Volodimir Zelenski a avut în Argentina o discuție scurtă, dar importantă, cu premierul Ungariei, Viktor Orban, care amenință să blocheze efortul pro-european al Ucrainei. Urmează o săptămână decisivă pentru Ucraina, care încearcă să strângă un nou ajutor pentru războiul cu Rusia.
Doar experții în citirea pe buze de la distanță și a limbajului corpului ar putea spune ce au discutat Zelenski și Orban duminică, la Buenos Aires, la ceremonia de învestire a noului președinte al Argentinei, Javier Milei, notează BBC.
Cei doi au vorbit mai puțin de 30 de secunde, în timp ce se aflau printre alți invitați în parlamentul argentinian.
Zelenski a spus ulterior că a fost o discuție "cât se poate de sinceră", potrivit Sky News. „A fost cât se poate de sinceră și, evident, a fost vorba despre afacerile noastre europene", a explicat Zelenski în discursul său video nocturn postat pe canalul Telegram.
Întâlnirea a avut loc în contextul în care Budapesta se opune fățiș intrării Ucrainei în blocul comunitar, astfel că discuția cu Zelenski reprezintă o surpriză notabilă.
Marea provocare: "cucerirea" Congresului SUA
Întâlnirea liderului de la Kiev cu Viktor Orban deschide o săptămână pe care experții o consideră decisivă pentru soarta războiului din Ucraina.
Președintele ucrainean se va deplasa marți la Washington, unde va încerca să obțină un pachet de ajutor în valoare de 60 de miliarde de dolari (55 de miliarde de euro). Joe Biden cere Congresului să aprobe acordarea fondurilor, însă subiectul a divizat și mai mult scena politică americană.
În prezent, pachetul de ajutor este blocat în Congres, iar republicanii susțin că este nevoie de mai multe fonduri pentru întărirea securității SUA la granița cu Mexicul. Votul din Senat a blocat acordarea fondurilor pentru Ucraina.
Aceasta va fi a doua vizită a lui Zelenski la Casa Albă de la începerea invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, după cea din septembrie anul trecut.
Liderul de la Kiev se va întâlni la Washington și cu Mike Johnson, noul președinte republican al Camerei Reprezentanților, pentru a-l convinge să dea undă verde pachetului de ajutor pentru Ucraina.
Ce urmează după etapa americană
Întâlnirea lui Zelenski cu Orban precede summit-ul de săptămâna viitoare al Uniunii Europene care urmează să decidă dacă va începe sau nu negocierile de aderare cu Ucraina. Orban a declarat în mai multe rânduri că se opune începerii acum a discuțiilor pentru aderarea Ucrainei la UE.
Premierul Ungariei a amenințat, totodată, că va bloca demersurile de a acorda Kievului un pachet de asistență financiară în valoare de 50 miliarde de euro, sub formă de împrumuturi și granturi, provocând frustrarea mai multor cancelarii europene și enervând Kievul.
Un oficial de rang înalt a declarat, însă, vineri că Uniunea Europeană va găsi modalități de a sprijini financiar Ucraina, chiar dacă Ungaria se va opune prin veto.
Criticii lui Orban îl numesc "purtătorul de cuvânt" al lui Vladimir Putin, pentru că a menținut legături cu președintele rus, în ciuda deciziei Moscovei de a declanșa o invazie sângeroasă în Ucraina.
Deși a acceptat aplicarea sancțiunilor europene împotriva Moscovei, Orban s-a opus în mai multe rânduri acordării de bani și arme Ucrainei. El susține că liderii UE impun atragerea Ucrainei în blocul comunitar și a cerut "o discuție strategică" cu privire la abordarea generală asupra acestui subiect.
Acuzat că subminează statul de drept în Ungaria pentru a impune o guvernare autoritară, Orban a numit Ucraina "una dintre cele mai corupte țări din lume", afirmație care a stârnit furia Kievului. Unele voci susțin că premierul maghiar folosește Ucraina pentru a obține mai mulți bani de la Uniunea Europeană care condiționează acordarea fondurilor de respectarea statului de drept.
Și alte state membre au rezerve față de aderarea Ucrainei la UE, însă, potrivit unui diplomat de la Bruxelles citat de BBC, Budapesta se detașează prin poziția sa. "Sunt 26 contra unu", a spus acesta.
Budapesta acuză o presiune "înfricoşătoare"
Guvernul ungar "va continua să ia decizii în conformitate cu valorile europene şi naţionale" şi "nu va ceda presiunilor din partea nimănui, indiferent dacă ele vin sub formă de mită sau sub formă de promisiuni", a transmis luni ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, într-o postare pe Facebook, citată de agenţia de presă MTI.
Înaintea "întâlnirilor istorice care afectează viitorul Europei" şi care vor avea loc la Bruxelles în această săptămână, Szijjarto a declarat că există semne de "presiune politică şi mediatică înfricoşătoare", relatează Reuters.
"Elita politică şi mass-media europene amestecă în mod evident dimensiuni complet diferite, încercând să rezolve probleme istorice şi strategice prin acorduri tactice. Însă, evident, nu vor reuşi, pentru că nu ne vom da consimţământul", a afirmat şeful diplomaţiei ungare.
Dezbaterile dintre miniştrii de Externe din UE şi cele din cadrul Consiliul Afaceri Generale se vor concentra asupra Ucrainei, a spus el, adăugând că "o mare parte a politicienilor din UE încearcă să adopte decizii care sunt în mare parte nepregătite şi nu au un consens strategic".
Comisia Europeană a pledat în noiembrie pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, precum şi cu Republica Moldova, două ţări care au obţinut statutul de candidat la UE în iunie 2022, la câteva luni după începerea războiului de către Moscova.
Liderii europeni se vor reuni joi şi vineri în cadrul unui summit la Bruxelles, la care unul dintre punctele de pe ordinea de zi va fi deschiderea negocierilor cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia, deşi premierul ungar Viktor Orban a anunţat deja că se opune acestei chestiuni, care necesită unanimitate.
Orban, principalul aliat al Rusiei în UE, i-a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în care le cere liderilor blocului comunitar să nu discute despre extinderea cu Ucraina sau despre ajutorul financiar de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.
Urmează o săptămână cu mize mari pentru Ucraina. Președintele Zelenski a scris pe X, fosta Twitter, că acestă decizie va avea "un impact semnificativ asupra motivației societății și armatei ucrainene".
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că ar fi "devastator" pentru ţara sa şi pentru UE dacă summit-ul european nu ar da undă verde pentru discuţiile de aderare şi pentru suplimentarea ajutorului financiar şi militar pentru ca Kievul să se apere în faţa invaziei Rusiei.
T.D.