Primarul Kievului îl atacă public pe Zelenski: Ne putem minți euforic oamenii și partenerii, dar nu la nesfârșit

Primarul Kievului îl atacă public pe Zelenski: Ne putem minți euforic oamenii și partenerii, dar nu la nesfârșit

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a lansat un atac la adresa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat portalului 20 Minuten din Elveţia, care a fost citat pe larg în Rusia şi Ucraina duminică.

„Oamenii se întreabă de ce nu am fost mai bine pregătiţi pentru acest război, de ce Zelenski a negat până în ultimul moment că se va ajunge la asta. Erau prea multe informaţii care nu corespundeau realităţii”, a declarat Kliciko în interviul difuzat sâmbătă, reproşându-i preşedintelui ucrainean unele „greşeli”.

ADVERTISING

El a făcut apel la onestitate cu privire la adevărata situaţie a Ucrainei în urma invaziei ruse.

„Zelenski plăteşte acum pentru greşelile pe care le-a făcut. Bineînţeles că ne putem minţi euforic oamenii şi partenerii, dar nu poţi face asta la nesfârşit", a afirmat el, situându-se clar de partea comandantului-şef al armatei ucrainene Valeri Zalujnîi, care a suscitat critici la Kiev în urmă cu o lună când a spus că războiul a ajuns într-un impas.

„A spus adevărul. Câteodată oamenii nu vor să audă adevărul, dar până la urma acesta contează", a mai afirmat primarul Kievului, într-o încercare a explica tensiunile existente în ţară.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Kliciko s-a pronunţat împotriva jocurilor politice în Ucraina.

„Nu ar trebui să existe conflicte interne într-o ţară care luptă pentru existenţa sa" şi din acest motiv a refuzat să discute despre proiectele sale politice personale, exprimându-şi în cele din urmă sprijinul pentru Zelenski.

„Preşedintele are o funcţie importantă astăzi şi trebuie să-l susţinem până la sfârşitul războiului. Dar când războiul se va termina, fiecare politician va trebui să dea socoteală pentru succesele şi greşelile sale", a spus Kliciko.

ADVERTISING

În ceea ce priveşte corupţia din Ucraina, primarul Kievului a menţionat că pentru combaterea acesteia sunt necesare „legi europene şi un nivel de trai european". În opinia sa, reconstrucţia Ucrainei ar trebui să includă nu numai reconstruirea caselor şi a podurilor distruse, ci şi reformarea sistemului judiciar, administraţiei şi politicii.

În cadrul acestui interviu, Kliciko a mulţumit Germaniei pentru că a oferit sisteme antiaeriene, dar a criticat Berlinul pentru refuzul de a furniza rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acţiune.

Anterior, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski subliniase importanţa asistenţei militare germane în consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei, potrivit dpa.

Acest lucru a salvat „mii de vieţi ucrainene", a declarat Zelenski în discursul său video de sâmbătă seara.

Datorită unui pachet de ajutor din Germania vor fi livrate, de asemenea, obuze de artilerie de 155 de milimetri de care este nevoie urgentă, a mai spus preşedintele ucrainean.

Potrivit guvernului german, Germania a oferit Ucrainei 3.840 de astfel de proiectile în cea mai recentă livrare. În plus, au fost livrate cinci sisteme de detectare a dronelor, cinci puşti cu lunetă, mai multe semiremorci, camioane, microbuze, vehicule off-road şi alte materiale militare.

Ucraina se apără împotriva Rusiei de mai bine de 21 de luni. Germania sprijină Kievul cu livrări de arme şi cu asistenţă în pregătirea soldaţilor ucraineni.

Războiul din Ucraina a ajuns duminică în ziua 648. Iată cele mai importante evenimente: Rușii atacă în forță Ucraina cu drone. Kievul acuză Moscova că a executat soldați care au vrut să se predea


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇