Bombardamentele au ajuns în curtea lui Putin. Atacurile din inima Rusiei arată că războiul e departe de a se sfârși

Mai multe proiectile au distrus ținte aflate pe teritoriul Rusiei, la sute de kilometri distanță de graniță. Două avioane de vânătoare au fost scoase din uz, trei militari ai Kremlinului și-au pierdut viața și un depozit de combustibil a explodat. Atacurile au provocat furia și îngrijorarea lui Putin, care vede cum războiul declanșat la ordinul său, în luna februarie, a ajuns și la el acasă.
Bombardamentele au ajuns în curtea lui Putin. Atacurile din inima Rusiei arată că războiul e departe de a se sfârși
  • Două drone Tupolev, fabricate în urmă cu peste trei decenii, au provocat panică și furie la Kremlin.
  • De la începutul războiului, atât SUA, cât și statele europene au avut rezerve să ofere Kievului arme cu rază medie și lungă de acțiune care puteau lovi teritoriul Rusiei.
  • Zelenski: Acesta este anul Forțelor Armate ale Ucrainei. Toată lumea știe cine sunt apărătorii țării noastre.
  • Faptul că forțele ucrainene au reușit să trimită proiectile în centrul Rusiei arată că războiul va continua și anul viitor, iar negocierile pentru un armistițiu de încetare a focului nu sunt posibile în perioada imediat următoare.
  • Diplomat american: Operațiunea e utilă pentru Ucraina, deoarece atunci când cele două țări se vor așeza la masa negocierilor, Kievul va avea ceva valoros de oferit Moscovei, angajamentul de a opri atacurile asupra teritoriului rus.

Sunt vechi de cel puțin 30 de ani. Le-au vopsit recent, dar niturile care prind tabla sunt tocite de trecerea timpului. Au fost scoase dintr-un depozit în care se aflau alături de alte arme casate. 

Când a început războiul, comandamentul a dat ordin să se folosească toate resursele existente, iar echipamentele vechi să fie modernizate.

ADVERTISING

O grupă de militari dintr-o unitate mobilă, aflată undeva în regiunea Harkov, beau cafea fierbinte din căni metalice, încălzindu-și mâinile pe aliajul fierbinte.

Din camioane au descărcat două proiectile fabricate cu decenii în urmă pentru a fi folosite împotriva americanilor și a militarilor NATO. Cine și-ar fi închipuit că peste câteva ore vor pleca într-o călătorie spre inima Rusiei?

Tupolev TU-141 Strij e prima dronă construită de Moscova cu scopul de a desfășura misiuni de recunoaștere. E relativ mare și a fost proiectată să se deplaseze cu o viteză supersonică un număr de kilometri în teritoriul inamic, pentru strânge imagini despre dispunerea trupelor adverse.

Primul zbor test al unei drone Tupolev TU-141 s-a desfășurat în anul 1974, iar drona a intrat în producție în anul 1979, fiind fabricată o perioadă de 10 ani.

TupolevDronaURSS

Occidentul n-a încurajat Ucraina să atace forțele ruse pe teritoriul lor

Descrierea operațiunii a fost făcută, analizând mai multe postări pe Twitter ale unor militari ucraineni și experți care monitorizează războiul.

Există, totuși, și ipoteza conform căreia dronele au fost lansate de pe teritoriul Rusiei, fiind transportate acolo de grupe de militari aparținând forțelor de operațiuni speciale din Ucraina. 

Ucrainenii au restaurat vechile rachete de recunoaștere, le-au modernizat, atașând sisteme explozive, le-au montat antene și camere video, transformându-le în arme moderne, programate să provoace panică în Rusia.

De la începutul războiului, atât SUA, cât și statele europene au avut rezerve să ofere Kievului arme cu rază medie și lungă de acțiune care puteau lovi teritoriul Rusiei.

Joe Biden a dorit să construiască o alianță occidentală solidă, care să aibă forța să se confrunte cu agresiunea lui Vladimir Putin, dar să limiteze războiul în teritoriile invadate, făcând tot posibilul ca acesta să nu se extindă.

Dar o Rusie umilită pe front de o serie de înfrângeri a provocat schimbarea strategiei, transformându-se într-o serie de lansări de rachete asupra orașelor ucrainene, distrugând infrastructura de energie, apă și căldură, provocând suferință pentru milioane de oameni nevinovați.

Intensificarea conflictului

„Acesta este anul Forțelor Armate ale Ucrainei. Este timpul Forțelor Armate ale Ucrainei. Toată lumea știe cine sunt apărătorii țării noastre. Cineva și-a dat titlul de a doua armată din lume. Totuși, întreaga planetă poate vedea astăzi cine este prima armată. Toată lumea vede puterea, tăria, abilitățile și standardele înalte de luptă ale forțelor noastre”, a declarat Volodimir Zelenski, aflat într-o călătorie pe frontul de est, aproape de orașul Bahmut.

Bătrânele drone au călătorit în jur de 800 de kilometri pentru a lovi aerodromul Engels, de lângă orașul Saratov, aflat la sud-est de Moscova și baza aeriană Diaghilevo, din regiunea Riazan. În urma celor două lovituri, au murit trei militari ruși și două avioane de vânătoare au fost distruse.

Dar faptul că forțele ucrainene au reușit să trimită proiectile în centrul Rusiei arată că războiul e departe de a se sfârși, iar până la negocierile pentru un armistițiu de încetare a focului mai este cale lungă.

Reușita militarilor de la Kiev duce la escaladarea conflictului, dar și la creșterea nesiguranței și a anxietății din Rusia. 

Vladimir Putin, în ultimii ani, a proiectat o imagine a puterii armate, a faptului că oamenii pot trăi liniștiți, Moscova având toate resursele necesare pentru a-și proteja cetățenii. Tot acest discurs nu mai valorează nimic. 

Războiul are consecințe neașteptate pentru Putin

La o zi după ce dronele Războiului Rece au lovit obiective militare aflate în mijlocul Rusiei, alte două proiectile au fost lansate marți către un depozit de combustibil, aflat în regiunea Kursk, la 120 de kilometri de granița cu Ucraina.

„Capacitatea Ucrainei de a lovi departe, în interiorul Rusiei, este o reușită semnificativă nu doar din punct de vedere militar”, a declarat Max Bergmann, fost diplomat american și expert în securitatea europeană și rusă la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington, citat de New York Times.

EfecteleAtacurilorRusia

„În același timp, atacurile transmit Rusiei mesajul că orice continuare a războiului va avea consecințe. Nu doar Ucraina e vulnerabilă la loviturile cu drone și rachete cu rază lungă de acțiune. La fel de vulnerabilă e și Rusia”, a mai spus expertul american. 

„Acest lucru e util pentru Ucraina, deoarece atunci când cele două țări se vor așeza la masa negocierilor, Kievul va avea ceva valoros de oferit Moscovei, angajamentul de a opri atacurile asupra teritoriului rus. Ceea ce este un câștig strategic important pentru Ucraina din perspectiva unor viitoare discuții de pace”, a explicat diplomatul SUA.

Dar principalul impact pe care l-a avut atacul cu drone din inima Rusiei are legătură cu incertitudinea în care a fost aruncat Putin. De acum acesta se gândește că, în orice moment, poate deveni o țintă a proiectilelor ucrainene. Acestea îl pot găsi, indiferent dacă se află în centrul Moscovei sau în palatul de la Soci.

De asemenea, președintele Rusiei e furios că bombardamentele asupra civililor și a infrastructurii economice a Ucrainei nu au efect și nu se observă nicio scădere a moralului adversarilor, anunță surse militare.  

Atacurile au creat o situație tensionată la Moscova, unde forțele ruse înregistrează pierderi de vieți omenești, armament și echipamente acasă, nu undeva departe, în Ucraina.

Revoltă pe rețelele sociale din cauza atacurilor din Rusia

„Bloggerii ruși care monitorizează operațiunile militare au criticat conducerea armatei pentru că nu a anticipat și nu a prevenit loviturile cu drone la bazele aeriene Engels-2 și Diaghilevo”, se arată într-un raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului din Washington.

PutinPrivesteCerul

„Pe rețelele sociale, oficialii militari ruși au fost acuzați că nu au protejat în mod adecvat bazele aeriene, deși știau că acestea erau ținte clare pentru atacurile ucrainene”, se mai arată în raportul citat.  

„Mai mulți bloggeri, cu sute de mii de urmăritori pe Telegram, rețeaua socială principală din spațiul rusesc, au susținut că grupurile ucrainene de sabotaj și recunoaștere au lansat atacul împotriva bazei aeriene Engels-2 de pe teritoriul rus, afirmând că grupurile de sabotaj și recunoaștere ucrainene sunt active în interiorul Rusiei”, se mai precizează în raportul institutului american.

„Dacă atacurile cu drone au fost lansate, totuși, de pe teritoriul ucrainean, atunci, spun ei, e și mai grav, Moscova fiind vulnerabilă la lovituri distrugătoare venite din țara vecină”, se precizează în raport.

Bombardamentele rusești asupra orașelor ucrainene, care aduc frigul și întunericul pentru milioane de oameni, dar și riposta Kievului, care a distrus bombardiere inamice, parcate la sute de kilometri de graniță, anunță o continuare a ostilităților și pe perioada iernii.

Conflictul se află într-o fază de extindere provocată de Vladimir Putin care face tot posibilul pentru a obține o formă de capitulare a ucrainenilor. Din nou, planul liderului rus pare să aibă un efect contrar, mobilizându-i pe inamicii acestuia, dispuși să se sacrifice și să reziste până la alungarea rușilor din țară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇