Spionajul militar ucrainean a difuzat o înregistrare video care prezintă atacul cu drone navale asupra unei corvete rusești din Marea Neagră.
Serviciul de informații al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a publicat o înregistrare video care prezintă scufundarea în Marea Neagră a navei rusești Ivanoveț, în urma unui atac nocturn cu drone marine.
Atacul a avut loc în noaptea de miercuri spre joi, în largul coastei Crimeii. Imaginile arată mai multe drone marine care se apropie de Ivanoveț, în timp ce rușii trag spre ele cu mitraliera, în încercarea de a a le distruge, relatează Kyiv Post.
Dronele au lovit nava în mai multe puncte, iar în imaginile filmate dintr-o ambarcațiune ucraineană se văd o gaură imensă într-o parte a navei și o explozie masivă. Clipul se încheie cu nava rusă aproape scufundată, în poziție verticală.
"Epava zilei! Luptători din unitatea specială Grupul 13 al serviciului de informații al armatei au distrus corveta de rachete Ivanoveț a florei ruse de la Marea Neagră. Ca urmare a unui număr de lovituri directe asupra carenei, corveta a fost avariată, s-a înclinat spre pupa și s-a scufundat.
Valoarea navei este de aproximativ 60–70 de milioane de dolari. Bună treabă, războinici!", a transmis pe rețeaua X Ministerul ucrainean al Apărării.
Corveta Ivanoveț, la bordul căreia se aflau 40 de marinari ruși, naviga în zona lacului Donuzlav, în largul coastei de vest a peninsulei Crimeea, în momentul în care a fost atacată.
Mica navă de război era echipată cu rachete antinavă cu o rază de acțiune de peste 120 de kilometri, notează Newsweek.
Ministerul rus al Apărării a susținut că patru drone marine ucrainene au fost distruse în cursul nopții în care a avut atacul, dar nu a menționat nimic despre nava Inanoveț.
"Dronele navale ucrainene se dovedesc extrem de eficiente", a declarat pentru publicația citată purtătorul de cuvânt la serviciului de informații militare, Andriî Iusov.
GUR nu a dezvăluit ce tip de drone au fost folosite, dar în ultimele luni Kievul a utilizat cu succes drone navale de suprafață Sea Baby. Acestea au fost folosite și în distrugerea unei porțiuni a podului Kerci din Crimeea în iulie 2023. În alte operațiuni navale, dronele au fost echipate cu 450 de kilograme de explozibili care au avariat nava de debarcare Olenegorski Miner și un petrolier rusesc.
Mare parte din informațiile despre Sea Baby rămân secretizate, dar se cunoaște că dronele sunt controlate prin satelit și pot transporta până la 800 de kilograme de TNT, având o rază de acțiune de 800 de kilometri, potrivit datelor serviciului de informații al Ucrainei (SBU).
Regiunea Crimeii este centrul logistic al trupelor ruse din sudul Ucrainei.
Flota rusă de la Marea Neagră a suferit pierderi importante de la începutul războiului. Nava sa amiral, crucișătorul Moskva, care atacase Insula Șerpilor, a fost scufundată de armata ucraineană în aprilie 2022, aceasta fiind considerată cea mai mare pierdere navală suferită de Rusia de la Al Doilea Război Mondial.
În septembrie 2023, Ucraina a lansat un atac cu rachete asupra Statului Major al flotei ruse de la Marea Neagră, mai mulți ofițeri fiind uciși, iar un submarin - avariat.
Experții citați de Newsweek au spus că Ucraina urmărește prin aceste operațiuni să "demilitarizeze" flota rusă de la Marea Neagră pentru a înlesni eliberarea Crimeii.
Rusia a pierdut 25 de nave și ambarcațiuni militare în cei aproape doi ani de la izbucnirea războiului, potrivit celui mai recent bilanț publicat vineri de armata ucraineană.