Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică, în discursul său de Anul Nou, că Rusia nu va da înapoi niciodată, după ce şi-a „apărat ferm” interesele în anul 2023, şi a adus un omagiu soldaţilor, fără a menţiona explicit Ucraina.
„Am dovedit adeseori că putem rezolva sarcinile cele mai dificile şi că niciodată nu vom renunţa, pentru că nu există forţă capabilă să ne divizeze, care să ne facă să uităm memoria şi credinţa părinţilor noştri, să ne oprească din dezvoltarea noastră”, a spus Putin în discursul difuzat mai întâi în Extremul Orient rus, care datorită fusului orar a trecut deja în 2024, informează agenţiile France Presse şi EFE.
Spre deosebire de discursul de anul trecut, când a vorbit flancat de militari în uniformă, acum preşedintele rus a apărut singur, cu imaginea Kremlinului în fundal.
În anul 2023 "ne-am apărat ferm interesele naţionale, libertatea, securitatea şi valorile noastre", a continuat Putin, care a apreciat că Rusia trece acum printr-o "etapă istorică" şi a proclamat anul 2024 ca fiind anul "familiei", o referire la politica sa de susţinere a valorilor tradiţionale.
El nu a menţionat direct conflictul din Ucraina pe care l-a declanşat în urmă cu aproape doi ani, în schimb a elogiat militarii, "pe toţi cei care sunt la datorie, în prima linie a luptei pentru adevăr şi justiţie".
"Voi sunteţi eroii noştri. Inimile noastre sunt alături de voi. Suntem mândri de voi şi vă preţuim", le-a transmis Putin militarilor.
În discursul de anul trecut, el afirmase printre alte că "adevărul moral şi istoric" este de partea Rusiei.
Ministrul său al apărării, Seghei Şoigu, a susţinut săptămâna aceasta că, prin respingerea contraofensivei ucrainene, armata rusă şi-a îndeplinit principalul obiectiv în anul care se încheie.
Dar, potrivit aliaţilor occidentali ai Ucrainei, armata rusă a pierdut în războiul declanşat de Rusia în februarie anul trecut cel puţin 315.000 de soldaţi (morţi şi răniţi).
După eşecul contraofensivei ucrainene, care a eliberat doar o mână de sate, cu preţul unor mari pierderi umane şi materiale în rândul trupelor ucrainene, neprecizate de Kiev sau de aliaţii săi, trupele ruse au revenit în ofensivă pe mai multe sectoare ale frontului.
Potrivit comandantului-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, acest război a devenit un conflict de uzură în care ambele tabere consumă mari resurse fără ca vreuna să poată obţine înaintări majore, prin urmare Ucraina are nevoie de noi arme superioare tehnologic celor ruseşti şi de noi efective de soldaţi pentru a putea să avanseze.
Deocamdată, Ucraina încearcă să compenseze eşecul contraofensivei prin tactici de război asimetric, cu sabotaje şi lovituri în spatele liniei frontului şi chiar pe teritoriul rus asupra unor ţinte strategice.