Ziua 638 Ucraina importă curent din România. Ungaria primește bani de la UE ca să renunțe la veto. Putin este în Belarus

<span style="color:#990000;">Ziua 638</span> Ucraina importă curent din România. Ungaria primește bani de la UE ca să renunțe la veto. Putin este în Belarus

În ziua 638 de război, autoritățile ucrainene au anunțat că reţeaua electrică se află într-o situaţie dificilă, după ce a fost afectată de bombardamentele ruseşti, ceea ce a adus Kievul în situaţia în care trebuie să importe electricitate, inclusiv din România.

Pe front, rușii au atacat opt regiuni. Atacurile s-au soldat cu moartea a trei persoane, iar alte patru au fost rănite.

De cealaltă parte, rușii spun că o lovitură ucraineană în regiunea Zaporojie a ucis un jurnalist al Moscovei.

În Rusia, Parlamentul a adoptat un buget pentru 2024 care crește cheltuielile militare la peste o treime din totalul cheltuielilor guvernamentale. Cheltuielile pentru sectorul militar vor depăși pentru prima dată cheltuielile sociale. Iar câțiva foști soldați Wagner au primit documente oficiale prin care sunt recunoscuți drept veterani de război.

Între timp, Vladimir Putin a sosit în Belarus pentru a participa la un summit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) de la Minsk. CSTO este o alianță militară între Rusia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Belarus și Tadjikistan, formată în 2002.

ADVERTISING

Pe de altă parte, într-o încercare de a îndupleca Budapesta, Comisia Europeană a aprobat plăți în avans de 900 de milioane de euro în baza cotei sale înghețate până acum din RePowerEU. Astfel, Comisia încearcă să depășească veto-ul Ungariei, care a blocat mai multe decizii pentru a ajuta Ucraina şi a sancţiona Rusia.

Situația pe front

  • Opt regiuni atacate - Atacurile rusești împotriva Ucrainei din ultimele 24 de ore au ucis trei persoane și au rănit patru, au informat autoritățile regionale. Rusia a atacat opt regiuni ucrainene.
  • Jurnalist rus ucis - Un jurnalist rus care a fost rănit grav miercuri într-o lovitură ucraineană în regiunea Zaporojie a murit, a anunțat joi presa rusă. "Tocmai a venit o veste tragică. Boris Maksudov a murit în urma rănilor suferite", a declarat propagandistul rus Vladimir Soloviov.
  • Soldații Wagner, veterani de război - Câțiva foști soldați Wagner au primit documente oficiale prin care sunt recunoscuți drept veterani de război ruși, anunță Ministerului britanic al Apărării. Este pentru prima oară când membrii Wagner au fost recunoscuți oficial drept veterani.
  • Pierderile Rusiei - Rusia a pierdut 321.800 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale, a informat joi Statul Major al Ucrainei. În ultimele 24 de ore au fost uciși 1.130 de soldați ruşi.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce mai face Rusia

  • Putin e în Belarus - Președintele Vladimir Putin a sosit în Belarus pentru a participa la un summit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) de la Minsk, a anunțat serviciul de presă al Kremlinului. CSTO este o alianță militară între Rusia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Belarus și Tadjikistan, formată în 2002. Întâlnirea este stabilită pentru a discuta „îmbunătățirea în continuare a sistemului de securitate colectivă”. Ultima dată când Putin a sosit într-o vizită oficială în Belarus a fost în decembrie 2022.
  • Parlamentul rus a adoptat un buget pentru 2024 care crește cheltuielile militare la peste o treime din totalul cheltuielilor guvernamentale, potrivit Kyiv Independent. Cheltuielile de stat pentru sectorul militar al Rusiei vor depăși pentru prima dată cheltuielile sociale.
  • Măsuri de securitate întărite - Autorităţile ruse au întărit măsurile de securitate în regiunea Murmansk (nord-vest) ce se învecinează cu Finlanda, după decizia Helsinki de a nu lăsa decât un singur punct de trecere a frontierei cu Rusia deschis. "S-a decis să se pună în aplicare în regiunea Murmansk regimul de alertă crescută şi o serie de măsuri suplimentare menite să asigure securitatea locuitorilor noştri", a declarat guvernatorul regional Andrei Cibis pe Telegram.
  • Ucrainean condamnat pentru terorism - Un cetăţean ucrainean a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru că ar fi încercat să arunce în aer clădiri din Melitopol, oraş controlat de Moscova din Ucraina, într-un complot despre care FSB susţine că a fost orchestrat de serviciile secrete ucrainene. Un tribunal militar din orașul Rostov-pe-Don, din sudul Rusiei, l-a găsit vinovat pe Dmitri Golubev pentru diverse acuzații de „terorism internațional”.
  • Adopție controversată - Liderul Partidului pro-Kremlin Rusia Justă-Pentru Adevăr (SRZP), Serghei Mironov, neagă joi că a adoptat o fată ucraineană în vârstă de doi ani, transferată în Rusia. Publicaţia rusă de investigaţie Important Stories şi BBC au dezvăluit joi că Serghei Mironov - un susţinător al invaziei Ucrainei de către Rusia şi un reprezentant al regimului lui Vladimir Putin de peste 20 de ani - a adoptat împreună cu soţia sa o fată ucraineană în vârstă de doi, Margarita, care făcea parte dintr-un grup de 48 de copii trimişi în Rusia dintr-un orfelinat din Herson. Mironov, în vârstă de 70 de ani, a catalogat rapid aceste informaţii de presă drept „un atac informaţional” şi „o falsificare isterică lansată de către Serviciile Speciale ucrainene şi manipulatorii lor occidentali”.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • 30.000 de soldați ucraineni antrenați în Occident - Marea Brianie a antrenat 30.000 de soldați ucraineni din iunie anul trecut și până acum, cu ajutorul personalului militar din 10 țări partenere, printre care și România.
  • Bani pentru a-l îmbuna pe Orban - Comisia Europeană a aprobat plăți în avans de 900 de milioane de euro către Ungaria în baza cotei sale înghețate până acum din RePowerEU. Astfel, Comisia încearcă să depășească veto-ul Budapestei, care a blocat decizia UE de a acorda Ucrainei 50 de miliarde de euro ca ajutor economic până în 2027 și de a începe discuțiile de aderare cu Kievul. Budapesta a blocat, de asemenea, un plan de a extinde ajutorul militar acordat de UE Ucrainei și este împotriva sancțiunilor împotriva Rusiei. Budapesta a lansat o campanie publicitară care denigrează Comisia Europeană, iar partidul Fidesz al lui Orban promovează un proiect de lege privind „protejarea suveranității naționale” de amestecul străin.
  • Ucraina importă curent din România - Operatorul reţelei de electricitate din Ucraina, Ukrenergo, a anunţat joi că reţeaua se află într-o situaţie "dificilă", după ce a fost afectată de o campanie de bombardamente ruseşti, ceea ce a adus Ucraina în situaţia în care trebuie să importe electricitate. "Astăzi, consumul de electricitate continuă să crească, iar sistemul energetic este în deficit", a informat Ukrenergo pe Telegram, precizând că miercuri a fost nevoită să recurgă la "asistenţă de urgenţă" din partea a trei ţări vecine: România, Slovacia şi Polonia.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇