Ziua 648. Zelenski se războiește cu primarul Kievului. Ucraina acuză Moscova că a executat soldați care au vrut să se predea

<span style="color:#990000;">Ziua 648</span>. Zelenski se războiește cu primarul Kievului. Ucraina acuză Moscova că a executat soldați care au vrut să se predea

În ziua 648 de război, rușii au continuat în forță atacurile asupra Ucrainei. Trupele ucrainene au doborât noaptea trecută 10 din cele 12 drone lansate de Rusia, au anunțat Forțele Aeriene.

Mai multe explozii au fost auzite în regiunea Hmelnițki din vestul Ucrainei. Apărarea aeriană este în alertă, iar locuitori au fost sfătuiți să își găsească adăpost.

Kievul a raportat că majoritatea luptelor recente dintre trupele ucrainene şi cele ruse s-au dat în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei. Pe linia frontului din apropierea oraşului Avdiivka, 20 de atacuri ruseşti au au fost respinse, iar în zona Bahmut, forţele ruse au lansat 15 atacuri.

Totodată, Kievul a acuzat Rusia că a executat soldaţi ucraineni care au semnalat intenţia lor de a se preda. Un scurt filmuleţ postat pe Telegram arată doi bărbaţi ieşind dintr-un adăpost, unul cu mâinile deasupra capului, înainte de a se întinde pe jos în faţa unui alt grup de soldaţi. Urmează ceea ce par a fi focuri de armă şi apare fum, înainte ca videoclipul să se întrerupă brusc.

Și presa rusă anunță că două femei au otrăvit 35 de soldaţi ruşi la Simferopol. 24 au murit după ce au consumat alimente şi vodcă cu arsenic şi stricnină.

ADVERTISING

Iar preşedintele Belarusului Alexandr Lukaşenko, un aliat fidel al Moscovei, vizitează China, unde se întâlnește cu omologul său Xi Jinping.

Dacă începutul zilei a fost marcat de criticile aduse lui Zelenski de primarul Kievului, în discursul de seară, președintele ucrainean i-a dat indirect replica, amintind că războiul nu se duce din confortul de acasă, ci pe front, cu sacrificii, iar cei care nu sunt în tranșee trebuie să-i susțină pe cei care luptă pentru țară.

Situația pe front

  • Lupte aprige la Bahmut şi Avdiivka - Kievul a raportat că majoritatea luptelor recente dintre trupele ucrainene şi cele ruse s-au dat în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei. Pe linia frontului din apropierea oraşului Avdiivka, 20 de atacuri ruseşti au au fost respinse, iar în zona Bahmut, forţele ruse au lansat 15 atacuri, potrivit raportului Statului Major General al armatei ucrainene. În regiunea Herson, trupele ucrainene continuă să menţină capul de pod pe malul de est al fluviului Nipru. Militari ucraineni au ocupat aceste noi poziţii în ultimele săptămâni pe malul fluviului controlat în mare parte de forţele ruse. Situaţia de pe linia frontului în sudul şi estul ţării rămâne dificilă, recunoaşte armata ucraineană.
  • Drone doborâte - Trupele ucrainene au doborât noaptea trecută 10 din cele 12 drone Shahed-136/131 lansate de Rusia, au anunțat Forțele Aeriene. Dronele au intrat în spațiul aerian al Ucrainei prin regiunile Herson și Nikolaev. Majoritatea dronelor au fost doborâte de forțele de apărare deasupra regiunii Nikolaev.
  • Explozii în vestul Ucrainei - Mai multe explozii au fost auzite în regiunea Hmelnițki din vestul Ucrainei, noaptea trecută. Apărarea aeriană este în alertă, a declarat Serghei Tiurin, prim-adjunctul șefului Administrației Militare din regiune, pe pagina sa oficială de Facebook. El i-a îndemnat pe locuitori să își găsească adăpost. Nu au fost raportate informații despre pagube sau victime.
  • Rusia ar fi executat soldaţi ucraineni - Ucraina a acuzat Rusia că a comis o "crimă de război" prin executarea soldaţilor ucraineni care şi-au manifestat intenţia de a se preda, în urma publicării în social media a unor imagini a căror autenticitate nu a putut fi verificată de AFP. Un scurt filmuleţ postat pe Telegram arată doi bărbaţi ieşind dintr-un adăpost, unul cu mâinile deasupra capului, înainte de a se întinde pe jos în faţa unui alt grup de soldaţi. Urmează ceea ce par a fi focuri de armă şi apare fum, înainte ca videoclipul să se întrerupă brusc. Aceste imagini nedatate au fost prezentate pe reţelele de socializare ca fiind filmate în apropiere de Avdiïvka, un oraş din estul Ucrainei. Dar nici locul şi nici autenticitatea lor nu au putut fi confirmate de AFP. Cu toate acestea, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, a denunţat o "crimă de război".
  • Soldați ruși otrăviți - 24 de soldaţi ruşi au murit, iar alţi 11 au fost spitalizaţi, după ce au fost otrăviţi de două femei la Simferopol, teritoriu ucrainean ocupat de Rusia. Femeile le-au oferit ruşilor mâncare şi vodcă îmbibate cu arsenic şi stricnină, scrie presa rusă. Detalii AICI.
  • Primarul Kievului îl critică pe Zelenski - Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a lansat un atac la adresa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat portalului 20 Minuten din Elveţia. "Oamenii se întreabă de ce nu am fost mai bine pregătiţi pentru acest război, de ce Zelenski a negat până în ultimul moment că se va ajunge la asta", a declarat Kliciko. "Erau prea multe informaţii care nu corespundeau realităţii", a declarat fostul campion mondial la box, în vârstă de 52 de ani, reproşându-i preşedintelui ucrainean unele "greşeli". El a făcut apel la onestitate cu privire la adevărata situaţie a Ucrainei în urma invaziei ruse. "Zelenski plăteşte acum pentru greşelile pe care le-a făcut", a spus Kliciko.
  • Răspunsul lui Zelenski - Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, în discursul său zilnic, că toată lumea ar trebui să îşi amintească faptul că bătălia pentru soarta Ucrainei continuă şi că ucrainenii au nevoie de sprijin în fiecare zi. Lupte intense sunt în curs de desfăşurare în zeci de zone de-a lungul întregii linii de front, a menţionat liderul de la Kiev: „Cele mai intense sunt în zonele Maryinka, Avdiivka şi Bahmut. Cu toate acestea, este dificil şi în sud şi în regiunea Harkov. Şi fiecare oraş din Ucraina, unde astăzi a fost o zi relativ liniştită… Toţi cei care se află acum în spate. Toţi cei care îşi pot permite să petreacă timp acasă. Toată lumea ar trebui să-şi amintească faptul că bătălia pentru soarta Ucrainei continuă. Nu este pe reţelele de socializare, nu în dispute pe teme politice, nu în certuri. Această bătălie este cea în care ucrainenii au nevoie de sprijin în fiecare zi. Lucruri specifice care întăresc Ucraina. Lucruri care adaugă forţă poziţiilor noastre, statului nostru. Lucruri care ne permit să răspundem la atacurile inamicului cu acţiunile noastre. Acţiuni active. Acţiuni îndrăzneţe”.
  • Pierderile Rusiei - Rusia a pierdut 332.040 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale, a informat duminică Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. În ultimele 24 de ore au fost uciși 930 de soldați ruși.

Alte informații relevante

  • Lukaşenko merge în China - Preşedintele Belarusului Alexandr Lukaşenko, un aliat fidel al Moscovei, va vizita China duminică şi luni pentru a se întâlni cu omologul său Xi Jinping, a anunţat preşedinţia belarusă. Luni, el va purta discuţii cu Xi Jinping, având pe agendă chestiuni legate de "comerţ, economie, investiţii şi cooperare internaţională", a precizat partea belarusă într-un comunicat, fără a preciza dacă Lukaşenko a ajuns deja la Beijing. Alexandr Lukaşenko a vizitat deja capitala chineză între sfârşitul lui februarie şi începutul lui martie, o vizită care a fost atent analizată în contextul ofensivei ruseşti din Ucraina. China, un partener apropiat al Moscovei, nu a condamnat niciodată public Rusia, în ciuda apelurilor Occidentului de a face acest lucru.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇