Comisiile Juridică, de Apărare și de Muncă din Senat au adoptat, marți, un raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege privind pensiile speciale.
Proiectul de lege va merge la vot, în plenul Senatului.
Au fost votate în total 8 amendamente ale coaliției, în timp ce amendamentele depuse de Opoziție au fost supuse la vot în bloc și respinse fără niciun fel de dezbatere. Printre principalele modificările admise se numără:
- Pensiile de serviciu ale magistraților (așa cum sunt denumite în lege) se actualizează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflaţiei de la data de 1 ianuarie, așa cum este comunicată de Institutul Naţional de Statistică;
- Eliminarea din baza de calcul a pensiilor militare a cinci sporuri, față de proiectul trimis de Guvern.
- Interdicția de a cumula mai multe pensii speciale; se va alege una dintre pensiile de la stat, dar ar fi posibilă cumularea cu pensiile private acolo unde este cazul;
- Interzicerea ca pensia finală să fie mai mare decât venitul net din perioada de activitate;
- Impozitarea progresivă: zero la sută pentru primii 2.000 lei, 10% până la salariul mediu brut şi 15% ce depăşeşte acest prag;
"Vedem o zgârietură superficială a acestor privilegii"
Reprezentanţii USR au acuzat Puterea că nu i-a lăsat să-şi prezinte punctul de vedere pe lege.
„Suntem într-o dezbatere importantă. Pe de o parte, sustenabilitatea fondului de pensii al României. Doi, discutăm și despre echitate socială. Vă înțeleg și poziția extrem de ingrată - trebuie să reprezentați o coaliție de guvernare, al cărui premier are o pensie specială de 18.000 de lei. Este și angajat al Guvernului, este și pensionar de lux. (...)
Trei - discutăm despre această grabă. Da, există un jalon PNRR și avem niște sume condiționate de reforma pensiilor speciale, care ar fi trebuit să facă un lucru cât se poate de simplu, să elimine pensiile speciale, trecând toate pensiile pe principiul contributivității”, a spus în timpul dezbaterilor Ștefan Pălărie (USR), în cadrul dezbaterii din comisiile reunite.
El a arătat că actuala Putere îşi bate joc de pensionarii României şi a acuzat că nu există specificat niciun impact bugetar al legii, câţi bani vor fi economisiţi.
”Vedem o zgârietură superficială a acestor privilegii, cu tot felul de acrobaţii, de impozitare a unei bucăţele care depăşeşte o anumită sumă şi o anumită plafonare, dar nu de eliminare a luxului, a privilegiului şi nici măcar de trecere pe principiul contributivităţii”, a arătat Pălărie, precizând că actuala propunere are "lacune îngrozitoare".
Pensia medie la MApN - 4.000 de lei, „pensie de subzistență”
Senatorul Virgil Guran (PNL) a arătat la rândul lui că ”pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale”. ”Am văzut o afirmaţie legată de premierul Ciucă, premierul Ciucă are pensie de serviciu. Specială e interpretată de USR, că la USR totul e special”, a spus Guran.
”Sunt de acord cu contributivitatea, dar trebuie să reţinem un lucru, în Armată, în sistemul de apărare, interne, există următorul principiu, pensiile sunt acordate din bugetul acelor instituţii, nu din bugetul asigurărilor de stat”, a completat Guran.
”Vorbesc foarte mult de Armată cei care nici nu au făcut armata, măcar alea şase luni (..) Eu cred că nu ar trebui să ne jucăm cu acest lucru, mai ales în contextul actual, ne dăm seama că sistemul de apărare este extrem de important pentru o ţară. Trebuie să îi tratăm cu respect. De exemplu, la MApN, pensia medie este de 4.000 de lei, aşa că nu putem vorbi de pensie specială, este pensie de subzistenţă la momentul de faţă”, a mai completat liberalul.