Analist german: NATO e mai aproape de un război cu Rusia decât realizează lumea, timpul pentru pregătire e mult mai scurt

Analist german: NATO e mai aproape de un război cu Rusia decât realizează lumea, timpul pentru pregătire e mult mai scurt
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un conflict direct cu Rusia se profilează mai repede decât cred mulți, avertizează un expert german de la centrul Oslo Nuclear Project din Norvegia.

Suntem mai aproape de un război cu Rusia decât își dau seama cei mai mulți oameni, iar NATO are, în cel mai bun caz, doar 2-3 ani ca să se pregătească, atrage atenția Fabian Hoffmann, analist german, doctorand la centrul Oslo Nuclear Project, organizație susținută, printre altele, de Universitatea din Oslo și de ministerele de Externe și de Apărare din Norvegia.

"În loc să învingă NATO în mod cuprinzător într-un război terestru prelungit, similar cu ceea ce vedem în Ucraina, doctrina rusă sugerează că Rusia ar încerca să constrângă NATO să se supună, semnalându-și capacitatea de a provoca progresiv daune mai mari", scrie Hoffmann, pe X.

Acest lucru ar include lovituri de la mare distanță împotriva infrastructurii civile critice din țările est-europene din NATO. "Mesajul către guvernele NATO: nu veniți în ajutorul aliaților europeni dacă nu vreți ca populația voastră să aibă de suferit", detaliază expertul citat de Sky News.

ADVERTISING

Ce ar încerca Rusia și ce trebuie să facă NATO

Subliniind că ar fi greșit să presupunem că un război cu Rusia s-ar desfășura într-un mod asemănător cu cel din Ucraina, Hoffmann scrie că Moscova și-ar extinde umbrela nucleară asupra întregului teritoriu NATO pe care ar reuși să-l captureze, pentru a descuraja orice tentativă a alianței de a-și recupera terenul pierdut.

"Orice efort de a recăpăta acel teritoriu, în special de către forțe externe (SUA), va duce la escaladare nucleară. Teama psihologică de escaladare, care ar putea avea ca rezultat pierderi inacceptabile, este menită să deschidă ușile pentru negocieri asupra viitorului NATO și al arhitecturii de securitate în Europa - în termenii Rusiei, desigur", este scenariul său, pe care însă unii dintre cei care au comentat pe X îl contestă.

"Acest tip de scenariu de război nu este o înfruntare a forțelor, ci în primul rând o competiție de asumare a riscurilor. Întrebarea este: cine va fi primul care va da înapoi când se va confrunta cu perspectiva unui război pe scară largă, inclusiv cu potențiale schimburi de lovituri nucleare?

ADVERTISING

Așa cum istoricii Războiului Rece cunosc, echilibrul puterii militare nu este hotărâtor în ceea ce privește rezultatele în competițiile de asumare a riscurilor. În schimb, acestea sunt adesea determinate de echilibrul hotărârii; adică de voința de a rămâne neclintit, chiar dacă riscurile cresc. De aceea, Rusia continuă cu acest tip de strategie. Rusia nu trebuie să egaleze puterea convențională a NATO. Atâta timp cât NATO cedează primul pe fondul presiunii psihologice crescânde din cauza lipsei de hotărâre, Rusia poate obține o victorie", explică autorul.

Rusia nu trebuie să aștepte până când își va reface forțele de luptă convenționale după războiul din Ucraina, iar scenariile care indică un răgaz de 5-10 ani după sfârșitul războiului din Ucraina sunt prea optimiste, consideră Hoffmann.

"Sunt de acord cu statele est-europene că avem în cel mai bun caz 2-3 ani începând de azi ca să restabilim o postură credibilă de descurajare față de Rusia. Altfel, ne asumăm riscul grav că Rusia ne va provoca, mai degrabă mai devreme decât mai târziu", precizează el.

ADVERTISING

Acesta subliniază că alianța militară nord-atlantică trebuie să-i blocheze Rusiei capacitatea de a invada "orice parte substanțială" a teritoriului NATO sau de a amenința cu lovituri asupra infrastructurii critice a NATO.

"Trebuie, de asemenea, să avem o discuție serioasă nu doar despre cum să descurajăm un război cu Rusia, ci și despre cum să purtăm unul. Suntem pregătiți să reacționăm împotriva infrastructurii critice civile ruse în cazul în care Rusia o lovește prima pe a noastră?

Cum reacționăm la prima lovitură nucleară a Rusiei? Lipsa noastră de pregătire, atât în spațiul fizic, cât și în ce privește abilitatea cognitivă de a ne gândi la aceste scenarii, încurajează Rusia. Din 2014, intelectualii ruși au dezbătut pe larg și public cum să câștige un război împotriva NATO. Unde e dezbaterea noastră?", scrie analistul german.

Rusia ar putea ataca pe flancul estic al NATO

Analiza expertului de la Oslo Nuclear Project coincide cu dezvăluirile cotidianului german BILD despre un document secret al armatei germane potrivit căruia NATO se pregătește pentru un atac major al Rusiei pe flancul estic.

În acest document secret, marcat cu mențiunea "Informații clasificate – numai pentru uz oficial", Ministerul german al Apărării prezintă în detaliu o posibilă "cale către conflict" între Rusia și NATO.

Acțiunile Rusiei și ale Occidentului sunt prezentate lună cu lună, culminând cu desfășurarea a sute de mii de trupe NATO și izbucnirea iminentă a războiului în vara lui 2025.

BILD a descris în linii mari scenariul din document, însă, din motive de securitate, nu a publicat toate informațiile despre numărul și mișcările trupelor NATO. Scenariul se încheie la 30 de zile după "ziua X". Documentul nu arată dacă Rusia va fi oprită de NATO.

Un raport din decembrie anul trecut al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) menționează că Rusia își extinde flota de submarine și își proiectează forța navală dincolo de Ucraina și de țările din Europa de Est, pregătindu-se pentru un potențial conflict cu NATO și aliații săi.

Exercițiu militar de amploare în Europa de Est

Ministerul britanic al Apărării a anunțat luni că va trimite 20.000 de militari în Europa, precum și nave și avioane de luptă, pentru a lua parte la un important exercițiu NATO care se va desfășura în prima jumătate a acestui an.

Exercițiul militar NATO Steadfast Defender 24, unul dintre cele mai mari de la încheierea Războiului Rece, va marca 75 de ani de la înființarea organizației nord-atlantice.

Something big is brewing for next year!We are getting ready for a massive undertaking that will put our NATO forces to the test and showcase the strength of our defensive Alliance 💪 Stay tuned for more information in January 🔍#SteadfastDefender24 #OurJourney #WeAreNATO #StrongerTogether

Publicată de Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) pe Sâmbătă, 16 decembrie 2023

Desfășurarea de forțe anunțată include 16.000 de militari britanici care vor fi cantonați în Europa de Est din februarie până în iunie, precum și un grup naval de atac format dintr-un portavion și avioane F35B Lightning și aeronave de supraveghere.

"Soldații noștri își vor uni forțele cu omologii din 30 de țări NATO plus Suedia, oferind asigurări vitale împotriva amenințării lui Putin", a subliniat ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇