În ziua 657 de război, un oficial de top din domeniul securităţii recunoaște că speranţele contraofensivei ucrainene nu s-au adeverit. Totuși, spune el, „asta nu înseamnă că victoria nu va fi de partea noastră”.
Forţele ucrainene au sperat să recupereze porţiuni de teritoriu câştigate de Rusia în invazia din 2022, precum şi să taie liniile de aprovizionare ruseşti către Crimeea. Dar, lipsite de superioritate aeriană şi confruntate cu formidabilele apărări ruseşti, eforturile lor par să se fi blocat odată cu venirea iernii.
Atacurile rușilor continuă și au bombardat opt localități din regiunea Sumî în ultimele 24 de ore. Au fost înregistrate 70 de explozii, potrivit oficialilor regiunii.
La rândul său, Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus o rachetă balistică tactică Tocika-U deasupra regiunii Belgorod, lansată de Ucraina.
Între timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski încercat, fără mare succes, să convingă Congresul american să deblocheze ajutorul pentru Ucraina. El a declarat că speră că încă poate conta pe Statele Unite şi a îndemnat Congresul să nu facă jocul preşedintelui rus Vladimir Putin. După ce rezultatul nu a fost cel scontat, Biden a avertizat Congresul că e pe cale să-i facă „cel mai mare cadou de Crăciun lui Putin” dacă nu dă drumul la bani până în Sărbători.
Guvernul de la Moscova a decis să închidă consulatul general al României de la Rostov pe Don, iar Finlanda va redeschide două puncte de trecere de la granița sa cu Rusia.
Și Viktor Orban și-a găsit un aliat în cancelarul austriac Karl Nahammer, care a anunțat că se opune ferm unei aderări accelerate la UE a Ucrainei și Republicii Moldova.
Situația pe front
- Speranţele contraofensivei nu s-au adeverit - Speranţele contraofensivei ucrainene nu s-au adeverit, a recunoscut un oficial de top din domeniul securităţii. Oleksii Danilov, care coordonează cabinetul de război al ţării, a spus: "Asta nu înseamnă că victoria nu va fi de partea noastră". Forţele ucrainene au sperat să recupereze porţiuni de teritoriu câştigate de Rusia în invazia din 2022, precum şi să taie liniile de aprovizionare ruseşti către Crimeea. Dar, lipsite de superioritate aeriană şi confruntate cu formidabilele apărări ruseşti, eforturile lor par să se fi blocat odată cu venirea iernii.
- Avans semnificativ al Rusiei - Armata rusă a făcut un avans "semnificativ" în regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, care este parţial ocupată, a declarat marţi guvernatorul instalat de Moscova, Evgheni Baliţki. "Unităţile noastre au făcut progrese semnificative la nord-est de Novopokrovka", a declarat oficialul. "Situaţia este în permanenţă tensionată, dar băieţii noştri continuă nu numai să menţină apărarea, ci şi să avanseze treptat", a adăugat el, afirmând că forţele ucrainene suferă "pierderi semnificative". Acesta este primul avans revendicat de un oficial rus în sudul Ucrainei de când contraofensiva ucraineană a fost oprită, în lipsa unor succese semnificative. Novopokrovka este un sat situat la nord-est de Robotîne, localitate care a fost capturată în august de forţele ucrainene care sperau să facă o breşă în zonă pentru a înainta spre sud, spre Marea Azov.
- Bombardamente în Sumî - Forțele ruse au atacat opt localități din regiunea Sumî în ultimele 24 de ore. Au fost înregistrate 70 de explozii. Orașul Velika Pîsarivka, unde locuiesc aproximativ 3.900 de persoane, a suferit cele mai intense atacuri, cu 26 de explozii înregistrate în zonă. Orașul este situat la doar 7 kilometri vest de granița dintre Ucraina și Rusia.
- Război cibernetic - Cel mai mare operator de rețele mobile din Ucraina, Kyivstar, a anunțat că a fost victima unui atac puternic al hackerilor marți dimineață. Specialiștii companiei lucrează pentru a remedia întreruperea și cooperează cu anchetatorii. „Astăzi a avut loc o defecțiune tehnică în rețeaua noastră, în urma căreia serviciile de comunicare și de acces la Internet pot fi indisponibile pentru o parte din baza noastră de abonați", a anunțat compania pe Facebook. O purtătoare de cuvânt a operatorului a declarat pentru Bloomberg că „datele clienților nu au fost compromise".
- Rachetă lansată de Ucraina la Belgorod - Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus o rachetă balistică tactică Tocika-U deasupra regiunii Belgorod, lansată de Ucraina. Ministerul rus al Apărării a precizat că atacul a avut loc în jurul orei locale 5 a.m. (04:00 ora României). Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, care se învecinează cu Ucraina în sud-vestul Rusiei, a declarat că nu s-au înregistrat victime sau pagube.
- Pierderile Rusiei - cifrele Ucrainei - Rusia a pierdut 340.650 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale, a informat marți Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. În ultimele 24 de ore au fost uciși 800 de soldați ruși.
- Pierderile Rusiei - cifrele SUA - Un raport declasificat al serviciilor de informaţii americane estimează că Rusia a pierdut în Ucraina 315.000 de militari, morţi şi răniţi, adică aproximativ 87% din efectivele angajate în acest război la începutul conflictului, a declarat marţi agenţiei Reuters o sursă din respectivele servicii. În acelaşi raport se apreciază că pierderile Rusiei în personal şi blindate au întors cu 18 ani în urmă efortul de modernizare al armatei ruse.
Zelenski în SUA
- Mesajul lui Zelenki pentru americani - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a început o vizită esenţială la Washington pentru a consolida asistenţa de securitate, a declarat în faţa unei audienţe militare americane că speră că încă poate conta pe Statele Unite şi a îndemnat Congresul să nu facă jocul preşedintelui rus Vladimir Putin. "Noi nu vom renunţa. Ştim ce avem de făcut şi puteţi conta pe Ucraina. Şi sperăm la fel de mult să ne putem baza pe voi", a declarat Zelenski, într-un discurs rostit la Universitatea Naţională de Apărare. "Permiteţi-mi să fiu sincer cu voi, prieteni. Dacă există cineva inspirat de problemele nerezolvate de la Capitol Hill (Congresul SUA - n.red.), acela este doar Putin şi clica sa bolnavă", a spus Zelenski.
- Centru de apărare în Ucraina - Zelenski s-a întâlnit cu directori ai companiilor americane din domeniul apărării și a vorbit despre ideea înfiinţării unui centru de apărare în Europa, care va fi localizat în Ucraina. El a spus că țara sa are o mulţime de experienţă practică dobândită în timpul războiului. Potrivit acestuia, pentru a pune în aplicare această idee, Ucraina este pregătită să adopte rapid toate deciziile necesare, să reducă birocraţia şi să plaseze comenzi.
- Zelenski n-a convins, Putin, pe cale să primească cel mai mare cadou de Crăciun - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a reușit să-i convingă marți pe republicanii din Congresul SUA să deblocheze ajutorul militar american pentru Ucraina. Ulterior, preşedintele american Joe Biden a avertizat că, dacă Congresul american nu adoptă o anvelopă de ajutoare destinate Ucrainei şi Israelului, Legislativul îi va face preşedintelui rus Vladimir Putin „cel mai mare cadou de Crăciun”. „Congresul trebuie să aprobe fonduri suplimentare destinate Ucrainei înainte să intre în vacanţa de Sărbători, înainte de a-i oferi lui Putin cel mai mare cadou de Crăciun pe care -l pot da”, a avertizat şeful statului american în Biroul Oval, unde l-a primit pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Alte informații relevante
- Moscova închide Consulatul României - Guvernul de la Moscova a acceptat propunerea MAE rus de a anula acordul privind deschiderea consulatului general al României la Rostov pe Don, iar premierul rus Mihail Mişustin a semnat ordinul în acest sens. Decizia Moscovei intervine în condiţiile în care relaţiile dintre România şi Rusia s-au răcit considerabil, după ce Ucraina a fost invadată de trupele ruse, iar Bucureştiul a condamnat vehement acest act de agresiune. Detalii AICI.
- Incident la frontiera Polonia-Ucraina - Un incident s-a produs, marți, la punctul de trecere a frontierei dintre Polonia și Ucraina care până luni a fost blocat de protestul transportatorilor polonezi. Trecerea peste graniță este din nou blocată de un camion defect. Poliția poloneză a anunțat că drumul care duce la punctul de trecere Yahodyn-Dorohusk este din nou impracticabil. Un purtător de cuvânt al Poliției a declarat că un camion s-a oprit pe mijlocul șoselei din cauza unei aparente defecțiuni, blocând traficul în ambele direcții.
- Și Austria se opune aderării Ucrainei - Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, s-a exprimat „categoric” împotriva unei „procedurii accelerate” ca Ucraina și Moldova să adere la Uniunea Europeană, a transmis, marți, serviciul de presă al Parlamentului austriac. Declarațiile au fost făcute de cancelar în cadrul unei întâlniri cu deputații din comisia pentru relația cu Uniunea Europeană a parlamentului austriac.
- Mesaj pentru Orban de la maghiarii din Ucraina - Cinci reprezentanţi publici ai regiunii ucrainene Transcarpatia, unde sunt concentraţi majoritatea ucrainenilor de origine maghiară, i-au cerut prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban, printr-o scrisoare deschisă, să nu blocheze prin veto deschiderea negocierilor de aderare între Ucraina şi UE: "Solicităm liderilor statelor membre ale UE să sprijine în continuare Ucraina pe drumul său spre integrarea europeană". Scrisoarea - care este adresată şi preşedintelui Consiliului European, Charles Michel - evidenţiază progresele Ucrainei în problema protecţiei drepturilor minorităţilor etnice, invocată de Orban pentru a-şi justifica opoziţia faţă de deschiderea negocierilor cu Kievul. "Noua lege adoptată (săptămâna trecută) de Parlamentul ucrainean răspunde în mod fundamental intereselor minorităţilor şi are sprijinul nostru deplin", se adaugă în scrisoare.
- Finlanda redeschide graniţa - Finlanda va redeschide două puncte de trecere de la granița sa cu Rusia, a declarat marți premierul Petteri Orpo. Finlanda a închis complet granița cu Rusia pe 2 decembrie, după ce a acuzat Moscova că a încurajat solicitanții de azil să traverseze granița pentru a ajunge într-o țară din Uniunea Europeană și din NATO.