Exercițiu militar de amploare în Europa de Est: NATO se pregătește pentru un atac al Rusiei într-o țară membră

Exercițiu militar de amploare în Europa de Est: NATO se pregătește pentru un atac al Rusiei într-o țară membră

NATO va organiza un amplu exercițiu militar în Europa de Est, la care vor lua parte zeci de mii de soldați din mai multe state membre. Potrivit unui document secret al armatei germane, alianța se pregătește pentru un atac al Rusiei pe flancul estic.

Pe de altă parte, ştim că Marea Britanie va trimite 20.000 de militari în Europa, precum și nave și avioane de luptă, pentru a lua parte la un important exercițiu NATO care se va desfășura în prima jumătate a acestui an, aşa cum a anunțat Ministerul britanic al Apărării, citat de Reuters.

ADVERTISING

Exercițiul militar NATO Steadfast Defender 24, unul dintre cele mai mari de la încheierea Războiului Rece, va marca 75 de ani de la înființarea organizației nord-atlantice.

Something big is brewing for next year!We are getting ready for a massive undertaking that will put our NATO forces to the test and showcase the strength of our defensive Alliance 💪 Stay tuned for more information in January 🔍#SteadfastDefender24 #OurJourney #WeAreNATO #StrongerTogether

Publicată de Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) pe Sâmbătă, 16 decembrie 2023

Desfășurarea de forțe anunțată include 16.000 de militari britanici care vor fi cantonați în Europa de Est din februarie până în iunie, precum și un grup naval de atac format dintr-un portavion și avioane F35B Lightning și aeronave de supraveghere.

"Soldații noștri își vor uni forțele cu omologii din 30 de țări NATO plus Suedia, oferind asigurări vitale împotriva amenințării lui Putin", a subliniat ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

NATO a crescut numărul efectivelor gata de luptă după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, în urmă cu aproape doi ani, și a continuat să sprijine Kievul cu ajutoare militare, financiare și umanitare.

Exercițiul de patru luni pe care NATO îl va organiza în Europa de Est indică faptul că alianța se pregătește pentru un atac major al rușilor pe flancul estic. Este un scenariu luat în calcul de membrii organizației, reiese dintr-un document secret al armatei germane, Bundeswehr, potrivit BILD.

ADVERTISING

În acest document secret ("Informații clasificate – numai pentru uz oficial"), Ministerul german al Apărării prezintă în detaliu o posibilă "Cale către conflict" între Rusia și NATO. Acțiunile Rusiei și ale Occidentului sunt prezentate lună cu lună, culminând cu desfășurarea a sute de mii de trupe NATO și izbucnirea iminentă a războiului în vara lui 2025.

BILD descrie scenariul din document, dar din motive de securitate nu a publicat toate informațiile despre numărul și mișcările trupelor NATO.

Scenariul se încheie la 30 de zile după "ziua X". Documentul nu arată dacă Rusia va fi oprită de NATO.

Un reprezentant al Ministerului german al Apărării a refuzat să comenteze informațiile despre scenariul NATO.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇