"Baba Cloanța", arma ucraineană care îi terorizează pe ruși: Este greu de observat și lovește noaptea (Video)

"Baba Cloanța", arma ucraineană care îi terorizează pe ruși: Este greu de observat și lovește noaptea (Video)

Dronele „Vampir” cu care ucrainenii țintesc pozițiile inamicului sunt un coșmar pentru trupele ruse. Acestea au sistem de termoviziune și sunt ideale pentru atacuri nocturne.

Sunt mici, ușor de folosit și lovesc noaptea, când nu pot fi observate: dronele „Vampir” produse în Ucraina și-au câștigat reputația de sperietoare printre militarii ruși, care le numesc „Baba Iaga”, un personaj diabolic din folclorul slav al cărui echivalent românesc este Baba Cloanța.

Avantajate de dimensiunile reduse și de sistemul de termoviziune, dronele "Vampir" survolează noaptea pozițiile trupelor ruse, aruncând bombe asupra tancurilor și artileriei.

ADVERTISING

Ministerul ucrainean al Apărării a difuzat marți o înregistrare video, realizată de platforma guvernamentală de strângere de fonduri United24, în care este prezentată această dronă, numind-o "coșmarul rușilor", relatează Business Insider.

Imaginile arată cum o unitate ucraineană de drone, Unit Code 9.2, care acționează lângă Bahmut, folosește în timpul zilei drone DJI Mavic pentru a ataca trupele ruse. "Dar noaptea e timpul ca Vampirii să zboare", se arată în înregistrare.

Aceste drone pentru operațiuni nocturne se pot deplasa rapid, cu o viteză de aproximativ 23 de metri pe secundă, transportând încărcături explozive spre țintă. "Cu o capacitate de transport de până la 15 kilograme și cu o autonomie de zbor de până la 10 km, această dronă a devenit un adevărat coșmar pentru ruși", se spune în materialul respectiv.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Imaginile termice pe care le transmit "Vampirii" le permit operatorilor să identifice și să atace inamicii pe timp de noapte. Și alte drone au imagistică termică, dar capacitatea de a zbura atât ziua, cât și noaptea, cu o sarcină explozivă mare face din acest model o armă valoroasă.

Dronele "Vampir" au fost folosite pentru a arunca diferite tipuri de muniție asupra trupelor ruse, cele mai des vizate fiind tancurile. De asemenea, ele au contribuit la distrugerea unui depozit de lângă Bahmut în august și s-au dovedit eficiente în evitarea bruiajului rusesc care este foarte activ pe liniile frontului.

ADVERTISING

În iulie, Mihailo Fedorov, vicepremierul ucrainean care răspunde de Inovație, Educație, Știință și Tehnologie, a postat un material video în care spunea că o dronă "Vampir" a livrat ajutoare umanitare pe malul fluviului Nipru ocupat de ruși.

O lună mai târziu, Fedorov a postat o înregistrare video cu o cameră plină cu drone "Vampir". El a spus că 270 de astfel de dispozitive au fost trimise pe front, pentru a-i ajuta pe soldații ucraineni în timpul contraofensivei.

Cu ajutorul platformei UNITED24, Ucraina a pus la punct "Armata dronelor" - un proiect care prevede achiziția a mii de drone, repararea sistemelor, instruirea a 10.000 de operatori de drone și impulsionarea producției interne de astfel de aparate.

În decurs de un an, Kievul a cumpărat 3.839 de drone și sisteme de vehicule aeriene fără pilot (UAV), precum și 18 drone navale. 2.124 din aceste drone au ajuns deja pe front și au început să dea rezultate pe câmpul de luptă, a anunțat Fedorov.

Drone de toate tipurile, de la modele pentru pasionați la sisteme de ultimă generație construite după specificații militare, joacă un rol tot mai important în războiul din Ucraina, redefinind conceptul războiului modern. Ambele tabere folosesc mii de drone pentru misiuni de supraveghere, spionaj, corectare a tirurilor de artilerie și atacuri kamikaze, obligând trupele să monitorizeze cu atenție cerul.

Armata ucraineană a folosit drone și în operațiuni neobișnuite, precum doborârea unei drone inamice sau sustragerea unei stații radio rusești, ceea ce a permis ascultarea timp de nouă zile a comunicațiilor inamicului.

Politico a scris în octombrie despre modul în care luptătorii ucraineni folosesc drone minuscule FPV care nu costă mai mult de câteva sute de dolari, dar care pot livra o încărcătură explozivă capabilă să distrugă un tanc rusesc care valorează mai mult de 2 milioane de dolari.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇