În caz de război, accesul unor trupe NATO în România ar fi îngreunat de birocrație

În caz de război, accesul unor trupe NATO în România ar fi îngreunat de birocrație

Specialiștii atrag atenția că în caz de pericol există riscul ca statele NATO să nu poată acționa eficient și rapid din cauza birocrației.

Astfel, aceștia spun că este nevoie de un acord care să permită transferul rapid de trupe și tehnică militară între aliați, potrivit Știrile ProTV.

De exemplu, legislația României prevede că intrarea în țară a militarilor străini și a echipamentelor lor se poate face doar cu aprobare prealabilă fie de la președintele țării, fie de la ministrul Apărării.

În aceste condiții, în caz de război, accesul unor trupe NATO, suplimentare față de cele pe care le găzduim deja, ar putea fi îngreunat din cauza procedurilor administrative de aprobare.

ADVERTISING

„Toate aceste chestiuni trebuie rezolvate și credeți-mă că undeva este de necrezut că după atâta timp după ce avem aceste războaie, avem de a face cu aceste dificultăți încă”, a declarat generalul (R) Mircea Mîndrescu.

Trei state NATO, Germania, Polonia și Țările de Jos, au căzut de acord să creeze împreună un coridor militar pentru transferul de arme și de trupe de la porturile de la Marea Nordului, pe flancul estic al alianței.

Noul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a avertizat recent că populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți pentru un posibil sau un eventual conflict cu Rusia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a subliniat că Armata României nu are legea necesară pentru a pregăti populația să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina și nici pentru a acționa proporțional cu pericolele militare existente.

Gheorghiță Vlad a precizat că Ministerul Apărării Naționale are un proiect de lege, proiectul de modificare a Legii 446 privind pregătirea populației pentru apărare, prin care se încearcă schimbarea sistemului.

Șeful Statului Major al Apărării spune că își dorește ca proiectul să fie adoptat în acest an și că este puțin îngrijorat.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇