Viktor Orban continuă politica pro-Putin. Ungaria cere UE să elimine aderarea Ucrainei de pe agenda summit-ului de săptămâna viitoare

Viktor Orban continuă politica pro-Putin. Ungaria cere UE să elimine aderarea Ucrainei de pe agenda summit-ului de săptămâna viitoare

Premierul Viktor Orban i-a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în care îi cere ca UE să elimine deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina de pe agenda summit-ului de la Bruxelles de săptămâna viitoare.

„Există aşteptări ca, la summit, Consiliul European să decidă cu privire la începerea negocierilor de aderare cu Ucraina”, spune Orban în scrisoarea sa către Charles Michel, care are data de luni şi a fost văzută de Bloomberg.

"Având în vedere nivelul actual al pregătirilor politice şi tehnice, aceste aşteptări sunt nefondate", adaugă premierul Ungariei.

Deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre UE.

ADVERTISING

Este a doua încercare a lui Viktor Orban de a face presiuni asupra şefului Consiliului UE pentru a regândi imboldul de a sprijini Ucraina.

Iniţiativa premierului maghiar vine în momentul în care Ucraina se confruntă cu o incertitudine tot mai mare în ceea ce priveşte livrarea de ajutor şi finanţare din partea aliaţilor săi occidentali, notează Bloomberg. Casa Albă a rămas aproape fără bani ca s-o ajute.

Noua solicitare nu va face decât să consolideze poziţia lui Orban ca principal antagonist în UE.

Premierul ungar a subminat unitatea occidentală prin încheierea de acorduri energetice cu Rusia, prin încercarea de a limita ajutorul acordat Ucrainei, prin întârzierea extinderii NATO şi prin solicitarea publică adresată Bruxelles-ului de a elimina sancţiunile economice impuse Moscovei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Orban este, de asemenea, implicat într-o bătălie juridică de lungă durată cu UE din cauza problemelor de stat de drept. Bruxelles-ul a suspendat peste 30 de miliarde de euro din finanţarea Ungariei, din cauza unor probleme legate de statul de drept şi de corupţie - bani pe care premierul negociază să îi deblocheze după o recesiune prelungită şi o criză bugetară.

Luna trecută, liderul Ungariei i-a cerut lui Charles Michel să organizeze o discuţie strategică cu privire la abordarea UE faţă de Ucraina, care se află acum în a 22-a lună de război cu Rusia.

"Cred în continuare că Consiliul European nu este în măsură să ia decizii cheie, dacă nu se ajunge la un consens privind viitoarea noastră strategie faţă de Ucraina", a pledat Orban în ultima sa scrisoare.

ADVERTISING

El a avertizat, de asemenea, că aducerea subiectului pe masă în timpul reuniunii liderilor UE de săptămâna viitoare ar duce "inevitabil la eşec" din cauza "lipsei evidente de consens".

Proiectul de concluzii al summit-ului, consultat şi de Bloomberg, arată că liderii urmăresc să convină "să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi cu Republica Moldova", atunci când se vor întâlni la Bruxelles, majoritatea statelor UE fiind de acord ca un cadru de negociere să fie adoptat doar după ce vor fi finalizate măsurile de reformă rămase.

Comisia Europeană a recomandat luna trecută ca UE să deschidă în mod oficial negocierile de aderare cu Ucraina după finalizarea mai multor reforme. În scrisoarea sa, Orban afirmă că propunerea Comisiei ar marca sfârşitul politicii de extindere a UE ca instrument obiectiv şi bazat pe merit.

Pe lângă deschiderea negocierilor de aderare, premierul ungar s-a opus şi deblocării de noi ajutoare pentru Kiev.

Scrisoarea lui Orban este la fel de dură şi în ceea ce priveşte convenirea unui nou buget al UE, afirmând că "discuţiile de până acum s-au axat prea mult pe propunerea nefondată, dezechilibrată şi nerealistă a Comisiei".

Budapesta nu este singura care a blocat discuţiile privind bugetul. Alte capitale europene au îndemnat, de asemenea, Bruxelles-ul să caute o marjă de manevră mai mare în ceea ce priveşte cheltuielile şi să facă economii în cadrul bugetului actual.

"Este nevoie de o abordare nouă, inventivă şi pregătită pentru viitor", care "necesită eforturi suplimentare, timp suplimentar şi o reflecţie mai cuprinzătoare", a scris premierul ungar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇