Ministrul german al Apărării spune când ar putea ataca Putin NATO

Ministrul german al Apărării spune când ar putea ataca Putin NATO
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În Europa apar tot mai multe semnale de alarmă că amenințările proferate de președintele rus Vladimir Putin la adresa NATO s-ar putea transforma într-un atac real. Cel mai recent este avertismentul lansat din Germania.

Liderul de la Kremlin, din ce în ce mai agresiv, ar putea ataca NATO în mai puțin de un deceniu, a avertizat Boris Pistorius, ministrul german al Apărării, potrivit Politico.

„În fiecare zi auzim amenințări de la Kremlin… așa că trebuie să luăm în considerare că Vladimir Putin ar putea chiar să atace o țară NATO într-o zi", a spus Pistorius într-un interviu publicat vineri de Der Tagesspiegel.

ADVERTISING

Deși atacul Rusiei nu se prefigurează curând, ministrul german a precizat: „Experții noștri se așteaptă la o perioadă între cinci și opt ani în care acest lucru ar putea fi posibil."

„Trebuie însă să învățăm să trăim din nou cu pericolul și să ne pregătim - militar, social și în termeni de apărare civilă", a subliniat Pistorius.

Germania și-a modificat anul trecut, pentru prima oară din 2011, doctrina militară și strategică, cu obiectivul de a face din armata țării, Bundeswehr, o forță pregătită pentru război.

„Războiul s-a întors în Europa. Germania și aliații săi trebuie să se confrunte din nou cu o amenințare militară. Ordinea internațională este sub asalt în Europa și pe glob. Trăim un moment crucial", se arată în primul paragraf al noii doctrine, potrivit Politico.

ADVERTISING

După invadarea Ucrainei, Rusia și-a întețit retorica agresivă la adresa vecinilor săi, inclusiv a țărilor baltice și a Poloniei, țări membre NATO, dar și a Moldovei, determinându-i pe oficialii din Apărare ai statelor europene să avertizeze despre riscul unui conflict major.

Marți, Fabian Hoffmann, un expert german de la centrul Oslo Nuclear Project din Norvegia, a avertizat că ne aflăm mai aproape de un război cu Rusia decât își dau seama cei mai mulți oameni, iar NATO are, în cel mai bun caz, doar 2-3 ani ca să se pregătească,

Miercuri, șeful Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a spus că alianța militară se confruntă cu „cea mai periculoasă lume din ultimele decenii" și a făcut apel la o „transformare pentru starea de război" a NATO.

ADVERTISING

La începutul lunii ianuarie, comandantul forțelor armate ale Suediei, generalul Micael Bydén a făcut apel la cetățenii țării sale „să se pregătească mental de război". În aceeași zi, ministrul suedez pentru Apărare Civilă, Carl-Oskar Bohlin, a avertizat că „războiul ar putea ajunge în Suedia".

Pistorius a mai spus în interviul citat că avertismentele suedezilor sunt „de înțeles din perspectiva scandinavă", adăugând că Suedia s-ar confrunta cu „o situație chiar mai serioasă", dată fiind apropierea sa geografică de Rusia. În plus, această țară nu este membră a NATO, așteptând acordul Turciei și al Ungariei.

Polonia, care va aloca peste 4% din PIB în scopuri militare în 2024, este, de asemenea, îngrijorată de comportamentul imprevizibil al Kremlinului după atacarea surprinzătoare a Ucrainei în 2022.

„Rusia sfidează logica. Ceea ce s-a întâmplat în 2022 părea imposibil. Trebuie să fim gata pentru orice scenariu", a spus ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, într-un interviu televizat în această săptămână.

Și ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, un critic deschis al lui Putin care a devenit una dintre cele mai puternice voci din UE care susțin Ucraina, a făcut, joi, apel la statele europene să accelereze pregătirile pentru altă agresiune a Rusiei.

„Există posibilitatea ca Rusia să nu se oprească în Ucraina. Nu există niciun scenariu în care dacă Ucraina nu câștigă, să se termine cu bine pentru Europa", a spus Landsbergis pentru AFP la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Amintim că NATO va organiza anul acesta un amplu exercițiu militar în Europa de Est, la care vor lua parte 90.000 de militari din toate cele 31 de state membre și din Suedia. Exercițiul militar NATO Steadfast Defender 24, unul dintre cele mai mari de la încheierea Războiului Rece, va dura patru luni și va marca 75 de ani de la înființarea organizației nord-atlantice.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇