Analiști militari americani: Rusia își mărește flota militară și se pregătește de un război cu NATO

Analiști militari americani: Rusia își mărește flota militară și se pregătește de un război cu NATO

Declarațiile lui Vladimir Putin la ceremonia de lansare la apă a două submarine sunt un semn al ambiției Moscovei de a amenința NATO, consideră analiștii militari americani.

Rusia își extinde flota militară și își proiectează forța navală dincolo de Ucraina și de țările din Europa de Est, pregătindu-se pentru un potențial conflict cu NATO și aliații săi, arată un raport întocmit de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) citat de Kyiv Post.

Potrivit unui comunicat de presă al Kremlinului, Vladimir Putin a participat la ceremonia de ridicare a drapelului pe două submarine cu propulsie nucleară la uzina de construcții navale Sevmash, principala unitate de producție de submarine rusești din orașul arctic Severodvinsk. Ridicarea drapelului pe aceste nave marchează intrarea lor în serviciu.

Putin a spus la acest eveniment că submarinele vor fi trimise în Orientul Îndepărtat, iar în următorii ani vor fi construite și lansate mai multe ambarcațiuni.

ADVERTISING

"Munca pentru creșterea puterii navale a Rusiei va continua cu siguranță. În următorii ani, în cadrul programului de înarmare a statului, alte trei submarine din clasa Borei-A dotate cu rachete strategice vor fi lansate de legendara Sevmash și transferate Marinei.

Cinci submarine Yasen-M sunt construite în același timp, inclusiv crucișătorul cu propulsie nucleară Arkhangelsk, aflat în fazele finale", a spus președintele Rusiei.

ISW consideră că aceste obiective sunt ambițioase, ținând cont de resursele imense necesare pentru lansarea unor noi nave, dar ele ar putea indica intenția Moscovei de a include "extinderea navală în cadrul efortului pe termen lung de expansiune a forței militare".

Rusia își proiectează puterea maritimă în regiunea Pacificului și percepe intrarea Finlandei și a Suediei în NATO ca o amenințare în regiunea arctică, iar din acest motiv și-ar putea întări capabilitățile navale, arată organizația cu sediul la Washington.

ADVERTISING

"Efortul de restructurare și extindere al armatei ruse urmărește să pregătească Rusia pentru un viitor război pe scară largă împotriva NATO, iar angajamentul de extindere a resurselor navale către zone din jurul Ucrainei și Europei de Est urmărește probabil să amenințe NATO și aliații săi în mai multe regiuni", menționează raportul.

Temuta forță din adâncuri a Rusiei

Deși flota militară rusă de la Marea Neagră a suferit o grea înfrângere în războiul din Ucraina, Rusia posedă o formidabilă forță alcătuită din submarine care poate amenința statele occidentale.

Rusia deține cel mai mare submarin cu propulsie nucleară din lume, K-329 Belgorod, capabil să lanseze torpile nucleare și să servească drept navă principală pentru submarine nucleare mai mici, potrivit datelor difuzate de Kremlin.

Submarinele rusești ar putea, de asemenea, să distrugă cablurile submarine, periclitând comunicațiile țărilor occidentale. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a amenințat deschis, în iunie, cu distrugerea cablurilor submarine de comunicații occidentale, după ce cu doar o lună înainte oficialii NATO și-au exprimat îngrijorarea cu privire la această posibilitate.

ADVERTISING

Unul dintre cele două submarine lansate la Severodvinsk, botezat "Împăratul Alexandru al III-lea", este al șaptelea din clasa Borei, care poate lansa rachete balistice RSM-56 Bulava cu o rază medie de acțiune de 8.000 de kilometri. Submarinul a făcut cu succes un test de lansare a rachetelor luna trecută.

Krasnoiarsk, celălalt submarin intrat în serviciu în prezența lui Putin, este al treilea din clasa Yasen-M și a fost produs în iulie 2021. Agenția rusă de presă TASS a anunțat testarea cu succes, luna trecută, a lansării rachetelor de croazieră Kalibr și Oniks de pe această navă.

NATO trebuie să se pregătească pentru întoarcerea "marelui ursului rus"

Analiza ISW survine la o lună după un raport al Consiliului German pentru Relații Externe – DGAP potrivit căruia Rusia reprezintă cea mai mare și mai urgentă amenințare la adresa țărilor NATO.

Autorii documentului, Christian Mölling și Torben Schütz, consideră că după încheierea luptelor intense în Ucraina, regimul de la Moscova ar putea avea nevoie de șase până la zece ani pentru a-și reface armata.

În acest interval de timp, NATO trebuie să-și aducă forțele armate la capacitatea de a descuraja și, dacă e necesar, de a lupta împotriva Rusiei. Doar atunci Alianța va fi în situația de a reduce riscul izbucnirii unui nou război în Europa, subliniază raportul.

Armata rusă a fost grav afectată de războiul din Ucraina, iar limitele efortului de modernizare atât de lăudat al Moscovei de-a lungul deceniilor au devenit clar vizibile pentru toată lumea, însă "marele urs rus" încă nu a fost pus cu botul pe labe, avertizează autorii raportului.

"Dacă Moscova reușește să aibă trupele după doar șase ani, pentru NATO va fi tot mai greu să o prindă din urmă", subliniază aceștia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇