Războiul din Ucraina și începutul iernii: Șobolani cât o Ak-47, frig și scăderea moralului. Îngrijorări pentru civilii ucraineni

Războiul din Ucraina și începutul iernii: Șobolani cât o Ak-47, frig și scăderea moralului. Îngrijorări pentru civilii ucraineni
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De-abia a sosit iarna, însă ambele tabere ale războiului din Ucraina se confruntă deja cu o serie de noi dificultăți.

Civilii ucraineni pot fi și ei afectați, arată un reportaj Euronews.

Peste un milion de soldați ruși și ucraineni luptă în prezent în estul Ucrainei, iar vremea rea este doar una dintre problemele lor. Tyler Kustra, profesor asistent de politici și relații internaționale la Universitatea din Nottingham, spune că soldații ruși se confruntă cu o infestare severă de rozătoare, care caută mâncare și căldură în tranșeele lor. Kustra vorbește de imagini cu șobolani de dimensiunea unei puști de asalt Ak-47 în tranșeele rusești postate pe site-urile de socializare.

ADVERTISING

Ucrainenii se confruntă cu probleme asemănătoare. AFP a relatat recent că șoarecii le-au ros cabluri de internet și cablurile încălzitoarelor.

Moralul scade și el iarna odată cu temperaturile. Deși statul în tranșee la minus 10 sau 20 de grade poate însemna risc de hipotermie pentru soldați, iar căderea frunzelor îngreunează camuflajul, ambele tabere știu să opereze pe timp de iarnă, spune Marina Miron, cecetător postdoctoral în cadrul Departamentului de Studii de Război de la King’s College.

Însă vremea mohorâtă poate afecta starea psihică a soldaților, aflați departe de familii și de prieteni.

ADVERTISING

”Nimeni nu vrea să fie pe front, prin urmare moralul scade. Oamenii vor să fie undeva unde este plăcut și cald, nu afară. Asta este problema, ai un factor uman aici, în ceea ce privește atât limitările psihologice, cât și fizice ale operării în timpul iernii”, spune Miron.

În plus, începutul iernii îngreunează înaintarea pe câmpul de luptă și poate încetini contraofensiva ucraineană lansată în iunie.

”Terenul noroios nu este bun pentru avansuri militare. Terenul înghețat funcționează mai bine”, explică Kustra.

ADVERTISING

Cine va beneficia mai mult de aceste condiții este greu de spus acum.

“Nu poți spune că îi favorizează pe ucraineni sau pe ruși. Favorizează partea care este cel mai bine pregătită pentru astfel de operațiuni și a implementat din timp tot ce trebuia implementat. Nu este acum momentul să judecăm”, spune Miron.

Nu doar soldații pot suferi din cauza frigului.

”Sunt îngrijorat pentru civilii ucraineni pe măsură ce temperaturile scad. Iarna trecută, Putin a atacat centralele electrice încercând să înghețe populația civilă. Ar putea încerca din nou iarna aceasta. Dejucarea planurilor sale și păstrarea căldurii va fi o preocupare permanentă pentru armata ucraineană”, adaugă Kustra.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇