Proiectul de lege privind pensiile speciale care se dezbate azi în Senat prevede scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu, susţine secretarul de stat în Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu.
El a declarat miercuri, în plenul Senatului, că a făcut calculele şi acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu.
”De principiu, proiectul prevede că nicio pensie de serviciu nu va mai putea depăşi venitul din activitate, că pensiile de serviciu nu se mai indexează cu valoarea salariilor în plată, ci cu inflaţia, că pensiile mai mari decât salariul mediu, pentru partea de necontributivitate, vor fi impozitate cu 15%, că nu se mai pot cumula mai multe pensii de serviciu.
Şi vreau să vă spun că am făcut ieri, împreună cu colegii de la Casa de Pensii, mai multe rulări în datele din sistem şi acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu”, a declarat secretarul de stat citat de News.ro.
El a fost întrebat despre impactul bugetar al acestei legi, Vasilcoiu precizând că există în raportul Băncii Mondiale, care a analizat mai multe scenarii printre care şi acest proiect de lege, impact bugetar calculat pentru următorii 50 de ani, aşa cum prevede PNRR.
”Îl puteţi găsi acolo, domnilor senatori, până în 2070 aveţi impactul calculat actual”, a mai spus secretarul de stat, precizând că raportul a fost pus la dispoziţia parlamentarilor şi a comisiilor din Senat.
Comisiile Juridică, de Apărare și Muncă din Senat au adoptat, marți, raport de admitere cu amendamente admise și respinse la proiectul de lege privind pensiile speciale.
Printre modificările admise se numără:
- nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii,
- se interzice cumulul pensiilor speciale,
- se introduce un impozit de 15%
- se prevede că pensiile speciale vor fi indexate anual cu rata inflaţiei.
Câţi speciali are România
Întrebat câți pensionari speciali are România, ministrul Muncii, Marius Budăi, a răspuns:
„Aproximativ 200.000. Sunt 190.000 în apărare şi ordine publică şi 10.000 în cele două legi de magistratură, navigatorii, MAE, Curtea de Conturi şi funcţionari publici parlamentari”.
Potrivit ministrului, efortul financiar pentru aceste pensii speciale este de „0,72% din PIB pentru pensiile militare și 0,1% din PIB pentru cele şase legi”, iar cea mai mare pensie specială din România este de 40.000 - 50.000 de lei pe lună.
PNRR bate la uşă
România beneficiază de posibilitatea de a atrage 30 de miliarde de euro de la Comisia Europeană, prin granturi, adică plăți directe, fără obligația restituirii, dar și împrumuturi cu o dobândă preferențială, în urma unui Plan Național de Reziliență și Redresare (PNRR), negociat cu executivul european.
În documentul semnat de ambele părți, țara noastră își ia angajamentul să rezolve problema pensiilor speciale, aceasta fiind una dintre condițiile principale pentru a avea acces la fonduri.
Săptămâna aceasta, o delegație a Comisiei Europene este în România unde se va întâlni cu oficialii Guvernului pentru „etapa implementării planurilor naționale de redresare și reziliență (PNRR)”, a declarat pentru spotmedia.ro Anca Păduraru, purtător de cuvânt al Reprezentanței Comisiei Europene din România.