Aderarea Ucrainei ar absorbi circa 17% din bugetul UE

Aderarea Ucrainei ar absorbi circa 17% din bugetul UE

Costurile financiare ale unei aderări a Ucrainei la UE pentru actualul buget multianual al blocului comunitar până anul 2027 ar fi cuprinse între 130 de miliarde şi 190 de miliarde de euro, adică până la 17% din bugetul UE ar trebui alocat Ucrainei ca ţară beneficiară netă de fonduri europene.

Consluziile apar într-o cercetare efectuată de Institutul Economic German (IW) şi au fost publicate luni de agenţia EFE.

Conform acestei estimări, între 70 şi 90 de miliarde de euro ar corespunde subvenţiilor agricole pentru Ucraina şi între 50 şi 90 de miliarde de euro politicii de coeziune menită să atenueze decalajele de dezvoltare în interiorul UE.

„Având în vedere volumul acestor sume, UE ar trebui să fie dispusă să se reformeze. Numai aşa ar putea fi credibilă decizia politică de a lega mai strâns, mai ales Ucraina, cu perspectiva de aderare. Acest lucru este valabil atât la nivel instituţional, cât şi la nivel fiscal”, se arată în studiul realizat de Institutul Economic German (IW).

Acesta subliniază că o aderare a Ucrainei la UE va necesita „o reorganizare a bugetului UE” pentru alocarea resurselor financiare necesare şi sugerează, de exemplu, limitarea acordării fondurilor de coeziune numai către ţările cele mai sărace ale blocului comunitar.

ADVERTISING

În lipsa unei asemenea realocări a fondurilor europene, alternativa ar fi suplimentarea contribuţiilor la bugetul UE, cu condiţia ca statele contributoare nete să fie de acord.

Cele 27 de state membre ale UE vor decide la Consiliul European de săptămâna aceasta dacă aprobă recomandarea Comisiei de lansare a negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, decizie care necesită unanimitatea, ameninţată însă de opoziţia premierului ungar Viktor Orban.

"Ucraina este cunoscută drept una dintre cele mai corupte ţări din lume. Este o glumă! Nu putem lua decizia de a începe un proces de negocieri de aderare", a afirmat Orban, într-un interviu publicat de săptămânalul francez Le Point. Premierul ungar a mai estimat că, dacă Ucraina aderă la UE, atunci Franţa, de exemplu, va trebui să plătească în fiecare an "peste 3,5 miliarde de euro în plus la bugetul comun al Uniunii".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În plus, Ungaria a transmis luni că nu va ceda presiunilor altor state UE pentru a accepta discuţiile de aderare cu Ucraina, pregătind scena pentru o confruntare la summit-ul Uniunii din această săptămână.

Guvernul ungar "va continua să ia decizii în conformitate cu valorile europene şi naţionale" şi "nu va ceda presiunilor din partea nimănui, indiferent dacă ele vin sub formă de mită sau sub formă de promisiuni", a scris luni ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, într-o postare pe Facebook.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇