Ucraina are nevoie disperată de ajutor. Un sprijin important ar putea veni din partea Londrei, care discută cu aliații, inclusiv cu SUA, pentru a trimite Kievului mii de drone noi cu inteligență artificială (AI) care ar putea lovi simultan mai multe ținte ruse.
Marea Britanie analizează împreună cu alte țări, printre care și Statele Unite, posibilitatea de a furniza Ucrainei mii de drone noi compatibile cu AI care s-ar putea năpusti ca niște „roiuri” asupra țintelor ruse, au spus surse familiarizate cu subiectul citate de Bloomberg.
Aceste arme inteligente ar putea fi trimise în Ucraina în câteva luni, au mai spus sursele, precizând însă că termenul de livrare ar putea suferi modificări.
Deși nu pot acoperi nevoia urgentă de muniție de artilerie, noile drone pot contribui semnificativ la schimbarea dinamicii pe câmpul de luptă, sunt de părere analiștii militari. Dronele AI ar putea zbura în formațiuni mari, coordonându-se reciproc pentru a ținti pozițiile inamice fără a fi necesar controlul unui operator uman pentru fiecare din ele.
Amiralul Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO, a spus pentru publicația americană că folosirea de către Ucraina a dronelor în combinație cu inteligența artificială "ar putea avea un succes mai mare decât barajele de artilerie asupra rușilor".
"Națiunile se uită la roi (roiul de drone, n.red.), națiunile se uită la AI ca să îmbunătățească drone și camere sau sisteme video relativ simple pentru a deveni mult mai conectate cu software-ul", a spus Bauer, adăugând că există "o cursă neîncetată" cu Rusia pentru dezvoltarea unei tehnologii decisive.
Dronele au devenit foarte importante în cei aproape doi ani de război din Ucraina, iar în prezent este în plină desfășurare o cursă mondială a dezvoltării de noi tehnologii care ar putea contura viitorul conflictului. Rusia și-a mărit producția de drone de luptă pentru a sprijini invazia și a primit cantități semnificative de astfel de aparate din Iran, unul dintre aliații săi.
O coaliție de state aliate ale Ucrainei și-a propus să-i furnizeze acestei țări un milion de drone într-un interval de un an, iar forțele armate ucrainene au folosit mai multe drone navale pentru a distruge două vase de război din flota rusă de la Marea Neagră.
Ultima lovitură a armatei ucrainene în Marea Neagră, soldată cu scufundarea navei rusești de desant Țezar Kunikov, reprezintă încununarea unei tactici denumită "roiul de drone", a spus în această săptămână un fost ofițer al serviciului ucrainean de informații (SBU).
"Judecând după înregistrarea difuzată, cam cinci drone (navale) au participat la atac în același timp (…) Rezultatul este pe tabela de marcaj, sau mai bine zis pe fundul mării", a declarat Ivan Stupak, consilier al comisiei de apărare și servicii secrete din Parlamentul de la Kiev, pentru Newsweek.
Ucraina a folosit cu succes dronele și în operațiuni aeriene asupra pozițiilor terestre inamice, atacând cu o gamă largă de modele, de la cele mai ieftine la unele mai sofisticate, ținte importante, precum tancuri și elemente de artilerie, până la trupele din tranșee.
Concentrarea aliaților pe drone survine într-un moment dificil pentru Ucraina, care se confruntă cu o penurie de muniție de artilerie, situație care ar putea deveni atât de critică în următoarele luni, încât armata ar putea fi nevoită să se concentreze pe un front de război mai îngust, a relatat anterior Bloomberg.
Ucraina a anunțat sâmbătă că și-a retras trupele din Avdiivka, după luni de lupte crâncene cu forțele ruse superioare numeric și ca înzestrare.
Volodimir Zelenski a făcut un apel către aliați, în această săptămână, la Munchen, să ofere mai multe arme Ucrainei. "Menținerea Ucrainei într-un deficit artificial de artilerie și arme cu rază lungă de acțiune îi permite lui Putin să se adapteze la intensitatea actuală a războiului", a spus liderul de la Kiev.