Momentul în care o dronă ucraineană doboară una rusească (Video)

Momentul în care o dronă ucraineană doboară una rusească (Video)

O înregistrare video a surprins duelul dintre o dronă ucraineană și una rusească. Aparatul controlat de ucraineni a câștigat repede lupta.

În imaginile difuzate în mediul online se vede cum un „quadcopter” ucrainean, o dronă cu patru rotoare, se apropie de o dronă rusească Autel EVO II și o doborară.

Înregistrarea a fost postată pe un cont de Twitter specializat în tehnologie militară, potrivit căruia duelul s-a desfășurat în regiunea Donețk, scrie Newsweek. Publicația americană menționează că nu a reușit să confirme independent autenticitatea imaginilor.

ADVERTISING

Este prima confruntare documentată între două aparate controlate de la distanță în războiul din Ucraina.

De la începutul războiului, atât forțele ucrainene cât și trupele ruse au folosit dronele în misiuni de recunoaștere și de atac. Anton Gerașcenko, consilier în Ministerul ucrainean de Interne, a spus că dronele de luptă sunt "noua superarmă". "Acest război este un război al dronelor".

Dronele ieftine sunt silențioase și se deplasează cu viteză mică, la înălțime redusă. Dronele mai mari, cu rază mare de acțiune, precum modelul iranian Shahed-131, pot parcurge distanțe de până la 800 de kilometri. Shahed-136, o dronă mai mare, are o rază de acțiune de aproximativ 1.920 de kilometri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dronele kamikaze, concepute pentru a exploda la impact, importate de Rusia din Iran, sunt folosite pe scară largă în bombardarea Ucrainei. Forțele de apărare antiaeriană ucrainene au anunțat marți că rușii au atacat din nou dinspre sud cu 17 drone Shahed-131 și 136. 14 dintre acestea au fost doborâte.

Ministerul britanic al Apărării a anunțat la sfârșitul lui martie că Rusia a lansat cel puțin 71 de atacuri cu drone Shahed asupra Ucrainei luna trecută. Forțele ruse primesc constant noi drone din Iran după ce livrările au fost întrerupte în februarie, a anunțat instituția menționată.

ADVERTISING

La sfârșitul lunii trecute, serviciile de informații ucrainene au demontat o dronă Shahed folosită de forțele ruse și au arătat că cele mai multe dintre componente sunt produse în țări occidentale și pot fi cumpărate de pe Aliexpress.

D.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇