Oamenii lui Putin cer atacarea unei nave britanice după umilința îndurată în Marea Neagră: Răbdarea Rusiei s-a terminat!

Oamenii lui Putin cer atacarea unei nave britanice după umilința îndurată în Marea Neagră: Răbdarea Rusiei s-a terminat!

Liderul de la Kremlin este încurajat de cercul său apropiat să dea o lovitură armatei britanice pentru că Londra a contribuit la atacul devastator al Ucrainei asupra unei nave rusești din Marea Neagră.

Distrugerea navei Novocerkassk, în Crimeea, pe 26 decembrie, când rachetele lansate de ucraineni au provocat zeci de morți și de răniți, a fost o lovitură dură pentru Rusia. Moscova a recunoscut avarierea navei care avea 87 de oameni aflați la bord.

"Această recentă distrugere a navei lui Putin demonstrează că cei care cred că există un impas în războiul din Ucraina greșesc. Aceștia nu au observat că în ultimele patru luni, 20% din flota Rusiei de la Marea Neagră a fost distrusă", a spus secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, în urma atacului, citat de Sky News.

Pe lângă pierderea în sine suferită de armata rusă, ceea ce a enervat, însă, cel mai mult cercul de putere de la Kremlin a fost proveniența rachetelor. Acestea au fost furnizate Ucrainei de Ministerul britanic al Apărării, care a sprijinit atacul Kievului și cu date din satelit și ghidarea rachetelor. Anumite personaje influente de la Moscova, printre care politologul Iuri Barancik, încurajează Kremlinul să atace o navă militară britanică, scrie Newsweek.

At 03:47 am Kyiv time on December 26 Lt-Gen Mykola Oleshchuk, Ukraine’s Air Force commander shared footage from Feodosia, Crimean peninsula and reported that Ukrainian pilots destroyed the Russian Navy’s “Novocherkassk” large landing ship: “And Russia’s fleet is getting smaller and smaller!“This time, the flagship of the Russian Black Sea Fleet, the cruiser Moskva (destroyed in 2022), is followed by the large landing ship ‘Novocherkassk.’ I thank the pilots of the Air Force and everyone involved for their filigree work!” Oleshchuk wrote.The ship was carrying Shaheed drones, and even as massive explosions rocked the city, Russian authorities tried to calm the people by saying that the gigantic detonations were ‘the air defenses working’.

Publicată de Ukraine Defence pe Luni, 25 decembrie 2023

"Aceasta este o lovitură dată de Marea Britanie/Statele Unite și o dorință de a întrerupe situația pozitivă a capturării Marinkăi (oraşul cheie Marinka din estul Ucrainei pe care Rusia susține că l-a recucerit, n.r.), precum și succesele recente ale forțelor armate rusești pe front", a scris Barancik pe Telegram.

ADVERTISING

El a adăugat că atacarea vasului din Marea Neagră ar putea fi "un exercițiu" al Occidentului pentru o potențială lovitură asupra unor nave din flota nordică a Rusiei.

Mark Cancian, colonel în rezervă al Marinei SUA, consideră că remarcile lui Barancik sunt un indiciu pentru atitudinea obișnuită a Rusiei, unde președintele Vladimir Putin nu face niciodată astfel afirmații belicoase, dar le transmite prin diverși interpuși.

"În mod clar, presiunea pe care Ucraina o exercită în Crimeea rănește Rusia. Logica este indirectă: Marea Britanie oferă Ucrainei rachete pe care ucrainenii le-au folosit pentru a ataca vasul din Crimeea. Rusia nu poate ataca forțele britanice în Europa fără a risca un conflict cu NATO. Totuși, ar putea organiza oriunde un atac surogat", a arătat Cancian.

ADVERTISING

Ideea lui Barincik vizează un răspuns indirect adresat Londrei prin intermediul rebelilor Houthi, aliații Iranului, care să scufunde nava britanică HMS Diamond, ce ia în prezent parte la operațiunea "Guardian of Prosperity", alături de alte 11 state, sub conducerea Statelor Unite.

Politologul rus sugerează ca Moscova să le rea rebelilor susținuți de Iran rachete antinavă, întrucât și Occidentul furnizează Kievului specialiști care nu fac parte în mod oficial din armată.

"În principiu, putem să mărim miza dincolo de limite cu sprijin obligatoriu de informare preliminară. Mai întâi, dai un mesaj de la un oficial rus care să acuze Marea Britanie pentru scufundarea marii nave de debarcare Novocerkassk. Apoi, ridici în aer două MiG-31K [rachete], preferabil un MiG-31I, sau două Tu-22M2/TU-22M2M — trebuie să te uiți la raza de zbor a portavioanelor — și să lovești distrugătorul britanic Diamond cu două 'pumnale'. Fă-o singur. Și să declari oficial că răbdarea Rusiei cu nebuniile Ocidentului s-a terminat. Londra o să se plângă Statelor Unite", a scris Iuri Barancik.

ADVERTISING

Identificarea ca potențială țintă a vasului HMS Diamond nu este întâmplătoare. Nava de război a Marinei Regale a doborât, pe 16 decembrie, cu o rachetă Sea Viper, o presupusă dronă de atac care viza nave comerciale în Marea Roşie. Este pentru prima dată când marina regală britanică doboară o ţintă aeriană, de la Războiul din Golf din 1991.

Transportul maritim global a devenit o ţintă în timpul războiului dintre Israel şi Hamas, organizaţie care, la fel ca şi rebelii Houthi, este sprijinită de Iran. Rebelii Houthi au lansat o serie de atacuri asupra navelor din Marea Roşie, precum şi drone şi rachete care au vizat Israelul.

Nava HMS Diamond a fost trimisă în regiune ca mijloc de descurajare, alăturându-se navelor din SUA, Franţa şi alte ţări.

Mark Cancian consideră, însă, că amenințările Rusiei la adresa navei aflate în Marea Roșie sunt mai degrabă "simbolice", întrucât un astfel de plan ar necesita câteva săptămâni, dacă nu chiar luni, pentru trimiterea rachetelor din Rusia în Yemen. "Transportul ar impune, probabil, trecerea prin Iran, care are un culoar logistic cu rebelii Houthi", a menționat colonelul american.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇