O dronă care țintea infrastructura civilă din Rusia s-a prăbușit, marți, în regiunea Moscovei, la peste 500 de kilometri de granița cu Ucraina. Autoritățile au deschis o anchetă.
Guvernatorul regiunii Moscovei, Andrei Vorobiov, a declarat că drona viza o unitate de stocare a gazelor naturale, iar o imagine difuzată pe rețelele de socializare pare să indice că aceasta aparținea armatei ucrainene, relatează BBC.
Oficialul a scris pe Telegram că ținta pe care o viza drona "era probabil o facilitate de infrastructură civilă care nu a fost afectată". "Nu au existat victime sau daune la sol. FSB și alte autorități competente fac o anchetă", a adăugat el.
Drona s-a lovit de coronamentul arborilor și a căzut chiar înainte de a-și atinge ținta, la doar zece metri de poarta stației de comprimare a gazelor naturale, potrivit unui reprezentant al Gazprom, citat de presa rusă.
Potrivit altor relatări, drona s-ar fi prăbușit după ce a rămas fără combustibil.
Fotografiile difuzate de presa și de oficialii din Rusia arată o dronă avariată pe un teren acoperit de zăpadă, în fața unei liziere. Aparatul seamănă cu modelul UJ-22, construit de producătorul ucrainean Ukrjet. Potrivit acestuia, drona are o autonomie de 800 de kilometri, relatează The Guardian.
Gazprom deține o unitate de stocare a gazelor naturale lângă satul Gubastovo, la aproximativ 100 de kilometri de Moscova, unde s-a prăbușit drona. Gigantul energetic a transmis agenției de presă RIA Novosti că operațiunile din districtul Kolomna nu au fost întrerupte.
Anton Gherașcenko, consilierul ministrului ucrainean de Interne, a postat pe Twitter o fotografie cu drona prăbușită. "Este la mai mult de 500 de kilometri de granița Rusiei cu Ucraina. Curând Putin ar putea să se teamă să mai apară în public dacă dronele pot atinge distanțe atât de mari", a scris el.
Incidentul a survenit într-o zi tensionată în Rusia. Spațiul aerian din Sankt Petersburg a fost închis marți din cauza apariției unui obiect neidentificat, iar un atac informatic a întrerupt programul mai multor posturi TV și de radio din regiunile St. Petersrburg și Moscovei, precum și din regiunile Voroneț și Belgorod de lângă Ucraina, cu un anunț fals despre "o amenințare de atac cu rachete".
Dacă într-adevăr Ucraina a trimis drona din districtul Kolomna, aceasta ar fi cea mai apropiată acțiune de atac de capitala Rusiei. Ministerul rus al Apărării a anunțat recent că a doborât două drone ucrainene în sudul țării și a acuzat Kievul că încearcă să folosească astfel de aparate "pentru a ataca infrastructura civilă din regiunea Krasnodar și Republica Adîgheia", precizând că acestea au fost "neutralizate de unitățile de război electronic".
În plus, un alt atac cu dronă a avut loc marți dimineață la un depozit petrolier al companiei Rofsnet din Tuapse, în regiunea Krasnodar, provocând un incendiu. Înregistrările video postate pe Telegram au arătat o dronă care zbura pe deasupra orașului înainte de atac. Drona a lovit camera de cazane a depozitului, potrivit agenției Astra, iar autoritățile locale au spus că aceasta nu a nimerit tancurile petroliere și nu există victime.
Tuapse se află la circa 480 de kilometri de teritoriul ucrainean. Atacuri similare au fost anunțate în regiunile ruse Belgorod și Briansk, învecinate cu Ucraina, iar guvernatorul din Republica Adîgheia a spus că o dronă a fost doborâtă marți noaptea.
În decembrie, o dronă a atacat o bază aeriană pentru bombardiere din sudul Rusiei, iar trei persoane au murit. Armata ucraineană nu a recunoscut oficial atacul, însă purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ale Kievului, Iurii Ihnat, a spus că exploziile au fost rezultatul a ceea ce face Rusia pe teritoriul ucrainean.
Lovitura a survenit la câteva săptămâni după ce Rusia a acuzat Kievul de un atac similar asupra unei baze aeriene care găzduia bombardiere folosite la atacarea Ucrainei. Un atac masiv a avut loc și în august asupra unei baze militare din Crimeea, iar Ucraina a negat și atunci orice implicare.
Moscova a acuzat de mai multe ori Ucraina că a orchestrat atacuri asupra infrastructurii sale militare, însă Kievul nu a confirmat niciuna dintre aceste acțiuni.
Președintele rus Vladimir Putin a transmis, marți, Serviciului Federal de Securitate (FSB) să-și intensifice activitatea împotriva spionajului și sabotajelor în creștere ale Ucrainei și Occidentului. El a dat instrucțiuni pentru întărirea securității în teritoriile ocupate de Rusia în estul Ucrainei și a spus că unitățile desfășurate la granițele Rusiei trebuie să oprească grupurile de sabotaj și să prevină trecerea ilegală a armelor și muniției.
"Trebuie să ne consolidăm contrainformațiile în general, fiindcă serviciile speciale occidentale au fost în mod tradițional foarte active în relație cu Rusia. Iar acum aduc personal suplimentar, tehnică și alte resurse împotriva noastră. Trebuie să răspundem adecvat", a spus liderul de la Kremlin.
T.D.