În ziua 679 de război, mai multe explozii puternice au fost auzite în unele părţi din sud-vestul Rusiei şi în Crimeea ocupată.
Oficialii ruşi spun că oraşul de frontieră Belgorod, unde 25 de persoane au fost ucise sâmbătă, a fost atacat din nou, precum şi Sevastopol, în Crimeea, unde o rachetă ucraineană a fost doborâtă.
Forțele ruse au bombardat patru localități din regiunea Sumî, fiind înregistrate 46 de explozii.
Preşedintele Volodimir Zelenski a pledat din nou pentru ajutor din partea aliaţilor pentru consolidarea apărării antiaeriene ucrainene, arătând că în cinci zile Rusia a consumat 300 de rachete şi 200 de drone pentru a ataca Ucraina.
El a avertizat că un eşec în Ucraina va dovedi că democraţiile nu pot opri teroarea rusă, iar aceasta va continua să se răspândească în Europa şi în lume.
Iar ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a cerut Occidentului să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei și să furnizeze Kievului rachete cu rază lungă de acțiune ca răspuns la ultimele bombardamente ale Moscovei asupra Ucrainei.
Situația pe front
- Explozii în Belgorod şi Crimeea ocupată - Explozii puternice au fost auzite în unele părţi din sud-vestul Rusiei şi în Crimeea ocupată, în cursul nopţii. Oficialii ruşi spun că oraşul de frontieră Belgorod, unde 25 de persoane au fost ucise sâmbătă, a fost atacat din nou, precum şi Sevastopol, în Crimeea, unde o rachetă ucraineană a fost doborâtă. În ultimele zile, războiul aerian dintre Rusia şi Ucraina s-a intensificat.
- Atac cu 500 de rachete și drone - Preşedintele Volodimir Zelenski a pledat din nou pentru ajutor din partea aliaţilor pentru consolidarea apărării antiaeriene ucrainene, arătând că în cinci zile Rusia a consumat 300 de rachete şi 200 de drone pentru a ataca Ucraina. El a avertizat că un eşec în Ucraina va dovedi că democraţiile nu pot opri teroarea rusă, iar aceasta va continua să se răspândească în Europa şi în lume. „Doar în ultimele zile - din 29 decembrie până în prezent - Rusia a folosit deja aproape 300 de rachete şi peste 200 de drone Shahed împotriva Ucrainei”, a declarat Volodimir Zelenski. El a spus că în atacurile de marţi au murit cel puţin cinci oameni şi alţi 130 au fost răniţi. Au fost vizate cu precădere Kievul, Harkovul, Zaporojie şi regiunile lor.
- Noi atacuri în Sumî - Forțele ruse au bombardat patru localități din regiunea Sumî, a anunțat administrația militară a regiunii. Au fost înregistrate 46 de explozii. Satul Khotin, cu o populație de aproximativ 2.200 de locuitori, a înregistrat cele mai intense atacuri cu 24 de explozii înregistrate în zonă. Localitatea este situată la doar 10 kilometri sud și la 25 de kilometri vest de granița dintre Ucraina și Rusia.
- Schimb de prizonieri negociat de Emirate - Ministerul rus al Apărării a anunţat miercuri că a recuperat 248 de soldaţi într-un schimb de prizonieri cu Ucraina, primul în câteva luni, Kievul acuzând Moscova că blochează negocierile pe această temă. Ministerul Apărării a precizat că negocierile au fost mediate de Emiratele Arabe Unite.
- Ce ascund rușii la cea mai mare centrală nucleară din Europa? - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat miercuri că nu a avut acces în sălile mai multor reactoare de la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, care se află sub controlul Rusiei din martie 2022, în urma invaziei în Ucraina.: „Experţii AIEA nu pot în continuare să aibă acces la toate zonele uzinei. În cursul ultimelor două săptămâni, ei nu au fost autorizaţi să aibă acces în sălile reactoarelor 1, 2 şi 6. Este prima oară" când "li se refuză accesul în incinta unui reactor al unei unităţi oprite, unde se află miezul reactorului şi combustibilul uzat. În plus, accesul la unele părţi ale sălilor turbinelor continuă să fie restricţionat și aşteptăm în continuare acces la acoperişurile reactoarelor".
- Pierderile Rusiei - Rusia a pierdut 361.500 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale, a informat miercuri Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. În ultimele 24 de ore au fost uciși 680 de soldați ruși.
Alte informații relevante
- Polonia cere mai multe sancțiuni - Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a cerut Occidentului să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei și să furnizeze Kievului rachete cu rază lungă de acțiune ca răspuns la ultimele bombardamente ale Moscovei asupra Ucrainei. „Ar trebui să răspundem ultimului atac asupra Ucrainei într-un limbaj pe care Putin îl înțelege: prin înăsprirea sancțiunilor, astfel încât să nu poată fabrica noi arme cu componente de contrabandă și prin oferirea de rachete cu rază lungă de acțiune Kievului, care să îi permită să distrugă instalațiile de lansare și centrele de comandă", a scris Sikorski pe platforma X.
- Fermierii polonezi blochează iar granița - Fermierii polonezi vor relua, începând de joi, blocada din faţa postului trecere a frontierei cu Ucraina de la Medyka (sud), deoarece susţin că nu au primit o asigurare scrisă din partea premierului Tusk că solicitările lor vor fi îndeplinite.
- Apelul ONU - Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, a îndemnat la o dezescaladare imediată a ostilităţilor dintre Rusia şi Ucraina. "Escaladarea ostilităţilor este alarmantă, zeci de civili au fost ucişi în Ucraina şi Rusia. Dreptul internaţional umanitar interzice atacurile fără discernământ şi atacurile împotriva instalaţiilor civile", a declarat Biroul ONU pentru Drepturile Omului pe reţeaua socială X, fostă Twitter.
- Noi sancțiuni pentru Rusia - Uniunea Europeană (UE) a anunţat că a adoptat sancţiuni împotriva celui mai mare producător rus de diamante, grupul public Alrosa, şi a directorului său general, în cadrul unui pachet de măsuri adoptat în decembrie ca urmare a războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Cele 27 de state membre au adăugat Alrosa, cel mai mare producător de diamante din lume, şi pe patronul său Pavel Marinîcev pe lista lor neagră a entităţilor şi persoanelor aflate sub incidenţa acestor sancţiuni, care prevăd în special îngheţarea activelor şi o interdicţie de şedere în UE. Potrivit UE, Alrosa, care produce 90% dintre diamantele ruse, "constituie o parte importantă a unui sector economic ce furnizează venituri substanţiale guvernului" rus.