Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va trebui să ia în considerare un apel pentru ca politicienii și funcționarii publici să fie luați în armată, pentru a lupta în războiul împotriva Rusiei, după ce o petiție în acest sens a obținut numărul necesar de semnături.
După declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, Volodimir Zelenski a anunțat mobilizarea generală a rezerviștilor între 18 și 60 de ani, care întrunesc condițiile de recrutare. Bărbaților din acest interval de vârstă li s-a interzis să părăsească Ucraina fără permisiune specială, acordată de exemplu pentru motive medicale.
Într-un moment în care atât Rusia, cât și Ucraina se confruntă cu pierderi importante pe front și caută să-și refacă efectivele, o petiție lansată în septembrie ar putea complica efortul de recrutare al Kievului. Petiția a strâns 25.000 de semnături, numărul necesar pentru a fi luată în considerare de președintele țării. Luni, aceasta avea peste 26.000 de semnături, relatează Newsweek.
Documentul subliniază că parlamentarii, precum și funcționarii din alte instituții de stat și locale, nu sunt supuși recrutării pentru serviciul militar în timpul mobilizării.
Pe fondul informațiilor despre lipsa de efective pentru a permite rotația în prima linie a frontului, "mobilizarea parlamentarilor și a funcționarilor publici la diferite niveluri va ajuta la alinierea condițiilor pentru toți cetățenii și va contribui la victoria asupra statului terorist", se mai arată în această petiție.
Autorul inițiativei cetățenești este un personaj controversat, Oleksandr Dubinski, fost deputat al partidului Slujitorul Poporului al lui Zelenski, formațiune din care a fost exclus în 2021.
În august, Dubinski a fost anchetat pentru că și-ar fi petrecut vacanța în străinătate în timpul războiului. El a fost arestat în noiembrie sub suspiciunea de trădare prin "acțiuni subversive" în favoarea Rusiei prin "asocierea cu eforturile" lui Rudy Giuliani, asociat al lui Donald Trump, de a-l compromite pe Joe Biden. Dubinski neagă acuzațiile.
Petiția lui Dubinski survine într-un moment în care Rusia se pregătește să desfășoare noi trupe pe liniile frontului. Săptămâna trecută, Vladimir Putin a semnat un decret prin care ordonă creșterea efectivelor militare cu 170.000 de militari.
La rândul său, Zelenski a anunțat săptămâna trecută că sunt necesare unele modificări ale mobilizării pentru a continua războiul cu Rusia, după răspândirea unor practici de corupție în birourile de recrutare, inclusiv luarea de mită pentru acordarea de scutiri medicale.
Vicepremierul ucrainean Mihailo Fedorov a anunțat că în următoarele luni Kievul va lansa un proiect având ca obiectiv încurajarea înrolării voluntare în armată. Programul pilot pentru "mobilizarea inteligentă" se va adresa în primă fază unităților de operatori de drone, prin care ucrainenii se pot înrola în anumite posturi și unități dacă doresc să se alăture armatei. Doritorii nu vor fi alocați direct forțelor armate pe care le vizează, ci vor trece mai întâi printr-un proces de selecție și instruire după ce aleg postul și unitatea
Noua inițiativă a Kievului încearcă să rezolve problemele de mobilizare cu care Ucraina se confruntă de la începutul acestui an.
Înaintea invaziei ruse, bărbații ucraineni care nu doreau să facă stagiul militar primeau o alternativă - lucrau în fermele armatei sau în serviciile sociale. Această opțiune a dispărut după instituirea legii marțiale anul trecut.
Pe 26 februarie, The Economist a scris că Ucraina și-a intensificat acțiunile de mobilizare în primele două luni ale anului. Campania de mobilizare a Kievului a devenit mai agresivă, iar oficialii militari supervizează înmormântările și patrulează în stațiunile de schi în căutarea bărbaților care evită încorporarea.
Potrivit publicației citate, mobilizarea este în curs în Ucraina de la începerea războiului, dar a apărut ceva diferit în modul în care se face recrutarea: "În primul val, cei mai mulți dintre recruți erau voluntari; cozile în fața comisariatelor erau ceva obișnuit. Acum oficialii fac recrutări din grupul celor mai puțin entuziaști."
În martie, SBU, serviciul de securitate de la Kiev, a anunțat că a blocat 26 de canale de Telegram care îi ajutau pe cetățenii din Ucraina cu vârsta de mobilizare să evite luarea în armată. Conform Newsweek, conturile de Telegram vizate ofereau informații despre locurile în care erau prezenți sau în care urmau să vină ofițerii de la comisariatele militare, astfel încât bărbații cu vârsta potrivită pentru mobilizare să poată fugi la timp.
Unii dintre ucrainenii care încearcă să scape de război au recurs la căsătorii aranjate, au dat mită doctorilor pentru a primi scutiri medicale sau au plecat în alte țări. Din ce în ce mai puțini au recurs, însă, la aceste soluții după o serie de condamnări pentru refuzul încorporării.