Ziua 649. Ucraina schimbă tactica de război. Casa Albă a rămas aproape fără bani ca s-o ajute. Putin refuză butonul nuclear

Ziua 649. Ucraina schimbă tactica de război. Casa Albă a rămas aproape fără bani ca s-o ajute. Putin refuză butonul nuclear
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 649 de război aflăm că Ucraina lucrează la schimbarea tacticii sale de luptă, trecând la apărare în anumite zone şi la continuarea operaţiunilor ofensive în altele, a declarat consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, după ce preşedintele Volodimir Zelenski anunţa săptămâna trecută într-un interviu că ţara sa intră într-o nouă fază a războiului cu Rusia, care durează de mai bine de 21 de luni.

Pe front, rușii au atacat cel puțin nouă regiuni din Ucraina cu drone și rachete lansate din Crimeea și Herson. Kievul a anunțat că 18 din cele 23 de drone au fost doborâte, dar și racheta.

În plus, trupele ruse şi-au intensificat şi mai mult asalturile asupra oraşului Avdiivka, în estul Ucrainei, atacând din două direcţii suplimentare în scopul de a încercui localitatea, au informat luni autorităţile locale. Armata rusă încearcă să cucerească acest oraş industrial fortificat din Doneţk de aproape două luni, Avdiivka devenind astfel principalul punct fierbinte al frontului.

Trupul unui copil a fost extras de sub dărâmături la Novogrodivka (regiunea Doneţk), după un bombardament rusesc care a lovit un bloc de locuinţe miercurea trecută, a anunţat luni Ministerul de Interne ucrainean.

Și trupele ucrainene continuă atacurile și au anunțat că au lovit noaptea trecută un depozit de petrol din Lugansk, controlat de Rusia.

ADVERTISING

Iar soldații ruși care au executat militari ucraineni neînarmați care au vrut să se predea au fost uciși.

În Rusia, rudele personalului mobilizat sunt cenzurate pe rețelele de socializare, de teama posibilelor efecte negative ale protestelor acestora asupra campaniei prezidențiale a lui Vladimir Putin din 2024.

În timp ce vizita ampla expoziţie a realizărilor economiei naţionale ruse, lui Putin i-a fost arătată o imitaţie de "buton nuclear", dar el a refuzat să-l apese.

Pe de altă parte, directorul pentru buget al Casei Albe a avertizat liderii Congresului că Statele Unite sunt în criză de timp și de bani pentru a ajuta Ucraina să lupte.

Iar la sud de Dunăre președintele pro-rus al Bulgariei a blocat prin veto livrarea de blindate Ucrainei.

Situația pe front

  • Ucraina schimbă tactica - Ucraina lucrează la schimbarea tacticii sale de război, trecând la apărare în anumite zone şi la continuarea operaţiunilor ofensive în altele, a declarat consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, după ce preşedintele Volodimir Zelenski anunţa săptămâna trecută într-un interviu că ţara sa intră într-o nouă fază a războiului cu Rusia, care durează de mai bine de 21 de luni. „Fără îndoială, iarna şi analiza capacităţilor noastre şi ale inamicului în materie de resurse necesită ajustări tactice. Pe linia frontului şi în oraşe, trecem deja la o tactică de război diferită - apărare eficientă în anumite zone, continuarea operaţiunilor ofensive în alte zone, operaţiuni strategice speciale în peninsula Crimeea şi în apele Mării Negre şi o apărare antirachetă semnificativ schimbată a infrastructurii critice”, a declarat consilierul prezidenţial. El a atras atenţia că în acest an inamicul a pus mai mult accent pe drone şi a avertizat că este de aşteptat ca Moscova să continue şi în această iarnă atacurile asupra infrastructurii energetice esenţiale a Ucrainei.
  • Atac cu drone din Crimeea - Forțele ruse au lansat 23 de drone Shahed în Ucraina, din Crimeea, în primele ore ale zilei de luni. Atacurile au avut loc în cel puțin nouă regiuni din Ucraina „Inamicul a atacat cu 23 de drone din Crimeea ocupată și cu o rachetă ghidată din spațiul aerian al regiunii ocupate Herson”, precizează armata Kievului. 18 drone și racheta au fost distruse de apărarea aeriană ucraineană.
  • Toate tunurile pe Avdiivka - Trupele ruse şi-au intensificat şi mai mult asalturile asupra oraşului Avdiivka, în estul Ucrainei, atacând din două direcţii suplimentare în scopul de a încercui localitatea, au informat luni autorităţile locale. Armata rusă încearcă să cucerească acest oraş industrial fortificat din Doneţk de aproape două luni, Avdiivka devenind astfel principalul punct fierbinte al frontului.
    Potrivit primarului din Avdiivka, Vitali Barabaş, asalturile ruseşti "au fost mult mai numeroase" în ultimele două zile, la fel şi tirurile de artilerie.
  • Ucrainenii au atacat un depozit de petrol - Trupele ucrainene au atacat cu drone, noaptea trecută, un depozit de petrol din Lugansk, controlat de Rusia. În urma atacului a izbucnit un incendiu, dar a fost stins. Nu au existat informații despre victime.
  • Copil ucis de bombardamente - Trupul unui copil a fost extras de sub dărâmături la Novogrodivka (regiunea Doneţk), după ce o rachetă rusească a lovit un bloc de locuinţe miercurea trecută, a anunţat luni Ministerul de Interne ucrainean. Astfel, numărul morților a crescut la trei. Salvatorii au recuperat luni trupul unei fetițe de opt ani şi încă îi caută părinții prin grămada de moloz. Pe 29 noiembrie, Rusia a tras șase rachete asupra a trei așezări din estul regiunii Donețk şi a lovit blocul acestei familii.
  • Un important general al armatei ruse a fost ucis - Generalul maior Vladimir Zavadski, comandantul adjunct al Corpului 14 al armatei ruse, a fost ucis în Ucraina, a declarat luni un oficial regional rus de rang înalt.
  • Rușii care au executat soldații ucraineni au fost uciși - Soldații ruși care au executat militarii ucraineni neînarmați care au vrut să se predea au fost uciși, a declarat Vitalii Barabash, șeful administrației militare a orașului Avdiivka. „Ei (cei doi soldați ucraineni – n.red.) s-au predat pentru că au rămas fără muniție, dar au fost executați. Puțin mai târziu, băieții noștri au luat cu asalt aceste poziții și toți cei care erau acolo au fost uciși”, a spus Barabash.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Cenzura Rusiei - Rusia cenzurează pe rețelele de socializare rudele personalului rus mobilizat, de teama posibilelor efecte negative ale protestelor acestora asupra campaniei prezidențiale a lui Vladimir Putin din 2024, a informat Institutul pentru Studierea Războiului în cea mai recentă evaluare. ISW a citat un articol de la BBC Rusia care arată că mai multe conturi false acuză pe Telegram rudele personalului rus mobilizat că au legături cu opozantul rus Alexei Navalnîi. ISW subliniază că rudele personalului mobilizat reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa campaniei lui Putin.
  • Putin refuză butonul nuclear - În timp ce vizita ampla Expoziţie a realizărilor economiei naţionale ruse (VDNH, acronimul în limba rusă), preşedintelui rus Vladimir Putin i-a fost arătată o imitaţie de "buton nuclear", dar el a refuzat să-l apese. Cu această ocazie, lui Putin i s-au dat explicaţii despre proiectarea primelor bombe nucleare sovietice şi i s-a arătat un panou de control pentru simularea unui test nuclear, prezentându-i-se ulterior imagini ale unei explozii şi ale unui nor în formă de ciupercă printr-o fereastră de vizionare.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • SUA nu mai au bani pentru Ucraina - Directorul pentru buget al Casei Albe, Shalanda Young, a avertizat într-o scrisoare adresată președintelui republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, și altor lideri ai Congresului, că Statele Unite sunt în criză de timp și de bani pentru a ajuta Ucraina să lupte în războiul cu Rusia. „Vreau să fiu clară: fără o acțiune a Congresului, până la sfârșitul anului vom rămâne fără resurse pentru a achiziționa mai multe arme și echipamente pentru Ucraina și pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane", a scris Young. Administraţia Biden a cerut în octombrie Congresului aproape 106 miliarde de dolari pentru a finanţa planuri ambiţioase pentru Ucraina, Israel şi securitatea frontierelor americane. Republicanii controlează Camera Reprezentanţilor cu o majoritate redusă, iar finanţarea pentru Ucraina a devenit controversată din punct de vedere politic.
  • Președintele pro-rus al Bulgariei a blocat livrarea de blindate Ucrainei - Preşedintele bulgar Rumen Radev s-a opus prin veto acordului dintre țara sa și Ucraina prin care Kievul urma să primească 100 de vehicule blindate, trimițând acordul înapoi în Parlament. Radev s-a declarat în mod repetat împotriva asistenței militare pentru Kiev și a fost acuzat că a luat o poziție pro-Moscova, care l-a pus în contradicție cu guvernul pro-ucrainean al prim-ministrului Nikolai Denkov.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇