Nu există nicio șansă ca Putin să atace NATO curând: Un general arată cât timp poate sta liniștită Europa

Nu există nicio posibilitate ca Rusia să atace NATO în viitorul apropiat, a declarat un general lituanian. Acesta a pus valul alarmist din ultima vreme pe seama politicienilor care nu se pricep la chestiunile militare.
Nu există nicio șansă ca Putin să atace NATO curând: Un general arată cât timp poate sta liniștită Europa
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Temerile despre un potențial atac al Rusiei asupra NATO s-au înmulțit în ultimele săptămâni în Europa, însă comandantul forțelor armate ale Lituaniei consideră că este o alarmă falsă, punând, totodată, la îndoială calificarea politicienilor de a oferi sfaturi pe probleme militare.

„Anul acesta, anul viitor, posibilitatea sau probabilitatea unui război între Rusia și NATO este foarte mică, extrem de mică”, a declarat generalul Valdemaras Rupšys, într-un interviu pentru postul de radio Žinių Radijas.

El a admis că pot surveni schimbări de context, dar a precizat că în prezent trupele districtului militar de Vest din Rusia sunt angajate total în Ucraina, astfel că nu prezintă o amenințare imediată.

ADVERTISING

Rupšys a pus, în continuare, avertismentele despre pericolul unui atac al Rusiei asupra NATO pe seama lipsei de expertiză a politicienilor în chestiuni de ordin militar.

"Când trebuie să discutăm despre sfaturi militare cu cei care nu sunt cu adevărat calificați să dea sfaturi militare, există o oarecare confuzie", precizează generalul. El a adăugat că politicienii ar trebui să se concentreze pe rolurile lor specifice. "Ar fi bine pentru toată lumea să-și facă treaba în tot procesul decizie-execuție", a subliniat Rupšys.

Declarațiile generalului survin la o zi după ce ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a luat în calcul posibilitatea unui atac al Rusiei asupra NATO. "Da, suntem convinși că un război real este o posibilitate", a afirmat acesta, miercuri, la Bruxelles, înaintea unei întâlniri cu omologii săi din UE.

ADVERTISING

Comandantul armatei lituaniene a apreciat, în schimb, stadiul pregătirilor pentru un potențial conflict și a cerut să se acționeze rapid pentru înființarea unei brigăzi de dimensiuni mici spre medii și care să fie echipată cu vehicule de infanterie și tancuri.

Lituania, Letonia și Estonia au convenit pe 19 ianuarie să creeze o zonă comună baltică de apărare a frontierelor lor cu Rusia și Belarus, pe fondul temerilor de securitate. În vreme ce planul Letoniei încă nu este clar, Estonia va construi 600 de buncăre de-a lungul graniței sale de 333 de kilometri cu Rusia. Proiectul va costa 60 de milioane de euro, iar construcția va începe în 2025, potrivit postului public de televiziune estonian ERR.

ADVERTISING

Pentru prima oară de când Marea Baltică a devenit practic "un lac NATO", președintele rus Vladimir Putin a călătorit joi cu un zbor spre Kaliningrad, o enclavă rusă puternic militarizată din regiune. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ținut să sublinieze că vizita lui Putin nu reprezintă o amenințare. "Când președintele vizitează regiunile Rusiei, cu siguranță nu încearcă să trimită niciun mesaj țărilor NATO", a precizat Peskov.

În ultimele două săptămâni avertismentele militarilor și analiștilor militari din Europa cu privire la un posibil război între NATO și Rusia au căpătat o frecvență aproape zilnică.

Cel mai recent semnal de alarmă în această direcție a fost tras de un fost comandant al NATO, generalul britanic Richard Sherriff. Acesta a spus, joi, pentru Sky News că Marea Britanie trebuie să se pregătească pentru ceea ce este "de neconceput" și să ia în calcul recrutarea.

El a adăugat că, chiar și în situația în care va pierde războiul din Ucraina, Rusia va rămâne hotărâtă să-și reconstruiască un alt imperiu, să subjuge Ucraina și să invadeze alte foste țări sovietice, precum membrii NATO.

"Asta poate însemna un război cu NATO. Asta înseamnă să fim pregătiți pentru cel mai rău caz, care este războiul cu Rusia. Asta înseamnă că forțele noastre armate trebuie să aibă efectivele, capacitățile, logistica și pregătirea necesare", a detaliat Sherriff.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇