Celălalt război Z: Conflictul dintre Zelenski și "generalul de fier" Zalujnîi se ascute, iar Ucraina e într-un punct critic

Celălalt război Z: Conflictul dintre Zelenski și "generalul de fier" Zalujnîi se ascute, iar Ucraina e într-un punct critic
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Neînțelegerile dintre liderul de la Kiev și șeful armatei ucrainene se adâncesc pe măsură ce războiul intră într-o fază dificilă. Zâzania dintre cei doi „lideri Z” e un avantaj nesperat pentru Vladimir Putin.

În timp ce frigul apăsător pune stăpânire pe cei peste 960 de kilometri ai liniei frontului, iar Ucraina se pregătește pentru o nouă iarnă grea sub bombardamentele rușilor, un conflict mocnit amenință să afecteze lupta Kievului pentru eliberarea țării.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, omul care a condus războiul de apărare împotriva invaziei ruse, a intrat într-o dispută cu Valeri Zalujnîi, comandantul forțelor armate, cea mai respectată figură în cercurile militare și diplomatice externe. Supranumit "generalul de fier", acesta este la fel de popular în rândul opiniei publice ca și Zelenski.

Tensiunile dintre cei doi lideri s-au intensificat în ultima perioadă și riscă să compromită capacitatea Ucrainei de a convinge Occidentul să ofere în continuare sprijin susținut, financiar și militar, avantajându-l în schimb pe Vladimir Putin, care a pariat de la începutul războiului pe fragmentarea susținerii aliaților. Kremlinul primește acum un bonus nesperat, pe care va căuta să-l exploateze.

De unde a început totul

Totul a început cu eșecul contraofensivei Ucrainei. Nemulțumirile care au urmat după această campanie ratată, în care s-a investit foarte mult și de care depindea evoluția războiului, au escaladat într-un conflict public la începutul lunii noiembrie.

Zalujnîi a declarat într-un interviu publicat de The Economist că războiul cu Rusia a intrat într-un impas care ar putea dura mai mulți ani. Zelenski a fost deranjat de această afirmație, pe care a respins-o, repetându-și refuzul de a negocia orice armistițiu cu Moscova. Președintele ucrainean a avertizat apoi că este o mare greșeală ca militarii să se implice în politică.

ADVERTISING

Pe 3 decembrie, primarul Kievului, fostul boxer profesionist Vitali Kliciko, un alt personaj popular în Ucraina, a alimentat speculațiile despre o schismă în conducerea țării. "Zalujnîi a spus adevărul", a afirmat el despre declarațiile dure ale generalului privind situația de pe front. "Uneori oamenii nu vor să audă adevărul. Desigur, putem să-i mințim euforic pe oamenii noștri și pe partenerii noștri. Dar nu poți face asta mereu. Unii dintre politicienii noștri l-au criticat pe Zalujnîi pentru cuvintele clare - în mod greșit. Eu îl susțin", a spus Kliciko.

În schimb, Mariana Bezuhla, deputată în Rada Supremă a Ucrainei din partea partidului Slujitorul Poporului condus de Zelenski, a cerut înlăturarea lui Zalujnîi de la comanda armatei, spunând că Forțele Armate încă nu au prezentat în Parlament planul de luptă pentru anul viitor.

Ministrul ucrainean al Apărării a respins toate relatările despre tensiunile dintre Zelenski și Zalujnîi, calificându-le drept "ficțiune". "Nu există niciun conflict", a declarat Rustem Umerov în această săptămână pentru Kyiv Post.

Zalujnîi, o amenințare pentru Zelenski

Administrația prezidențială a început să considere popularitatea lui Zalujnîi o amenințare politică și l-a descurajat pe general să creeze în nume propriu o fundație caritabilă, de teamă că aceasta ar putea deveni o platformă pentru crearea unui partid politic, au spus surse citate de Ukrainska Pravda, una dintre cele mai importante publicații ucrainene, care a publicat o analiză despre rivalitatea dintre comandantul suprem al țării și cel al armatei.

Această versiune este confirmată de o altă sursă care a spus pentru Newsweek că biroul președintelui vede semne ale tranziției lui Zalujnîi de la comandant militar la actor politic, un rol pe care administrația Zelenski îl consideră nepotrivit în mijlocul unei război existențial.

ADVERTISING

Totuși, presiunea pusă pe Zalujnîi să evite expunerea în presă (cu excepția comentariilor ocazionale pentru presa străină) nu a făcut decât să-i crească popularitatea în țară, au mai spus sursele.

Sondajele preliminare indică un sprijin public puternic pentru generalul Zalujnîi, care se bucură de un nivel de încredere de 98%, în timp ce Zelenski are un scor mai mic, 93%.

La începutul lunii decembrie, rezultatele parțiale ale unui sondaj de opinie arătau că Zelenski l-ar depăși pe Zalujnîi cu 17 procente într-o ipotetică cursă prezidențială.

Ukrainska Pravda că a obținut tot sondajul, iar datele arată că duelul dintre președinte și comandantul Armatei ar fi foarte strâns: 42% la 40% Zelenski - Zalujnîi într-un al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Asta în condițiile în care Zalujnîi ar evita toate acțiunile politice și orice formă de campanie electorală.

Doi rivali care și-au încălcat teritoriile

Publicația ucraineană pune conflictul dintre cei doi lideri și pe seama faptului că fiecare dintre ei a încălcat teritoriul administrativ al celuilalt: Zelenski a adus "elemente de politică" în conducerea Armatei, în timp ce Zalujnîi "a devenit din neatenție un fenomen major" pe scena politică, sfidând "sfera de interese vitale" a președintelui.

Această competiție a dus la ciocniri birocratice. De exemplu, Zelenski a creat "mecanisme paralele de comunicare cu comandanții din diferite ramuri ale armatei", ocolindu-l pe Zalujnîi, care a ajuns să afle unele informații esențiale de la subordonații săi.

Agenda politică prezidențială a interferat și în alte zone cu activitatea generalului, de exemplu, atunci când Zelenski a eliberat din funcție toate conducerile centrelor regionale de recrutare, iar Zalujnîi a declarat că decizia a dus la prăbușirea campaniei de recrutare în toată țara. În plus, Zelenski a eliberat din funcție și câțiva comandanți considerați "oamenii lui Zalujnîi".

ADVERTISING

Neînțelegerile dintre președinte și "generalul de fier" au răbufnit în timpul vizitei recente pe care secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a efectuat-o la Kiev, ocazie cu care Zalujnîi s-a plâns de administrația lui Zelenski. La aceeași întâlnire, generalul l-ar fi șocat pe Austin spunând că Ucraina are nevoie de un ajutor de 350-400 de milioane de dolari, incluzând 17 milioane de obuze, pentru a-și recăpăta granițele din 1991, scrie Ukrainska Pravda.

O luptă iscată din gelozie

Zelenski este acum "la doi pași de a-l demite pe Zalujnîi", a declarat Ivan Stupak, fost ofițer în Serviciul de Securitate al Ucrainei, în prezent consilier al comisiei de securitate națională, apărare și informații a parlamentului ucrainean, pentru Newsweek.

"Președintele încearcă să nu mai vorbească deloc cu Zalujnîi. Zelenski conduce câteva întâlniri foarte scurte cu oficiali militari de rang înalt, dar fără prezența lui Zalujnîi. Nu este o situație bună", a mai spus el.

"Asta din cauza geloziei. În perioada anterioară, când Ucraina a obținut un oarecare succes pe câmpul de luptă, această tensiune nu a ieșit la suprafață. Era adânc în interior. Dar acum, în decembrie, când totul merge prost – cu sprijinul occidental, cu contraofensiva (…) tensiunile au ieșit la suprafață", a adăugat Stupak.

O altă sursă la curent cu discuțiile din cabinetul prezidențial a spus pentru publicația americană că echipa lui Zelenski este sursa conflictului: "Probabil că Zalujnîi nu este fericit cu imixtiunea uriașă a lui Zelenski și cu încercările administrației prezidențiale de a exploata politic războiul. Zelenski s-a luptat literalmente cu orice posibil concurent în alegerile care vor avea loc, mai devreme sau mai târziu. Asta va trage țara în jos… Administrația va spune că Zalujnîi e vinovat pentru faptul că nu am recâștigat teritoriile, dar acesta este doar populism patologic."

"Zalujnîi a fost cel care a susținut lupta atunci când Zelenski avea îndoieli și era, de fapt, gata să facă un compromis în aprilie", susține sursa.

O altă sursă a declarat pentru Newsweek că Andrii Iermak, șeful cancelariei prezidențiale și mâna dreaptă a lui Zelenski, a acumulat o influență masivă și caută să-l schimbe pe Zalujnîi cu un personaj mai loial sau mai puțin popular.

"E omul care încearcă să conducă totul, dar folosindu-se de mâinile președintelui. Este prima persoană pe care o vede președintele dimineața și ultima persoană pe care o vede seara. Petrec mult timp împreună, așa că este foarte probabil ca Iermak să conducă unele schimbări", a explicat sursa.

Ce poate face Zelenski, dar nu-și permite

Cum se va încheia conflictul dintre cei doi poli de putere de la Kiev? În lipsa unei înțelegeri, Zelenski are de partea lui superioritatea asigurată de prerogativele prezidențiale și de comandant suprem, astfel că el ar putea decide, teoretic, eliberarea din funcție a lui Zalujnîi.

Ar fi, însă, o decizie extrem de riscantă, cu multe dezavantaje pentru Zelenski. Pe plan intern, eliminarea lui Zalujnîi ar amenința să antagonizeze Armata și să provoace divizare politică, iar pe plan extern ar transmite un mesaj negativ către aliați. Marele câștigător ar fi, desigur, Vladimir Putin.

Potrivit Ukrainska Pravda, o altă mare problemă a înlocuirii lui Zalujnîi este că l-ar propulsa pe acesta la rangul de "superstar" politic în Ucraina.

Publicația citată speculează că singurul candidat posibil care l-ar putea înlocui pe "generalul de fier" este Oleksandr Stanislavovîci Sîrskîi, un general care conduce operațiunile militare din estul Ucrainei. Numai că Sîrskîi nu se bucură de aceeași vizibilitate publică și încă se confruntă cu reputația de general care nu prețuiește viețile soldaților săi, spun sursele menționate.

O demitere iminentă a comandantului Armatei este puțin probabilă, dar situația este fluidă, a spus o sursă citată de Newsweek. Potrivit acesteia, conflictul nu are potențialul să erodeze sprijinul occidental pentru Kiev dacă rămâne relativ limitat și nu afectează capacitățile operaționale ale Ucrainei.

Conflictul intern reprezintă o nedorită provocare în plus pentru Ucraina, care după aproape doi ani de război la scară largă încă speră să elibereze 20% din teritoriul său ocupat de trupele ruse. Se profilează o iarnă sumbră, cu un sprijin occidental care pare destul de șubred, și cu Kremlinul dispus să se angajeze într-un conflict de durată și dureros.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇