avem trei piloni fundamentali pentru PNRR care sunt legaţi de aprobarea PNRR şi la care nu văd Comisia să facă nici la stânga, nici la dreapta – este reforma pensiilor, este guvernanţa corporaţiilor de stat şi este decarbonizarea.

ADVERTISING

Sunt măsuri dureroase pe care trebuie să le conştientizăm foarte bine pentru că noi, i-am spus şi domnului premier, înaintăm cu proiectele de investiţii, avem în spate angajamente pe care ni le asumăm din banii din PNRR.

Aceste investiţii sunt de ordinul zecilor de miliarde de euro şi noi practic intrăm într-un drum cu înfundătura, dacă reformele asumate nu le facem şi atunci problema se complică substanţial.

România are nevoie ca cererile de plată să fie onorare integral, pentru că angajamentele sunt de ordinul zecilor de miliarde de euro.

Să nu uităm că reforma pensiilor are cele două subcomponente. Pe de o parte, este proiectul legii privind pensiile speciale şi, pe de altă parte, este reforma pensiilor care urmează ca jalon pentru următoarea cerere de plată şi din acest punct de vedere trebuie să fim foarte atenţi la deciziile pe care le luăm, pentru că e un jalon foarte, foarte greu pentru România”, a adăugat Marcel Boloş, citat de News.ro.

ADVERTISING

Mai avem o lună pentru avertizori şi centrala de la Rovinari

Acelaşi ministru Boloş a explicat la TVR că România mai are la dispoziţie mai puțin de o lună pentru a rezolva condițiile necesare deblocării sumelor aferente celei de-a doua tranșe din PNRR.

În această perioadă Guvernul trebuie să rezolve două condiții-cheie pentru a nu pierde banii – reformularea legii avertizorilor de integritate, astfel încât acestora să le asigure protecția necesară, dar şi găsirea unei soluții centralei Rovinari.

„Vom prezenta un material în ședința de miercuri, pentru ca aceste decizii să fie fundamentate și să fie luate într-o perioadă rezonabilă de timp, ca să putem să mergem mai departe cu cererea de plată numărul doi. În caz contrar, plata parțială, care poate să însemne până la 700 de milioane de euro, care dacă în 6 luni nu sunt rezolvate problemele”, îi pierdem, a declarat ministrul.

„Guvernul trebuie să ia niște decizii directe, tranșante, ca să rezolve situația pe care o credeam simplă, dar se pare că nu există decât calea implementării PNRR așa cum a fost negociat și aprobat. Respectiv, pentru decarbonizare, și noi avem acolo, în urma discuțiilor cu Comisia, posibilitatea de a trece în conservare anumite grupuri energetice și a le folosi pe piața dezechilibrelor”, a explicat Marcel Boloș, citat de Curs de Guvernare.

Pentru aceasta, a spus ministrul, trebuie „ajustat” din nou cadrul legislativ:

„Eu spun că este obligatorie această decizie, cu toate că nu este o decizie ușoară, ea afectează sistemul energetic naţional. Va trebui să renunțăm la aceste condiționări pentru ca aceste tipuri de sesizări anonime, care vin de la avertizorii de integritate, să poată să fie analizate de instituțiile statului și ele să fie în măsură să decidă dacă merg pe calea anchetei sau urmează o anumită cale. Sunt două decizii extrem de importante".

Şi secretarul de stat la Ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu afirmă că cererea a doua de plată din PNRR nu este încă aprobată din cauza unor jaloane neîndeplinite.

”Că m-am săturat de propagandă: în momentul de faţă România nu are aprobată cererea de plată numărul 2 din PNRR, fiindcă nu au fost îndeplinite jaloanele privind decarbonizarea (Ministerul Energiei) şi avertizorul de integritate (Ministerul Justiţiei)”, a scris pe Facebook Cristian Vasilcoiu.

Ministerul Energiei este condus de Virgil Popescu, iar Ministerul Justiţiei de către Cătălin Predoiu, ambii de la PNL. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇