Presa a prezentat în această săptămână diverse informații despre posibilitatea blocării celei de a doua tranșe de bani din PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro, de către Comisia Europeană, din cauză că Guvernul nu și-ar fi îndeplinit obiectivele trecute în planul aprobat de Bruxelles.
Am vrut să aflăm oficial care e stadiul în care se regăseşte a doua cerere de plată şi dacă într-adevăr există riscul să nu primim aceşti bani.
„În data de 16 decembrie, Comisia Europeană a primit cererea Guvernului României pentru plata celei de a doua tranșe din PNRR. Comisia Europeană are un termen de două luni pentru a analiza această cerere.
Ion Marcel Boloș, ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene, a solicitat o prelungire a acestui termen cu o lună de zile. Deci Comisia are termen până în data de 16 martie pentru a da un răspuns”, a declarat pentru Spotmedia.ro Anca Păduraru, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, reprezentanța din România.
Vineri a venit pe acest subiect şi o notă de la Guvern.
„Pentru corecta informare a opiniei publice cu privire la faptul că Executivul European ar fi blocat a doua tranșă de bani din PNRR-ul României, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene face precizarea că cererea a doua de plată nu este în niciun pericol, iar evaluarea documentației transmise spre validare urmează parcursul procedural firesc”, se arată în comunicatul Guvernului.
Conform unor surse oficiale, în acest moment, discuțiile dintre Comisie și partea română sunt de ordin tehnic, iar procesul nu este blocat.
Pe de altă parte, legea avertizorului de integritate și legislația pentru mediu nu respectă criteriile din programul aprobat, iar Guvernul trebuie să găsească soluții să se conformeze planului agreat cu executivul european.
Până acum, România a primit toți banii din prima fază a programului, cea de prefinanțare, în valoare de 6,3 miliarde de euro.
În faza a doua nu se discută despre pensiile speciale, acestea fiind cuprinse în țintele din următoarea etapă a programului, care va intra în analiză la jumătatea acestui an.
Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL) este nemulţumit că îl tot vede la televizor pe ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, care trebuia încă din decembrie să fi terminat reforma pensiilor speciale.
”Domnul ministru îl văd foarte vocal la televizor, dar suntem în urmă cu trei jaloane generate de Ministerul Muncii”, spune Falcă.
Despre riscul ca România să piardă acei bani din PNRR care ar urma să intre în ţară în martie, eurodeputatul PNL a afirmat că, ”dacă nu realizăm reformele până în martie, nu luăm tranşa din martie”.
”Asta nu înseamnă că nu o iei de tot, asta înseamnă că vei munci până în aprilie, mai, iunie şi în momentul în care îţi finalizezi reformele, atunci vei lua tranşa, dar asta este destul de dificil pentru administraţiile locale şi administraţiile centrale care folosesc aceşti bani, pentru că aceste tranşe au un ritm de venire în ţară de două ori pe an, astfel încât să asigure cu bani investiţiile necesare, deci nu poţi merge foarte departe cu aşteptarea realizării acestor reforme, pentru că pierzi ritmul investiţiilor”, a mai explicat el.
Gheorghe Falcă a menţionat că ”există întârzieri, pentru că aceste reforme trebuiau să fie finalizate în decembrie”.