Misterioasa operațiune a Ucrainei dincolo de Nipru: Prea puțin pentru a înainta, prea mult pentru a da înapoi

Misterioasa operațiune a Ucrainei dincolo de Nipru: Prea puțin pentru a înainta, prea mult pentru a da înapoi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Krînkî, satul de pe malul stâng al Niprului, pe care forțele ucrainene l-au eliberat în octombrie, reprezintă un cap de pod pentru operațiunile din regiunea Herson cucerită de ruși. Însă situația de aici a ajuns într-un blocaj costisitor pentru Ucraina, consideră presa ucraineană și analiștii militari.

După ce în 2022 au eliberat nordul regiunii Herson, până la malul drept al Niprului, forțele ucrainene au lansat mai multe raiduri pe malul stâng al fluviului, în zonele aflate sub controlul trupelor ruse.

În octombrie anul acesta, soldații Brigăzii 38 de Infanterie Marină a Ucrainei au reușit să traverseze Niprul și să se infiltreze în Krînkî, un sat din comuna Kozaci Laheri, raionul Țiurupînsk, localitate aflată la aproximativ 48 de kilometri de orașul Herson.

ADVERTISING

De atunci, însă, ucrainenii s-au limitat la apărarea zonei, fără să continue înaintarea, iar presa ucraineană a început să pună sub semnul întrebării hotărârea armatei de a continua atacurile pe malul stâng al Niprului, scrie Newsweek.

Deși la început a dat speranțe pentru deschiderea unei noi linii a frontului și, eventual, o ofensivă spre Crimeea, această operațiune a ajuns acum într-un punct paradoxal. Krînkî reprezintă un cap de pod costistor pentru operațiunile în zonă ale Ucrainei, dar retragerea din acest sat ar avea efecte și mai grele asupra Kievului, sunt de părere analiștii.

ADVERTISING

Analistul politic Nikola Mikovic a spus că, în urma eșecului relativ al contraofensivei lansate în iunie, Kievul își continuă operațiunile din această zonă din motive politice. Potrivit acestuia, Rusia s-a aflat în aceeași situație în regiune anul trecut, când generalul Serghei Surovikin a fost nevoit să ordone retragerea din nordul Hersonului după ce acesta a sugerat necesitatea unei "decizii dificile".

Expertul menționează că, deși Krînkî nu are aceeași importanță ca Hersonul, Ucraina ezită să abandoneze satul, "fiindcă o asemenea mișcare ar putea avea un impact semnificativ asupra situației politice de la Kiev".

ADVERTISING

"Acum e perfect clar că contraofensiva Ucrainei a eșuat, dar păstrarea controlului asupra Krînkî le permite autorităților ucrainene să continue să creeze iluzia că situația de pe malul stâng al Niprului este sub control", a mai spus Mikovic.

Grupul pro-ucrainean "Politicile țării" de pe Telegram, care postează în rusă, a descris luptele din zonă drept "una dintre cele mai misterioase operațiuni" de la începerea războiului, din cauza obiectivelor neclare și a costurilor ridicate asupra efectivelor militare ale Ucrainei.

"Din perspectiva ucraineană, nu este foarte clar ce rost are să ții de un cap de pod mic și complet expus cu sute de luptători. E foarte greu să reușești să spargi frontul cu asemenea forțe", a scris grupul.

În termeni militari, un cap de pod reprezintă o poziție cucerită în teritoriul inamic din care pot fi lansate atacuri mai departe. Deși pot aduce beneficii importante, menținerea acestor puncte necesită mari sacrificii.

Bloggerii militari ruși consideră că misiunile din zonă ale Ucrainei sunt doar niște manevre de diversiune, iar canalul menționat scrie că trupele ruse monitorizează cu atenție malul drept al Niprului, astfel că e greu de crezut că o tentativă de debarcare masivă de acolo le-ar putea lua prin surprindere.

Publicația Dumskaia din Odesa a scris că operațiunea de menținere a capului de pod de la Krînkî are ca rezultat pierderi însemnate pentru un obiectiv greu de atins: "Infanteriștii trec fluviul și cei mai mulți sunt uciși în timp ce se apropie de țărm. Nici nu poate fi vorba de vreo dezvoltate ulterioară a situației; acum forțele sunt risipite ținându-le acolo. Pentru ce?", scrie sursa citată, cerând comandamentului ucrainean "să reducă această operațiune" care urma să fie legată de contraofensiva din regiunea Zaporojie, deja încheiată.

În schimb, "Politika Strani", canalul de Telegram al publicației pro-ruse Strana, a scris despre "misterul de pe malul rusesc", unde doar câteva sute de militari ucraineni reușesc să controleze zona.

Această sursă estimează că situația ar putea avea "o componentă politică ascunsă", pe care o pune pe seama contradicțiilor din sânul conducerii armatei ruse, rămase nerezolvate după eșecul rebeliunii mercenarilor din grupul Wagner conduse de Evgheni Prigojin.

Canalul notează, totodată, că bloggerii militari ruși au început "să-l ia la țintă" pe șeful grupului de comandă "Dnieper" al trupelor ruse din zonă, general-colonel Mihail Teplinski, care l-a înlocuit pe Oleg Makarevici în octombrie, fiindcă nu a reușit să recâștige controlul asupra satului Krînkî, cucerit de ucraineni.

Statul Major al armatei ucrainene a anunțat, duminică, că trupele sale au continuat operațiunile terestre pe malul stâng al Niprului în regiunea Herson și mențin pozițiile din care lovesc forțele ruse.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇