Situație disperată pe frontul din Ucraina, în așteptarea muniției de la americani: "Când sunt doi sau trei soldați, nu mai trag. Mai avem doar 15 proiectile pentru trei zile!"

Situație disperată pe frontul din Ucraina, în așteptarea muniției de la americani: "Când sunt doi sau trei soldați, nu mai trag. Mai avem doar 15 proiectile pentru trei zile!"

Statele Unite și NATO nu reușesc să acopere necesarul de muniție al Kievului. Un militar ucrainean a spus că nu mai are muniție americană, așa că trage doar asupra grupurilor de luptă inamice care reprezintă o amenințare serioasă.

Taras „Fizruk”, sergent în armata ucraineană, nu mai trage asupra unităților mici rusești, fiindcă brigada lui a rămas fără muniție americană, relatează cotidianul britanic The Times.

"Când sunt doi sau trei soldați, nu mai trag; doar dacă e o situație critică, să zicem zece inși care se apropie de infanteria noastră, intrăm în acțiune", a spus el.

Artileristul în vârstă de 31 de ani a adăugat că el și camarazii săi din Brigada Mecanizată 47 aveau "de zece ori mai multă muniție în vară".

ADVERTISING

"Muniția americană vine în loturi cu greutăți aproape identice, ceea ce ajută la corectarea mai ușoară a tirului, cu foarte puține rebuturi. Acum avem muniție din toată lumea, de calități diferite, și mai avem doar 15 (proiectile - n.red.) pentru trei zile. Săptămâna trecută am primit un lot plin de rebuturi", a explicat Fizruk.

Potrivit militarului ucrainean, lipsa proiectilelor a împiedicat unitatea lui să preia controlul asupra flancului nordic al orașului Avdviivka, din estul Ucrainei, și capacitatea de a lovi trupele ruse: "Ar fi trebuit să controlăm sectorul nostru de la 4 kilometri depărtare, ca să putem ucide câteva sute de soldați ruși, înainte ca ei să ajungă la infanteria noastră, iar noi am rănit doar câțiva."

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Chiar dacă forțele ucrainene au primit mult așteptatele tancuri britanice Leopard 2 și vehicule blindate americane Bradley M1, Fizruk a spus că unitatea lui nu poate sparge liniile defensive rusești fără muniție de artilerie.

Pentru a compensa deficitul, sergentul a spus că unitatea sa folosește acum drone neînarmate pentru a speria trupele ruse și strânge fonduri ca să cumpere muniție de oriunde este posibil.

Aliații SUA și NATO nu reușesc să facă față nevoii de obuze și alte muniții a armatei ucrainene, iar stocurile occidentale s-au împuținat.

Forțele ucrainene au consumat aproximativ 7.000 de proiectile de artilerie și muniție pe zi, potrivit Ministerului estonian al Apărării. Stocurile occidentale au ajuns acum "pe fundul sacului", a spus amiralul olandez Rob Bauer, care conduce Comitetul Militar NATO, la Forumul de Securitate de la Varșovia, desfășurat în octombrie.

ADVERTISING

"Avem nevoie de cantități mai mari. Economia de tip 'la timp, cât e suficient' pe care am construit-o împreună în 30 de ani în ţările noastre este potrivită pentru multe lucruri, dar nu și pentru forțele armate pe timp de război", a spus el, pentru BBC.

Ajutorul financiar şi militar pentru Ucraina s-a blocat în Congresul SUA, amenințând să compromită un sprijin crucial pentru Kiev, care solicită inclusiv muniție, un element decisiv pentru evoluția situației de pe front.

Șeful cancelariei prezidențiale ucrainene, Andrii Yermak, a spus că întârzierea provocată de Congresul SUA în sprijinirea Ucrainei ar putea "foarte probabil" să facă imposibilă continuarea eliberării teritoriilor ocupate, creând un risc ridicat de pierdere a războiului, relatează publicația The New Voice of Ukraine.

Ajutorul acordat Ucrainei a scăzut între lunile august și octombrie cu 99% față de același interval din 2022, potrivit unui raport al Institutului Kiel pentru Economia Mondială. Instituția a anunțat într-o actualizare publicată joi că ajutorul american a slăbit în ultimul an, iar promisiunea UE de a furniza un milion de proiectile nu a fost încă îndeplinită.

În plus, războiul dintre Israel și Hamas a atras zeci de mii de proiectile de muniție destinate inițial Ucrainei, a anunțat în octombrie site-ul american Axios.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇